Gotowanie na parze to sposób na przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków. Pojawia się jednak dylemat, jakie garnki do gotowania na parze będą najlepsze – garczek na kuchenkę czy elektryczny garnek parowy? Zarówno gotowanie na parze w klasycznym garnku, jak i w parowarze ma swoje zalety. Zobacz, jaki parowar i garnek na parę warto wybrać, by cieszyć się posiłkami pełnymi witamin!

Co będzie lepsze – parowar czy garnek do gotowania na parze? To pytanie „dręczące” wszystkich, którzy przymierzają się do zakupu urządzenia przeznaczonego do gotowania produktów na parze. Oprócz garnków na parę i elektrycznych parowarów, możemy wyróżnić nawet bambusowe parowniki i mniejsze naczynia do mikrofalówki. Tak, tak. Gotować na parze można nawet w kuchence mikrofalowej! Nie ma zatem żadnych wymówek, by tego nie robić 🙂

Reklama


Zalety gotowania na parze

Garnki do gotowania na parze cieszą się niesłabnącą popularnością z tego względu, że taki sposób gotowania ma wiele zalet! Przede wszystkim, w przeciwieństwie do tradycyjnych metod obróbki żywności (gotowania w wodzie i smażenia), posiłki przygotowywane na parze zachowują większość swoich cennych witamin i składników mineralnych. Gotowanie na parze ma również inne zalety:

Zalety gotowania na parze:
  • posiłki zachowują większość swoich wartości odżywczych,
  • brak ryzyka przypalenia dania,
  • warzywa i inne składniki zachowują swoje naturalne kolory i pozostają sprężyste,
  • możliwość podgrzewania posiłków na parze,
  • oszczędność czasu – kilka poziomów garnka pozwala przygotować kilkuskładnikowy obiad za jednym razem.

Więcej zalet i praktyczne wskazówki jak prawidłowo gotować w garnku na parze, znajdziesz w artykule: Jak gotować na parze? Praktyczne porady

Garnek do gotowania na parze lub parowar okaże się szczególnie przydatny dla osób przykładających wagę do swojego zdrowia, będących na diecie odchudzającej, niskotłuszczowej lub lekkostrawnej. Przy gotowaniu na parze nie używa się tłuszczu. Nawet ilość dodawanej soli jest ograniczona. Solimy dopiero pod koniec gotowania, a przy niektórych produktach można całkowicie zrezygnować z dodatku soli.


Naczynia do gotowania na parze – rodzaje

Sprzęt do gotowania na parze może być bardzo różny. Każde naczynia ma oczywiście swoje wady i zalety, które należy wziąć pod uwagę przy zakupie. Gotowanie na parze powinno być proste i przyjemne, a by tak właśnie było niezbędne są odpowiednie naczynia. W czym zatem można gotować na parze?

Garnek do gotowania na parze

Stalowy garnek do gotowania na parze Basic

 

Garnki do gotowania na parze mogą być wykonane ze stali nierdzewnej, szła, ceramiki lub mogą być pokryte emalią. Przypominają tradycyjny garnek, który ustawia się na kuchence. Złożone są jednak z kilku poziomów, pomiędzy którymi znajduje się sitko, na którym układa się produkty. Obowiązkowo wyposażone w szczelną pokrywkę z odpowietrznikiem, która zapewnia cyrkulację pary wodnej wewnątrz garnka, ale odprowadza jej nadmiar na zewnątrz. Garczek do gotowania na parze nie wymaga dostępu do prądu i może działać na różnego typu kuchenkach – gazowej, elektrycznej, ceramicznej i indukcyjnej. Wszystko zależy od wybranego naczynia. Garnki są przystępne cenowo, chociaż znajdziemy wśród nich droższe modele. Nie posiadają jednak dodatkowych funkcji, jakie może oferować elektryczny parowar. Sami musimy kontrolować czas gotowania potrawy.

