Hasło „fasolka po bretońsku” sprawia, że moje ślinianki zaczynają intensywniej pracować. Jest to danie, o którym trzeba pomyśleć dzień wcześniej, ze względu na konieczność moczenia fasoli przez całą noc. Niemniej jednak, mamy obiad z głowy przynajmniej na dwa dni – to danie z każdym następnym dniem nabiera smaku, a do tego jest bardzo sycące. W dzisiejszym wpisie znajdziecie łatwy przepis na fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą.
Przepis ten pochodzi od mojej babci, która w moim rankingu najlepszych kucharzy zajmuje pierwsze miejsce. Do każdej potrawy dodaje sekretnego składnika, jakim jest miłość do gotowania i to sprawia, że nawet najprostsze dania smakują wyśmienicie. Aby fasolka po bretońsku smakowała rzeczywiście dobrze, musimy zadbać o to, by używać jak najlepszych składników. Uwierzcie mi, różnica będzie ogromna. Dobra kiełbasa, boczek i koncentrat pomidorowy to podstawa. Wiemy już, co jest ważne, więc zabieramy się za gotowanie!
Reklama
Co może Ci się przydać?
Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą – łatwy przepis babci
Persons
6
Czas Gotowania
1 godzina, 30 minut/y
Total Time
1 godzina, 30 minut/y
Notatki
Można podawać z chlebem.
Składniki
- 50 dag fasoli białej
- 25 dag wędzonego boczku
- 30 dag kiełbasy
- 1 cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- Sól, pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Fasolę wsyp do miski, zalej wodą i zostaw na noc, żeby napęczniała.
- Tak przygotowaną fasolę wrzuć do garnka z wodą, dopraw liściem laurowym, zielem angielskim, ugotuj do miękkości (około godziny).
- Pokrój i podsmaż cebulkę, boczek i kiełbasę.
- Do ugotowanej fasoli dodaj przecier pomidorowy, boczek, kiełbasę, cebulkę, sól, pieprz, majeranek i łyżeczkę cukru.
- Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 10-15 minut.
Chcielibyście samodzielnie upiec chleb, który podacie do fasolki po bretońsku? Z naszego wpisu dowiecie się, jak to zrobić.