Przygotowanie słodkich wypieków na święta to bez wątpienia punkt obowiązkowy na liście zadań do wykonania. Warto wybrać świąteczne foremki do ciast i ciasteczek, które sprawią, że tradycyjny sernik, piernik czy makowiec przyjmą niebanalny wygląd i zachwycą zaproszonych gości. Zobacz przegląd najlepszych foremek do ciast, czekoladek oraz babeczek w bożonarodzeniowych kształtach. Różnorodne formy silikonowe czy metalowe pozwolą przygotować świąteczne wypieki, zarówno te klasyczne, jak i dość oryginalne.
Boże Narodzenie to czas, w którym w każdym domu przygotowuje się wiele wypieków. Zawsze staram się, aby były one smaczne, ale również, by pięknie wyglądały. Niezwykły aromat, niebanalny kształt i precyzyjne dekoracje sprawiają, że wypieki prezentują się jeszcze bardziej apetycznie! Ponadto, bez wątpienia stają się ozdobą świątecznego stołu. Oczywiście nie wszystkie ciastka i ciasteczka muszą przyjmować nie wiadomo jakie kształty! Nie musisz rezygnować z pieczenia sernika w tradycyjnej tortownicy czy piernika w klasycznej keksówce. Ale co powiesz na puszystą babkę w kształcie choinki czy orzechowe ciasto-gwiazdę? Już nawet jeden tak oryginalny wypiek przykuje uwagę gości i sprawi, że bożonarodzeniowy stół zaprezentuje się znacznie atrakcyjniej. Zobacz, jakie foremki do ciast i ciastek, te świąteczne, pomogą przygotować Ci słodkie wypieki.
1. Formy silikonowe świąteczne – Ciastek
Wesołego piernika z lukrowanymi guzikami nie trzeba nikomu przedstawiać. To jeden z głównych symboli świąt Bożego Narodzenia. Klasyczny piernik czy inne ciasto w jego kształcie zachwyci nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Perfekcyjnie wykonana foremka silikonowa “ciastek” pozwala precyzyjnie odwzorować każdy element. Ponadto jest elastyczna, dzięki czemu idealnie odchodzi od gotowego ciasta. Nie ma potrzeby używania dużych ilości tłuszczu do wysmarowania foremki. Wyjęcie wypieku jest niezwykle proste, dlatego nie musisz obawiać się o uszkodzenie ciasta.
Takie formy silikonowe na Boże Narodzenie nadają się w szczególności do upieczenia piernika lub babki, ale możesz spróbować upiec w nich również keks czy ciasto czekoladowe. Gotowy wypiek w kształcie ciastka warto dodatkowo ozdobić za pomocą rękawa cukierniczego. Czym? Kolorowym lukrem lub polewami do ciasta.
2. Inne foremki silikonowe świąteczne
Foremki silikonowe w wersji świątecznej to naprawdę spory wybór. Możesz zdecydować się na formę, dzięki której upieczesz ciasto w kształcie św. Mikołaja czy prezentu. Dostępne są również foremki na kilka mniejszych wypieków – babeczek, ciasteczek czy pierniczków. Mogą być to gwiazdki, serca i inne kształty. Forma silikonowa świąteczna, wykonana z dobrej jakości silikonu, nadaje się do pieczenia oraz mrożenia, dzięki czemu możesz przygotować w niej każde ciasto. Najlepiej sprawdzi się do sernika na zimno i ciepło, keksu, biszkoptów, babki oraz piernika. Wypukłe elementy wypieku z łatwością można ozdobić lukrem, tworząc niepowtarzalny deser.
Dlaczego warto wybrać formy silikonowe do świątecznych wypieków? Forma wykonana z silikonu jest bardzo elastyczna, dlatego bez problemu wyjmiesz z niej wypieczone ciasto, umyjesz formę, a następnie schowasz do szafki czy do szuflady (nie zajmie dużo miejsca). Silikon jest odporny nawet na bardzo wysokie i bardzo niskie temperatury, dlatego bez obaw używaj w formy w piekarniku lub w zamrażalniku. Takie właściwości pozwalają na przygotowanie ciast na ciepło, ale i na zimno. Co więcej, nie ma konieczności smarowania formy tłuszczem, bo ciasto nie przywiera i łatwo odchodzi o krawędzi. Same pozytywy!