Parowar, czyli garnek elektryczny do gotowania na parze

Elektryczny parowar Kalorik

W przypadku elektrycznego parowaru, nie ma potrzeby ustawiania urządzenia na kuchence, wystarczy gniazdko z prądem i miejsce na kuchennym blacie. Garnek elektryczny, czyli parowar, może być wyposażony w czasomierz i dodatkowe funkcje, które ułatwiają gotowanie konkretnych produktów. Minusem takiego rozwiązania będzie pobór energii elektrycznej, a także wyższa cena w przypadku urządzeń oferujących zaawansowane opcje.

Naczynie do gotowania na parze w mikrofali

Naczynie do gotowania na parze w mikrodali

Gotować na parze można nawet w kuchence mikrofalowej! Specjalne naczynie do gotowania na parze w mikrofalówce to bardzo praktyczne rozwiązanie, pozwalające na szybkie przyrządzenie zdrowego posiłku nawet w pracy. W takim naczyniu możesz ugotować warzywa, kawałki mięs, ale również sypkie produkty – ryż i kaszę. Może być wykonane z plastiku, silikonu lub szkła.

Parownik, czyli bambusowe naczynie do gotowania na parze

Parownik bambusowy do gotowania na parze Dexam

Parownik bambusowy jest powszechnie używany w kuchni azjatyckiej i do takich dań nada się najlepiej. Wykonany z naturalnego bambusa, który jest w stu procentach bezpieczny dla żywności. Takie naczynie do gotowania na parze, wykonane z bambusa, należy umieścić na garnku lub na woku z parującą wodą. Dania nabierają niepowtarzalnego, bambusowego aromatu. Doskonały na gotowania ryżu i warzyw.

Jeśli zainteresował Cię parownik azjatycki, sprawdź koniecznie: Parownik bambusowy – jak używać?


Dobry garnek do gotowania na parze – jaki wybrać?

By gotowanie na parze na stałe zagościło w naszej kuchni, niezbędny jest oczywiście dobry garnek na parę. Takie naczynia dostępne są w różnych wielkościach i wykonane są z różnych materiałów. Jaki garnek do gotowania na parze będzie najlepszy?

CENA GARNKA

Garnek parowy może kosztować 50 zł, ale i 400 zł! Za te najdroższe, silarganowe garnki zapłacimy nawet ponad 1000 zł. Cena uzależniona jest od materiału wykonania garnka, jego pojemności i poziomów. Najbardziej zróżnicowane cenowo są parowniki wykonane ze stali nierdzewnej, od 45 zł do nawet 750 zł. Szklane i ceramiczne wahają się w granicach 130-200 zł. Najwięcej zapłacimy za garnki żeliwne i silarganowe.

BUDOWA PAROWNIKA

Garczek do gotowania na parze składa się z kilku naczyń:

  • z podstawy – dolnego garnka, do którego wlewa się odpowiednią ilość wody. Do wody możemy dodać również zioła i przyprawy, które dodadzą potrawie aromatu.
  • z sit (pojemników z sitami), na których układamy produkty.
  • ze szczelnej pokrywy z odpowietrznikiem, która odprowadza nadmiar pary.

Taka budowa pozwala na cyrkulację pary wodnej wewnątrz naczynia i zdrowe przygotowywanie posiłków.

POJEMNOŚĆ I POZIOMY

Garnki do gotowania na parze mogą mieć różną pojemność – od 1,2 l do nawet 8 l! Mały garnek do gotowania na parze sprawdzi się do gotowania mniejszych porcji, przeznaczonych dla 1 lub 2 osób. Z kolei większe naczynia pozwolą na przygotowanie obiadu dla całej rodziny. Ugotujemy w nich nie tylko większe porcje, ale i różne produkty za jednym zamachem! Warto zwrócić uwagę nie tylko na samą pojemność, ale i na liczbę poziomów. Na każdym poziomie będziemy mogli przygotować inny składnik – na jednym warzywa, na drugim mięso, a na trzecim ziemniaki. Garczek do gotowania na parze posiada zazwyczaj od 1 do 3 poziomów.

