Drylownice do owoców są nam szczególnie potrzebne latem, kiedy drzewa i krzaki ogrodowe uginają się od owoców. Zaprawiamy wiśnie, czereśnie, jabłka i inne owoce, które wymagają usunięcia pestki lub gniazda. Jak drylować owoce, aby nie zajęło to wiele godzin? Najlepszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w wybrane drylownice, które pozwolą szybko i precyzyjnie oczyścić owoce na mus, dżem czy kompot. Dziś przedstawię Wam 5 drylownic, bez których, moim zdaniem, nie da się przetrwać sezonu na przetwory.
1. Drylownica do wiśni i czereśni ręczna – jaką kupić?
Drylowanie wiśni i czereśni za pomocą odpowiedniego sprzętu jest łatwe i szybie. Dobra drylownica do wiśni pozwala jednym ruchem ręki usunąć pestkę z owocu, bez brudzenia rąk. Produkt posiada komorę, do której wsypuje się owoce. Stamtąd wiśnie i czereśnie pojedynczo wpadają pod ostro zakończony trzonek, który po wciśnięciu wycina pestkę. Odpad trafia do specjalnego pojemnika, natomiast wydrylowany owoc w innym miejscu. Drylownicę można rozłożyć na części, dzięki czemu utrzymanie jej w czystości nie sprawia kłopotu.
2. Drylownica do jabłek
Drylownica do jabłek pozwala w kilka sekund usunąć gniazdo z owocu. Posiada ostrze, które po wbiciu w owoc, umożliwia jego precyzyjne wydrążenie. Jak widać, drylowanie jabłek to pestka! Tak przygotowane owoce, zachowują wszelkie witaminy i wartości odżywcze, a ponadto są świetnie przygotowanie do zjedzenia w całości, a także przygotowania musu i dżemu. Drylownica posiada antypoślizgowy, ergonomiczny uchwyt, dzięki któremu narzędzie pewnie leży w dłoni i jest poręczne. Produkt można też używać do drylowania gruszek.
3. Drylownica do śliwek
Drylowanie śliwek można wykonać na dwa sposoby. Pierwszy z nich jest bardzo czasochłonny i polega na rozcinaniu owocu nożem i wyjęciu pestki palcami. Sposób ten oprócz długiego czasu wykonania, ma jeszcze jedną wadę – bardzo brudzi ręce. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest zakup drylownicy do śliwek, która w kilka sekund usuwa pestkę z owocu, nie uszkadzając jego struktury. Wystarczy ułożyć śliwkę w specjalnym otworze i wcisnąć trzonek drylownicy. Zajęcie to jest bardzo łatwe i nie wymaga użycia dużej ilości siły. Dzięki temu przygotowanie owoców do dżemów i kompotów będzie dużo łatwiejsze i przyjemniejsze.
4. Drylownica do ananasów
Drylownica do ananasa może nie przyda się podczas sezonu na przetwory, ale z pewnością będzie niezastąpiona w kuchni każdego domowego cukiernika. Ananas jest bowiem składników wielu deserów oraz ciast, a jego wydrążenie tradycyjnym sposobem nie jest proste. Drylownica do ananasa pozwala natomiast w kilka sekund wydrylować owoc i pokroić na perfekcyjnie równe krążki. Wystarczy odciąg górę ananasa i wkręcić w jego środek dolną część drylownicy. Następnie wyciągnąć w górę i gotowe!
5. Drylownica do oliwek
Drylownica do oliwek przyda się szczególnie podczas przygotowywania deski serów lub innych przekąsek. Produkt jest łatwy w obsłudze i pozwala w krótkim czasie usunąć pestki z oliwek. Drylowanie oliwek polega na umieszczeniu owocu w specjalnym otworze i wbiciu trzonka w jego środek. Pod wpływem siły, pestka zostaje wypchnięta. Środek oliwki możemy później wypełnić ulubionym farszem.
Wiecie już jak wydrylować jabłka, wiśnie, czereśnie, śliwki, oliwki oraz ananasa. Czekam teraz na Wasze przepisy na dżemy i inne przetwory z tymi owocami w roli głównej!