Fondue z czekolady to fantastyczny sposób na spędzenie słodkiego i smacznego wieczoru z przyjaciółmi i rodziną. Wystarczy nadziać ulubione owoce lub przekąski na widelczyk i zanurzyć w pysznej, roztopionej czekoladzie… Uwaga, to uzależnia! Poznaj przepis na czekoladowe fondue.
Oryginalne fondue robi się z serca lub mięsa i zajada z warzywami lub pieczywem, jednak amatorzy słodkości szybko znaleźli sposób na inne wykorzystanie specjalnego garnka czy pojemniczka oraz widelców. W ten sposób powstała słodka uczta, do zrobienia której polecamy różne zestawy i akcesoria do fondue.
Reklama
Fondue czekoladowe – przepis podstawowy
Składniki
- Ulubione owoce - szczególnie polecamy truskawki, winogrona, kiwi, ananasy
- 200 ml słodkiej śmietany
- 3 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
- łyżeczka masła
- 2 łyżki rumu
Sposób przygotowania
- Czekoladę łamiemy w mniejsze kawałeczki, śmietanę zagotowujemy. Do gotującej się śmietany wrzucamy czekoladę oraz łyżeczkę masła.
- Cały czas mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić czekoladę w śmietanie. Pod koniec gotowania wlewamy 2 łyżki rumu, mieszamy.
- Gotową masę czekoladową wlewamy ostrożnie do specjalnej miseczki i kładziemy na podstawce, w której zapalamy świeczkę. Dzięki temu nasza masa będzie cały czas pięknie gorąca i płynna.
- Myjemy wszystkie owoce, kroimy według upodobań. Owoce układamy na talerzu.
- Wybrane nabijamy na widelczyki, umaczamy w gorącym sosie czekoladowym. Smacznego!