UŻYTKOWANIE NA KUCHENKACH

Tradycyjne garnki do gotowania na parze dostosowane są do użytkowania na różnego rodzaju kuchenkach. Odpowiednie oznaczenia informują o przeznaczeniu garnka. Garczek do gotowania na parze może być ustawiony na kuchence gazowej, elektrycznej lub na płycie ceramicznej. Dostępne są także garnki do gotowania na parze na indukcję – wykonane ze stali nierdzewnej, z odpowiednim dnem z materiału ferromagnetycznego i z oznaczeniem indukcji (symbol zwojnicy). Jeśli posiadasz płytę indukcyjną lub przymierzasz się do takiego zakupu, zwróć uwagę czy wybrany parownik jest dostosowany do indukcji.

Po szczegółowe instrukcje, które pomogą Ci w wyborze dobrych garnków na indukcję, zapraszam tutaj: Jakie garnki na płytę indukcyjną?

MATERIAŁ WYKONANIA

Garnek do gotowania na parze ze stali nierdzewnej

Jedne z najczęściej wybieranych. Materiał wykonania jest bardzo trwały, odporny na zarysowania i uszkodzenia. Garnki ze stali nierdzewnej długo utrzymują temperaturę, nie przypalają posiłków i nie chłoną zapachów. Są w miarę lekkie, a co za tym idzie – wygodne w przenoszeniu. Stalowe garnki do gotowania na parze znajdziesz w ofercie marki Ambition i Florina.

Szklany garnek do gotowania na parze

Bardzo ładnie się prezentuje i umożliwia obserwację gotowanej potrawy. Szklany, żaroodporny materiał jest bardzo bezpieczny, ponieważ nie wchodzi w reakcję z żywnością. Takie garnki mogą jednak ulec stłuczeniu lub wyszczerbieniu. Są cięższe, a jednocześnie wymagają więcej ostrożności. Szklane są zazwyczaj same pojemniki (parownik), a podstawa wykonana jest z innego materiału, np. ceramiki.

Parownik szklany do gotowania na parze Home DeluxGarnek ceramiczny do gotowania na parze

Garnek ceramiczny do gotowania na parze – podobnie jak przy garnku szklanym, naczynie wykonane jest z różnych materiałów – ceramicznej podstawy, którą można ustawić na kuchence i szklanych pojemników, do których wkłada się produkty. Ceramika nie reaguje z żywnością i na długo utrzymuje temperaturę. Ceramiczny garnek do parowania ładnie się prezentuje, ale nie jest tak odporny jak stal. Może ulec stłuszczeniu, pęknięciu lub wyszczerbieniu. Taki materiał jest też cięższy. Ceramiczny garnek do gotowania na parze dostępny jest w ofercie marki Pyrex.

Żeliwny garczek do gotowania na parze

A właściwie złożony z żeliwnej podstawy i szklanych pojemników. Żeliwo to niezwykle wytrzymały i długowieczny materiał. Żeliwny garnek na parę bardzo szybko się nagrzewa, dobrze rozprowadza ciepło i utrzymuje wysoką temperaturę. Ale jest ciężkie, dlatego żeliwny garnek może okazać się niewygodny w użytkowaniu. Garnki wykonane z żeliwa będą też znacznie droższe niż te wykonane z innych materiałów.

Żeliwny garnek na parę Chasseur

Garnek emaliowany do gotowania na parze

Dostępne w różnych kolorach i wzorach. Dopasują się do kuchni w stylu retro. Emalia to antyalergiczny materiał, który nie uwalnia żadnych szkodliwych substancji w czasie gotowania. Z tego też powodu emaliowane garnki polecane są dla dzieci i dla alergików. Emaliowane garnki są również stosunkowo tanie. Należy jednak uważać na odpryski, ponieważ uszkodzona emalia nie będzie już taka bezpieczna dla naszego zdrowia. Wadą takich naczyń są także nagrzewające się uchwyty.

