Szybkie i łatwe przekąski, czyli finger food, sprawdzą się na różnego typu przyjęciach i spotkaniach – tych formalnych oraz w gronie znajomych. Chwytane palcami i jedzone bez użycia sztućców, powinny starczyć na 1-2 kęsy. Menu z finger food to pyszne przystawki na zimno i na ciepło, a także na słodko i na słono. Efektowne tartinki, rolady z cukinii, mini pizze, kulki serowe, kruche paluszki i inne.
Przekąski typu finger food to przystawki, do których nie potrzeba żadnych sztućców – jemy je palcami. Wielkość potraw również nie pozostaje bez znaczenia, ponieważ smakołyki mają starczać nie więcej niż na 1-2 kęsy. Na bankietach, przyjęciach i spotkaniach coraz częściej pojawiają się miniaturowe pierożki, marynowane oliwki, deski serów i kiełbasek, kawałki owoców, krakersy z dodatkami i mini kanapeczki. Takie przystawki są stosunkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu, ponadto nie tylko dobrze smakują, ale i efektownie się prezentują!
1. Tartinki – idealne przystawki na imprezę, czyli kanapeczki z łososia
Tartinki to inaczej małe, ozdobne kanapeczki przygotowane na jednej warstwie pieczywa z różnymi dodatkami – twarożkiem, serem, szynką, pastą jajeczną lub rybną i plasterkami warzyw. Odpowiednie ułożenie składników sprawia, że kanapeczki efektownie się prezentują i są idealną przystawką na imprezę w gronie znajomych, ale i na bardziej formalne przyjęcie.
Składniki:
Wykonanie: Za pomocą metalowych pierścieni do deserów wytnij z chlebka kółeczka. Kromki chleba możesz również pokroić na mniejsze kwadraty. Chlebowe kółka posmaruj białym twarożkiem, a centymetrowe paski wędzonego łososia zwiń w różyczki i ułóż na każdej kromce. Udekoruj kanapki koperkiem, a łososia delikatnie skrop sokiem z wyciśniętej cytryny. Składniki: Wykonanie: Umyj cukinię i pokrój na cienkie plastry. Pomoże Ci w tym zwykła krajalnica do sera. Pociętą cukinię podsmaż na patelni z obu stron (po 1-2 minuty). Dopraw solą i suszonymi ziołami. Na każdym plastrze cukinii ułóż kawałek suszonego pomidora i mozzarelli. Zwiń wszystko w roladkę i zepnij wykałaczką do koreczków, która ładnie utrzyma przekąskę. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, rozłóż cukiniowe roladki, włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz do momentu, aż mozzarella się roztopi. Gotowe roladki rozłóż na talerzyku do przekąsek. Składniki: Wykonanie: Za pomocą noża do awokado obierz je i usuń pestkę. Pokrój awokado w kosteczkę, skro sokiem z wyciśniętej cytryny i dokładnie rozgnieć widelcem. Awokado powinno być dojrzałe, dzięki temu z łatwością uzyskasz konsystencję pasty. Posól i popierz do smaku. Nałóż pastę od razu na krakersy lub przełóż do małej miseczki do dipów i ustaw w towarzystwie wyłożonych na talerz krakersów. Składniki: Wykonanie: Kulki mozzarelli obtocz w mące, zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej. Możesz również przyprawić je wyciśniętym ząbkiem czosnku. Ponownie zanurz w jajku i obtocz w bułce, by zyskać grubszą warstwę panierki. Rozłóż mozzarellę na talerzu i wstaw do lodówki na godzinę. Schłodzone kulki mozzarelli smaż na głębokim oleju (we frytkownicy lub na głębokiej patelni). Uważaj, by nie przypalić panierki! Gotowe kulki powinny mieć chrupiącą panierkę i przyjemnie ciągnący się środek. Każdą z kulek włóż do małej, papierowej papilotki do pralinek. Serwuj wraz z domowej roboty dipami – pomidorowym lub tysiąca wysp. Pomysły na smaczne sosy znajdziesz tutaj: Jak zrobić dobry sos? Składniki: Wykonanie: Wyrób ciasto na pizzę, a wyrośnięte rozwałkuj i uformuj małe spody (pamiętaj, że jeszcze urosną w czasie pieczenia). Posmaruj ciasto koncentratem lub sosem pomidorowym z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Posyp spody starkowanym