3. Forma do pieczenia ciasta – choinka
Choinka to najbardziej znany symbol świąt. Dlatego też forma do pieczenia w jej kształcie cieszy się dużą popularnością. Świetnie nadaje się do przyrządzenie niebanalnego piernika, sernika, murzynka, a także innych ciast. Ponadto forma posiada widoczne żłobienia, które dodają wypiekom wyjątkowego wyglądu, nawet bez dekorowania lukrem. Foremka do pieczenia ciasta w kształcie choinki może być wykonana z elastycznego silikonu lub z trwałego metalu. Oba materiały świetnie sprawdzają się w kuchni i na pewno pomogą w przygotowaniu świątecznych wypieków. W kształcie choinki rzecz jasna!
2. Forma metalowa do ciasta choinka Guardini – to forma wykonana z metalu i pokryta powłoką teflonową, która zapobiega przywieraniu ciasta do blachy i ułatwia wyjmowanie wypieku z formy. Wystarczy tylko trochę natłuścić blaszkę. Gotowe ciasto z łatwością wyjmiesz z blachy, bez obaw o jego uszkodzenie. Pamiętaj, by nie używać zbyt ostrych narzędzi, które mogłyby porysować powłokę teflonową. Postaw na plastikowe lub silikonowe przybory.
4. Forma silikonowa i metalowa: choinka 3D
A co powiesz na świąteczne foremki do ciast 3D? Takie formy pozwalają tworzyć przestrzenne wypieki lub czekoladowe figurki. Może być to forma wykonana z silikonu lub z metalu. Oba produkty pozwalają przygotować przestrzenne choinki, ale nieco różne od siebie. To doskonały pomysł na oryginalny deser, który stanie się ozdobą bożonarodzeniowego stołu. Wydawać by się mogło, że taka świąteczna choinka jest trudna w przygotowaniu… Ale w rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie. Choinka z ciasta lub z czekolady, dzięki specjalnej formie 3D, jest niezwykle łatwa w wykonaniu, a do tego bardzo efektowna.
2. Forma metalowa choinka 3D do babki– puszysta babka nie jest zarezerwowania tylko i wyłącznie na święta wielkanocne. U mnie w domu babkę wypieka się również na święta Bożego Narodzenia. Oczywiście w nieco innej formie. Zazwyczaj jest to babka czekoladowa, oprószona cukrem pudrem lub oblana białym lukrem. Często zdobią ją cukrowe listki i owoce żurawiny. Specjalna forma do pieczenia ciastka choinka 3D pozwala przygotować babkę w iście świątecznym stylu! Przy takim wypieku już żadne wielkie dekoracje nie są potrzebne. 😉
A jak to wszystko wygląda? Poniżej możesz zobaczyć efekty – choinki z silikonowej i z metalowej foremki 3D:
5. Forma do pieczenia świąteczna gwiazda
Formy świąteczne w kształcie gwiazdy to kolejne propozycje na niepowtarzalne wypieki na Boże Narodzenie. Mogą być to formy wykonane z silikonu lub z metalu. Znajdziesz je pod różnymi postaciami – prostych foremek do piernika czy biszkoptu lub tortownic idealnych do bożonarodzeniowego sernika. Każdy wypiek w kształcie gwiazdy, czy to tradycyjny sernik czy orzechowiec, zrobią wrażenie na zaproszonych gościach. Gotowe ciasto można polać czekoladą, ozdobić lukrem lub po prostu posypać cukrem pudrem przesianym przez przesiewacz. Wypiek w kształcie gwiazdy już sam w sobie jest efektowny, ale dodatkowe dekoracje sprawią, że będzie prezentował się jeszcze piękniej!