Garnek emaliowany do gotowania na parze ELO


Najlepszy parowar – jaki kupić?

Do gotowania na parze potrzebne są odpowiednie garnki albo… dobry parowar! To elektryczne urządzenie do gotowania na parze, które nie wymaga do działania kuchenki, ale prądu. Sprawdzi się zatem wszędzie tam, gdzie nie ma dostępu do kuchenki lub miejsce na niej jest ograniczone. Zanim zdecydujesz się na zakup elektrycznego urządzenia do gotowania na parze, upewnij się, że spełni Twoje oczekiwania, co do pojemności i dodatkowych funkcji. Na co zwrócić uwagę wybierając garnek parowy elektryczny?

CENA PAROWARU

Elektryczne naczynia parowe możesz zakupić już od ponad 100 zł. Tańsze modele wykonane są zazwyczaj z tworzywa sztucznego, które nie zawsze pozostaje obojętne dla przygotowywanej żywności. Przy tańszych parowarach dodatkowe funkcje mogą być ograniczone tylko do czasomierza. Jednak zależność między materiałem wykonania a ceną nie zawsze jest jednakowa. Niektóre parowary wykonane są z tworzywa sztucznego, ale oferują zaawansowane funkcje, takie jak automatyczne tryby gotowania dla poszczególnych rodzajów produktów – ryby, mięsa, warzyw, ryżu i innych. Dlatego też ich cena może wynosić nawet 650 zł!

BUDOWA PAROWARU

Podobnie jak zwykły garnek do gotowania na parze, elektryczny parowar składa się z:

  • dolnego pojemnika, który napełnia się wodą,
  • pojemników z sitami (zwanych półkami), na których układa się produkty,
  • pokrywy.

Urządzenie trzeba podłączyć do prądu i ustawić dany czas pracy. Sama obsługa parowaru to nic skomplikowanego. Trudność może sprawiać utrzymanie go w czystości.

Dobry parowar elektryczny powinien posiadać podstawę z lejkiem lub otworem, co ułatwi wlewanie wody do zbiornika, bez konieczności odłączania parowaru od prądu, by uzupełnić poziom wody. Urządzenie powinno posiadać również wskaźnik gotującej się wody z uwagi na to, że podstawy nie są wykonane z przezroczystego materiału i trudno określić poziom płynu „na oko”.

Schemat budowy parowaru do gotowania na parze - infografika

POJEMNOŚĆ I LICZBA POJEMNIKÓW

Sama podstawa parowaru, do której wlewamy wodę, może mieć różną pojemność. Ważna jest również liczba pojemników, w które został wyposażony elektryczny parowacz do gotowania. Większość modeli wyposażona jest w trzy przezroczyste pojemniki z sitami (półkami). Niektóre parowary mogą posiadać nawet dodatkowe pojemniczki pozwalające na gotowanie sypkich produktów, takich jak kasza i ryż, a jeszcze inne specjalne pojemniki na zupę.

Pojemniki najczęściej ułożone są jeden na drugim – w pionie. Jednak znajdą się i takie parowary z pojemniki rozmieszczonymi obok siebie, w poziomie. Dzięki takiemu ułożeniu, aromaty gotowanych produktów nie będą się mieszać.

MOC PAROWARU

Jak przy każdym elektrycznym urządzeniu, tak i przy parowarze nie można zapomnieć o jego mocy. Małe garnki elektryczne, które przeznaczone są raczej do gotowania ryżu, cechują się niską mocą 300-500 W. Dwu- lub trzypoziomowy parowar ma zazwyczaj 700-800 W, a lepsze modele nawet 1000-1600 W. Od wysokości mocy zależy szybkość gotowania się wody, czyli gotowość urządzenia do pracy.

STEROWANIE – MECHANICZNE CZY ELEKTRONICZNE?

