Wiadomo nie od dziś że mięso rybie jest niezwykle kruche, delikatne, pełne wartości odżywczych i lekkostrawne. Jednak dłubanie w ościach ani nie jest przyjemne, ani łatwe. Wiecie jak filetować rybę? Po pierwsze warto zaopatrzyć się w kilka potrzebnych i bardzo praktycznych akcesoriów, aby ułatwić sobie oprawianie ryb.
Przygotowanie – skrobanie ryby
Pierwszym krokiem jest dokładne skrobanie ryby. Niewątpliwie niezastąpiona do tego jest specjalistyczna deska do oprawiania i filetowania ryb z zaciskiem na ogon, antypoślizgową powierzchnią i przyssawkami, dzięki której będzie ona stabilna. Ponadto skrobak do ryb z ergonomiczną rączką zapobiegającą wyślizgnięciu się z dłoni, który szybko i sprawnie usunie rybie łuski. Niektóre mają też w rączce dziurkę, aby móc powiesić je na haczyka i mieć je zawsze pod ręką. Te najbardziej trwałe są wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej.
Filetowanie ryb krok po kroku
Tu podstawą jest bez wątpienia dobry nóż do filetowania ryb. Powinien być on elastyczny i giętki, dzięki czemu umożliwia precyzyjne wykrojenie filetów. Noże do filetowania ryb nie szarpią i nie uszkadzają delikatnego mięsa.
Krok 1. Pamiętajmy, że zawsze przed filetowaniem trzeba z ryb wyjąć wszelkie wnętrzności i usunąć łuski. Krok 2. Nacinamy rybę od głowy do kręgosłupa. Uważajcie, aby nie odciąć głowy! Krok 3. Tniemy wzdłuż kręgosłupa, od głowy do ogona. W ten sposób wytniemy pierwszy filet. Krok 4. Obracamy rybę na drugą stronę. Drugi filet zaczynamy wycinać w miejscu, gdzie skończyliśmy ciąć pierwszy. Krok 5. Ostatnim krokiem jest usunięcie skóry.Zestaw do filetowania ryb – co jeszcze się przyda?
Oprócz wyżej opisanych akcesoriów, niezastąpiona w kuchni każdego miłośnika dań rybnych jest pęseta do ości, wykonana ze szlachetnej stali nierdzewnej. Produkt pozwala w szybki i łatwy sposób wyciągnąć wszystkie ości z ryby, nawet te najdelikatniejsze.
Dobra patelnia do ryby, czyli jaka?
Jak wiadomo, rybę można przygotować na parze, na grillu, na patelni lub w piekarniku. Możliwości jest wiele. Jeśli chcecie dowiedzieć się jak przygotować pyszną rybę, polecam Wam artykuł o tym! Ja najbardziej lubię rybę smażoną na patelni i najczęściej właśnie tak ją przyrządzam. Zakup patelni do ryb był trudnym wyborem. Godna polecenia jest z pewnością profesjonalna patelnia do ryb o owalnym kształcie, pokryta nieprzywierającą powłoką, z ergonomiczną rączką i bocznymi dziobkami. Niektóre są płaskie, niektóre mają ciut wyższe boki dla większego komfortu użytkowania. W tego typu naczyniach nie trzeba używać dużej ilości tłuszczu, dzięki czemu danie zachowuje wszelkie wartości odżywcze.
Zatem jak wiecie oskrobać i filetować ryby?! Jak widać, nie jest to zajęciem trudnym i czasochłonnym, a przy odrobinie wprawy i pomocy wyżej wymienionych akcesoriów można się pokusić o stwierdzenie, że jest czynnością dość prostą i nieskomplikowaną. Trzeba tylko pamiętać o kolejności i o tym aby nie odcinać rybiej głowy! Poza tym precyzja i maksimum skupienia, a na końcu będziemy mieć piękny filet bez ości prosto na patelnię.