1. Forma silikonowa Pavoni Star – nadaje się do pieczenia w bardzo wysokich temperaturach, a także do mrożenia. Dzięki temu możesz przygotować ciasto na ciepło lub deser na zimno w kształcie gwiazdy. Forma posiada ozdobne uwypuklenia, dzięki czemu bardzo precyzyjnie odbija wzór na przygotowywanym wypieku. Delikatne wypukłości powstałe podczas pieczenia nadadzą wypiekom wyjątkowego wyglądu.
2. Forma metalowa Kaiser Gwiazda – wykonana z trwałego metalu na pewno posłuży nam na długo. Dodatkowo, forma w kształcie gwiazdy pokryta jest powłoką nieprzywierającą, dzięki czemu ciasto nie będzie przywierało do blaszki. Możesz wybrać też tańszą wersję metalowej formy gwiazdy.
3. Tortownica z gwiazdą SNB – okrągła tortownica wykonana z blachy ocynowanej to podstawa w kuchni każdego miłośnika wypieków. Proponuję taką, która posiada w środku dodatkową formę w kształcie gwiazdy. Foremek możesz używać osobno lub razem tworząc wyjątkowe wypieki.
6. Formy do pieczenia domku z piernika
Forma na domek z piernika to nie lada gratka dla wszystkich wielbicieli dekorowania świątecznych wypieków. Po upieczeniu domku wszak trzeba go odpowiednio ozdobić! Masz dwie możliwości – możesz wybrać taką formę, która pozwoli upiec od razu domek w całości lub taką, dzięki której wypieczesz poszczególne elementy domku. Ściany, drzwi, komin należy po upieczeniu skleić ze sobą za pomocą lukru – taki domek będzie gotowy do dekorowania. Robienie piernikowego domku to świetna zabawa dla całej rodziny, a jej efekty są wyjątkową ozdobą stołu lub uroczym podarunkiem dla najbliższych.
1. Zestaw 2 form silikonowych Silikomart – to formy do pieczenia domku z piernika, a dokładniej do pieczenia jego poszczególnych elementów. Po ich wypieczeniu wystarczy skleić wszystko lukrem i przystąpić do dekorowania piernikowego domku. Taka forma na domek z piernika jest okazją do rodzinnej zabawy. Sklejanie domku na pewno sprawi wiele radości tym najmłodszym. Silikonowa forma jest elastyczna, dlatego nie będzie żadnych trudności z wyjmowaniem piernikowych części.
2. Forma aluminiowa Nordic Ware Domek – forma wykonana z aluminium nie służy do wypiekania poszczególnych części, ale pozwala na wypieczenie od razu całego domku! To dobre rozwiązanie, jeśli nie chcesz bawić się w sklejanie piernikowych elementów. Pamiętaj jednak, ze upieczony domek trzeba będzie jeszcze ozdobić kolorowym lukrem! 🙂
3. Forma aluminiowa Nordic Ware 2 domki – a może zamiast jednego domku upiec od razu dwa domki z piernika? Jest i taka możliwość! Specjalna forma aluminiowa na domek z piernika pozwoli na wypiek dwóch ciast za jednym zamachem.
7. Formy keksówki – blaszki metalowe i silikonowe
Klasyczna forma keksówka nadaje się do pieczenia słodkich wypieków, ale i dań wytrawnych. Wypieczesz w niej świąteczny keks, staropolski piernik i ciasto biszkoptowe. Ale możesz przygotować także chleb i pasztet. Jak widzisz, keksówka jest bardzo uniwersalna. Formy na keks dostępne są również w bardziej fikuśnych wersjach. Takie dekoracyjne keksówki warto wykorzystać do przygotowania ciast na święta Bożego Narodzenia. Mogą być silikonowe, aluminiowe lub metalowe. Każda z nich sprawdza się świetnie.