Maszyna do gotowania na parze może być wyposażona w mechaniczne lub w elektroniczne sterowanie. Parowar z programatorem mechanicznym posiada pokrętło, które pozwala na ustawienie czasu parowania. Z kolei elektryczny parowar z programatorem elektronicznym oferuje automatyczne programy gotowania, dostosowane do różnych produktów. Informacja o pozostałym czasie gotowania wyświetlana jest na wyświetlaczu LCD. Takie urządzenia są jednak droższe od parowarów z mechanicznym sterowaniem.

MATERIAŁ WYKONANIA

Parowary elektryczne wyposażone są najczęściej w pojemniki wykonane z tworzywa sztucznego, które jednak nie ulegają nagrzewaniu w czasie gotowania. Z kolei podstawa parowaru może być wykonana albo z plastiku, albo ze stali. Stalowy materiał jest znacznie trwalszy i bardziej odporny na uszkodzenia niż plastik. Jednak w przeciwieństwie do plastiku, nie może być przezroczysty, ani półprzezroczysty.

DODATKOWE WYPOSAŻENIE I FUNKCJE

Garnki do gotowania na parze elektryczne mogą posiadać dodatkowe wyposażenie i funkcje, które ułatwiają przyrządzanie posiłków.

Parowar z tworzywa sztucznego Morpchy Richards

Dodatki:

  • Funkcja utrzymania ciepła – parowar może utrzymywać temperaturę przygotowanej potrawy przez określony czas.
  • Szybki start urządzenia – funkcja szybkiego startu umożliwia zagotowanie wody w parowarze nawet w kilkanaście sekund. Z reguły parowary potrzebują na to więcej czasu.
  • Wyświetlacz LCD – dostępny w urządzeniach z różnymi programami gotowania produktów. Wyświetlacz pozwala na kontrolę upływu czasu gotowania.
  • Pojemnik do ziół – dzięki niemu dania nabiorą niezwykłego aromatu. Para wodna przenika przez zioła i unosi się do wyższych partii, przekazując produktom „zebrany” aromat.
  • Podkładka do gotowania jajek – jajka ugotowane w parowarze? Czemu nie! Taka podkłada umożliwia gotowanie jajek, przede wszystkim na twardo.

Elektryczny parowar czy klasyczny garnek na parę?

Rodzaj naczyniaZaletyWady
Garnek do gotowania na parze
  • dostępny w różnych kategoriach cenowych

  • może być wykonany z różnych materiałów – wytrzymałej stali lub bezpiecznych dla żywności szkła, ceramiki i żeliwa.

  • nie wymaga podłączenia do prądu

  • ustawiony na kuchence gazowej nie zużywa energii elektrycznej

  • dostępne są modele na indukcję

  • łatwy w czyszczeniu

  • zajmuje miejsce na kuchence

  • brak dodatkowych funkcji

Elektryczne urządzenie do gotowania na parze
  • może posiadać dodatkowe funkcje, takie jak czasomierz i automatyczne programy gotowania

  • może być wyposażony w dodatkowe pojemniki do gotowania sypkich produktów

  • nie zajmuje miejsca na kuchence

  • wymaga podłączenia do prądu

  • zużywa energię elektryczną

  • trudniejsze w czyszczeniu

  • pojemniki wykonane z tworzywa sztucznego, które może reagować z żywnością


Zatem jaki zestaw do gotowania na parze warto kupić? Garnek na kuchenkę czy parowar-elektryczne urządzenie do gotowania? Każde z naczyń ma swoje wady i zalety, które warto wziąć pod uwagę. Na pewno ważne jest to, by garnek był trwały i na tyle pojemny, by pozwolił przygotować kilka składników obiadowego dania za jednym razem. Dla 1-2 osób z pewnością starczy mały garnek do gotowania na parze, ale liczniejsza rodzina wymaga garnka z większa liczbą poziomów. 🙂

Ocena: 3.9/5.
Please wait...