żółtym serem i ułóż na każdym połówki pomidorków koktajlowych. Na wierzchu połóż listki świeżego rozmarynu. Nagrzej piekarnik do 200°C, mini pizze rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 15 minut. Podawaj jeszcze ciepłe na desce do pizzy! Składniki: Wykonanie: Pomidorki cherry obierz z gałązek, ale przy każdym zostaw jej kawałek. Odetnij górę każdego pomidorka, tak by stworzyć przykrywkę. Wydrąż z nich miąższ i przygotuj farsz do nadziania. Kiełki rzodkiewki i szczypiorem umyj, posiekaj, wymieszaj z serkiem kanapkowym i dopraw do smaku. Za pomocą rękawa cukierniczego, napełnij pomidorki przygotowanym farszem i przykryj kapeluszami. Przystawki z pomidorów ułóż na półmisku i zaserwuj gościom! Składniki: Wykonanie: Ser pleśniowy pokrój w cienką kostkę, o wielkości zbliżonej do wybranych precelków. Ułóż ser na preclu, nałóż odrobiną żurawinowej konfitury i przykryj drugim preclem. W ten sposób stworzysz wyjątkowo tanie, szybkie i proste finger food dla amatorów słodko-słonych połączeń. Przystawki możesz zaserwować na desce do serów wraz z innymi przystawkami na zimno lub na ciepło. Składniki: Wykonanie: Z gorzkiej czekolady przygotuj polewę, którą nałożysz na ciasto. Tabliczkę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem masła (Zobacz instrukcję: Jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej?). Najlepiej wykorzystać do tego specjalne naczynie do rozpuszczania czekolady. Rozwiń rolkę ciasta francuskiego i posyp jedną stronę cukrem waniliowym. Za pomocą wałka do ciasta lekko wgnieć drobinki cukru, by mieć pewność, że pozostaną na cieście. Odwróć płat ciasta na drugą stronę i wysmaruj ją czekoladą masą. Zwiń ciasto w rolkę, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na ok. 15 minut, by się schłodziło. Pokrój ciasto na grubsze plasterki, cięte pod skosem. Nagrzej piekarnik do 180°C, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i ułóż na niej czekoladowe ślimaczki. Każdy z nich możesz dodatkowo posmarować roztrzepanym żółtkiem, by w czasie pieczenia nabrało złocistego koloru. Piecz przez 15 minut, aż ciasto stanie się rumiane, ale nie przypieczone. Składniki: Wykonanie: Ser feta rozgnieć widelcem i dodaj do niego odrobinę oliwy z oliwek oraz posiekane listki świeżej mięty. Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Bagietkę lub podłużną ciabattę pokrój na cienkie kromki, skrop je oliwą i piecz w piekarniku, aż staną się chrupiące i rumiane. Każdą z kromek posmaruj serem feta, ułóż plasterki truskawek i udekoruj listkiem mięty. Kanapeczki ułóż na paterze piętrowej, na której zmieszczą się również inne przekąski. Składniki: Wszystkie owoce umyj i obierz ze skórki (oprócz winogron). W obraniu ananasa z grubej skóry pomoże Ci specjalna obieraczka do ananasa. Owoce pokrój w równą kostkę, a w przypadku winogron możesz pozostawić je w całości lub przekroić na pół. Nadziewaj owoce na wykałaczki do koreczków w różnych konfiguracjach – tak, żeby było kolorowo! Gotowe koreczki rozłóż na talerzykach i podaj razem z fondue do czekolady. Goście będą mogli zaburzać owocowe koreczki w rozpuszczanej czekoladzie – pycha! Pozostaje życzyć mi powodzenia i smacznego!2. Przystawki z warzyw – roladki z cukinii i suszonych pomidorów
3. Szybkie przystawki na przyjęcie – krakersy z pastą z awokado
4. Smażone kulki mozzarelli – łatwe przekąski na imprezę
5. Pizza finger food, czyli łatwe przekąski na ciepło
6. Finger food – pomysły na przystawki z pomidorów
7. Precelki z serem i żurawiną, czyli wyjątkowo proste przekąski na zimno
8. Przystawki z ciasta francuskiego – ślimaczki z czekoladą
9. Crostini z serem feta i truskawkami, czyli przystawki z bagietki lub ciabatty
10. Przystawki z owoców – koreczki finger food do fondue