1. Forma aluminiowa Nordic Ware Heritage , 2. Forma silikonowa Silikomart Katedra, 3. Forma aluminiowa Nord Ware Polano
Pierwsze dwie formy do ciast pozwalają na świąteczne, klasyczne wypieki w niebanalnym kształcie – śmiało piecz w nich keks, piernik, ciasto babkowe, biszkopt i inne. Co do trzeciej formy, zwróć uwagę na jej kształt – to polano. Taką formę warto wykorzystać do wypieczenia francuskiego Bûche de Noël, tradycyjnego ciasta Francuzów, spożywanego po pasterce. Bûche de Noël w dosłownym tłumaczeniu oznacza “bożonarodzeniowe polano” i tak właśnie ma wyglądać świąteczny wypiek. Jest to związane z tradycją, wedle której przynoszono do domu polano i palono je w piecu w świąteczny wieczór. Dzisiaj już wielkie piece ogrzewające domostwa prawie zanikły, dlatego zamiast palenia polana, Francuzi pieką ciasto w jego kształcie.
8. Świąteczne formy do pieczenia babki
Jak już wcześniej wspomniałam, pieczenie babki nie jest wcale zarezerwowane na Wielkanoc! Choć babka to symbol świąt wielkanocnych, nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec ją również na święta Bożego Narodzenia. Tym bardziej, że formy do babki dostępne są w wielu świątecznych kształtach, takich jak forma do babki choinka 3D, wieniec adwentowy, katedra czy po prostu dekoracyjna forma z tuleją. Ja często wypiekam babkę czekoladową i po prostu oprószam cukrem pudrem. Prosto, ale bardzo świątecznie. 🙂 Formy na babkę mogą być silikonowe, aluminiowe lub metalowe. Wybierz taką, jaką tylko chcesz!1. Forma aluminiowa Nordic Ware Wieniec, 2. Forma aluminiowa Nordic Ware Lotus, 3. Forma silikonowa Silikomart Oro
9. Świąteczne formy do pieczenia herbatników
Oprócz serników, keksów, pierników, orzechowców, babek i jeszcze innych ciasto warto pomyśleć o wypieku mniejszych, słodkich przekąsek. Pomyśl o ciasteczkach, pierniczkach i o… herbatnikach! Kruche ciasteczka możesz dodatkowo polać czekoladą lub obłożyć galaretką. Ich wypiek wcale nie jest taki trudny. Może warto spróbować? W przygotowaniu takich smakowitości pomogą Ci specjalne foremki do herbatników. Najlepiej wybrać takie ze świątecznymi motywami, które pozwolą przygotować dekoracyjne herbatniki, idealne na Boże Narodzenie.
Silikonowa forma do pieczenia herbatników pozwala wypiec ciasteczka z różnymi świątecznymi motywami: św. Mikołaja, konika na biegunach, ciasteczkowego ludzika, aniołka, śnieżynek i napisu “Merry Christmas”. Herbatniki możesz ustawić w puszce na świątecznym stole lub podarować bliskim na gwiazdkę. W foremkach wypieczesz klasyczne, maślane herbatniki, ale dekoracyjne wgłębienia możesz zalać również czekoladą czy galaretką, które po zastygnięciu nałożysz na wypieczone wcześniej ciastka. Pomiędzy kruchy herbatnik a czekoladową górę możesz nałożyć też warstwę ulubionego, gęstego kremu i gotowe! Herbatniki na Boże Narodzenie to nietypowa propozycja, ale gwarantuję – dzieci będą zachwycone!
10. Silikonowe foremki świąteczne do muffinek i babeczek
Świąteczne babeczki i muffinki stały się już prawie tradycją w naszych domach. Wszyscy tak bardzo je pokochali, że pieczemy je także na święta. Warto zapatrzyć się w ciekawą formę do świątecznych muffinek, która pozwoli na wypiek tych małych słodkości w niebanalnych kształtach. Foremki umożliwiają przygotowanie babeczek przypominających choinkę, gwiazdę, Mikołaja, bałwanka, skarpetę na prezenty oraz inne symbole świąteczne. Babeczki są proste w wykonaniu, nie przywierają do silikonowej formy i zawsze wychodzą smaczne – to przepis na udane święta na słodko, nawet dla tych, którzy nie potrafią piec serników, makowców czy pierników z powidłami. Poza tym pieczenie, a co najważniejsze, dekorowanie babeczek to świetna zabawa dla najmłodszych pomocników.
