Ile domów, tyle przepisów na te słodkie, tłuściutkie kokardki, tradycyjnie pałaszowane przez całe rodziny z okazji tłustego czwartku. Jeżeli macie wątpliwości, czy wasz przepis na chrusty jest odpowiedni, zerknijcie na nasz i spróbujcie swoich sił w produkcji domowych faworków!
Faworki to szybkie i proste w przygotowaniu przysmaki, którymi możemy zajadać się nie tylko z okazji tłustego czwartku. Z pewnością przygotowuje się je jeszcze prościej niż domowe pączki. Poznaj prosty przepis na pyszne, kruche faworki domowe – tradycyjnie smażone na smalcu, u nas z dodatkiem aromatycznego rumu.
Reklama
Przepis na faworki z rumem
Kategoria Ciasta i desery Przepisy kulinarne
Czas Przygotowania
1 godzina, 15 minut/y
Czas Gotowania
30 minut/y
Total Time
1 godzina, 45 minut/y
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- skórka otarta z połowy cytryny
- 3 jajka
- 30 ml rumu
- 1/2 kostki masła
- 1/2 kostki smalcu (do głębokiego smażenia)
- cukier puder (do posypania)
Sposób przygotowania
- W szerokiej misce zagniatamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło, skórkę cytrynową, jajka oraz rum.
- Po wyrobieniu gładkiego ciasta owijamy je folią i odkładamy na godzinę do lodówki.
- Po godzinie na stolnicy lub dużej desce oprószonej mąką rozwałkowujemy cieniutko ciasto, kroimy na prostokąty o wymiarach 5 cm x 10 cm.
- Każdy z prostokątów nacinamy w środku na długości 5 cm i przewijamy.
- Faworki smażymy na smalcu z obu stron na złoty kolor.
- Po wyjęciu z tłuszczu, odsączamy je na ręcznikach papierowych.
- Posypujemy cukrem pudrem.