1. Foremki do 4 muffinek Birkmann Christmas, 2. Foremki do 6 muffinek Silikomart Star, 3. Foremki do 4 muffinek Birkmann gwiazdki, 4. Forma do 8 muffinek Silikomart Star, 5. Forma do 6 muffinek Święta
Świąteczne foremki do pieczenia muffinek i babeczek są najczęściej wykonane z elastycznego silikonu. Dzięki temu, nie będziesz mieć problemów z przywieraniem ciasta do foremki, a także z wyjęciem gotowych wypieków. Możesz zdecydować się na komplet kilku mniejszych, osobnych foremek lub jeden większej foremki z kilkoma wgłębieniami o różnych kształtach. Jedne i drugie zdają egzamin w kuchni. 😉
11. Formy silikonowe na świąteczne czekoladki
Przygotowywanie świątecznych czekoladek na Boże Narodzenie nie jest tak popularne jak wypiekanie pierniczków, ale jeśli ktoś z Was ma odrobinę czasu to gorąco polecam. Własnoręcznie wykonane pralinki są o niebo lepsze od kupnych, a ich wykonanie nie jest wcale takie trudne. Ponadto, takie czekoladki w świątecznych kształtach będą też świetnym pomysłem na prezent (lub dodatek do prezentu) pod choinkę dla najbliższych. Domowe pralinki wystarczy przesypać do ozdobnych woreczków lub pojemników.
1. Forma do 15 czekoladek Silikomart świąteczne guziki, 2. Forma do 12 czekoladek Silikomart Mr. Ginger, 3. Forma do 12 ciastek Silikomart złota, 4. Forma do 15 czekoladek Silikomart Xmas
Forma do czekoladek świątecznych jest zazwyczaj wykonana z elastycznego silikonu, który ułatwia wyjmowanie gotowych już słodkości. Taka foremka świąteczna umożliwia przygotowanie różnorodnych pralinek w kształcie bałwanka, cukrowej laski, choinki, św. Mikołaja, sanek oraz wielu innych. Otwory w foremce wystarczy zalać odpowiednio przygotowaną masą czekoladową i schłodzić w lodówce. Możesz także przygotować praliny z ulubionym nadzieniem. W nakładaniu masy do foremek pomoże Ci szpryca cukiernicza. Warto spróbować!
12. Foremka do czekoladek na kalendarz adwentowy
A na koniec wisienka na torcie dla wszystkich, którzy mają sentyment do kalendarza adwentowego wypełnionego czekoladkami. Ręka do góry, kto nie wytrzymywał i zjadał wszystkie czekoladki jeszcze przed Wigilią? 😉 Brawa dla tych, którym udawało się zjadać po 1 czekoladce dziennie! Taki kalendarz można przygotować też samodzielnie – świąteczna forma do czekoladek pozwala przygotować słodkości, które następnie umieszczamy w dołączonym do niej kalendarzu adwentowym. Możecie przygotować dla siebie lub na prezent dla swoich bliskich. Tym razem powstrzymajcie się od wyjadania wszystkich czekoladek naraz! 😉
Ciekawa jestem, która forma szczególnie przypadła Wam do gustu? Czy ta w kształcie choinki, gwiazdy, pana Ciastka czy może forma do domku z piernika? Koniecznie dajcie znać w komentarzu!
W ofercie naszego sklepu znajdziecie te oraz znacznie więcej świątecznych foremek do pieczenia. Sprawdźcie też jakie mamy wykrawacze do ciastek i pierników!