Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia… Ale pamiętajmy, że liczy się zarówno pierwsze, jak i te drugie śniadanie! Dlaczego jest takie ważne, co jeść na drugie śniadanie oraz w czym przenieść je do szkoły i do pracy? Nieocenionym pomocnikiem będą proste pojemniki na żywność!
Nie wyobrażam sobie dnia bez śniadania! To dla mnie sposób na dobre rozpoczęcie każdego dnia – sprawia, że mam więcej energii do działania. W weekendy pozwalam sobie na powolne delektowanie się omletem z warzywami czy placuszkami z dodatkiem owoców, ale w tygodniu często jem je w pośpiechu. Dlatego tak ważne jest drugie śniadanie, które uzupełnia to, czego nie dało nam to pierwsze. Drugi posiłek wspomaga również odchudzanie! Tak, tak. Ci, którzy dbają o linię, lepiej wyjdą na tym, gdy zjedzą, a nie pominą drugie śniadanie. Dzięki temu będą w stanie ograniczyć wilcze napady głodu, które nie są rzadkością, gdy przechodzimy na dietę. Jakie jeszcze argumenty przemawiają za tym, by zawsze spożywać drugie śniadanie?
Zdrowe drugie śniadanie – dlaczego warto?
- Jedzenie drugiego śniadania prowadzi do lepszego samopoczucia i dostarcza energii. Podczas snu organizm traci dużo energii, płynów i składników odżywczych. Pierwsze śniadanie jest jedzone często w pośpiechu, dlatego nie uzupełnia w pełni tych cennych pierwiastków. Drugie śniadanie, odpowiednio skomponowane, pozwoli zaspokoić te potrzeby, a co więcej doda energii do dalszej pracy.
- Zapewnia nam regularność posiłków. Regularne zaspokajanie głodu sprawia, że w porze obiadowej zjemy odpowiednią porcję jedzenia. W innym przypadku, wilczy głód doprowadziłby do przejedzenia się i obciążenia żołądka.
- Pełni ważną rolę w przypadku pracowników umysłowych – odpowiednio skomponowany posiłek powinien pomagać w szybszym myśleniu. Najlepiej, by zawierał witaminy z grupy B, wapń i magnez, które odpowiedzialną są za poprawę przewodnictwa impulsów nerwowych.
- Jest istotne również dla dzieci w wieku szkolnym. Codzienna nauka i rozwijający się organizm dziecka potęgują zapotrzebowanie na energię. Zjedzenie pożywnego drugiego śniadania sprawia, że dzieci mają więcej energii do nauki i lepiej przyswajają wiedzę.
- Jego zadaniem jest regeneracja sił i zaspokojenie głodu, dlatego powinno być lekkie i zdrowe.
Co można przygotować na drugie śniadanie do pracy i dla dziecka?
Nie ma tu miejsca na żadne wymówki! Nawet najbardziej zabiegane osoby powinny zadbać o swoje zdrowie i zacząć jeść regularne posiłki, a w tym drugie śniadania. Wcześniej przygotowane przekąski można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, w podroż i na spacer. Na drugie śniadanie możesz przygotować:
- Kanapki z chleba razowego z twarożkiem, kiełkami rzodkiewki i innymi warzywami
- Jogurt naturalny z płatkami musli (ale nie tymi ze sporą ilością cukru i utwardzonego oleju, najlepiej samu zrobić domową granolę)
- Sałatka owocowa z kawałków banana, winogron, jabłek, gruszek, pomarańczy z dodatkiem nasion słonecznika i pestek dyni
- Pokrojone owoce zalane jogurtem, z garścią orzechów i bakalii
- Mini-tortille z wędzonym łososiem, sałatą, pomidorem, ogórkiem i papryką
- Warzywna sałatka z ugotowanym na twardo jajkiem
- Domowe musli batoniki
Jak przenieść drugie śniadanie do pracy i do szkoły?
Z przeniesieniem wcześniej przygotowanego drugiego śniadania do szkoły czy do pracy nie powinno być żadnych problemów! Bardzo pomocne są tutaj różne lunch boxy, takie jak pojemniki hermetyczne czy pojemniki plastikowe na żywność, które dają nieograniczone możliwości. Dostępne w różnych kształtach i wielkościach pozwalają na dobranie produktu do konkretnego posiłku.
Wśród pojemników Sistema znajdziemy takie, które będą idealne do kanapek (kwadratowe i niższe) oraz takie, do których bez problemu wsypiemy kawałki świeżych owoców (w formie wyższego kubka). Niektóre z nich mają też specjalne przegródki umożliwiające przenoszenie rożnej żywności bez jej mieszania. Oddzielnie zapakujemy truskawki, pokrojone marchewki i garść suszonych owoców. W jednym pojemniku możemy również osobno przenieść jogurt, a osobno płatki musli – bez obaw o wylanie i wysypanie. Przy użyciu kilku pojemników możemy przygotować posiłki na cały dzień.
Z kolei pojemniki polskiej marki Branq powinny spodobać się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Pojemniki na śniadanie są idealne do szkoły – nie tylko dobrze utrzymują świeżość pożywienia, ale i ładnie się prezentują. Kolorowe śniadaniówki dla dzieci na pewno przypadną do gustu najmłodszym! Z przegródkami lub bez i dostępne w różnych rozmiarach. Z takich pojemników, aż będą chciały jeść swoje przekąski! Włóż do nich kanapki z plasterkami warzyw, kawałki świeżych owoców, marchewki i słupki papryki do chrupania. Wiele ciekawych propozycji oferuje także Domotti, gdzie znajdziemy lunchboxy pojedyncze oraz w zestawach. Dzieci będą syte, pełne energii i skoncentrowane na nauce!
Kolorowe i praktyczne lunchboxy znajdziemy też w ofercie takich marek jak Zak Design oraz Aladdin. Wykonane z najwyższej jakości tworzyw, niekiedy wyposażone w kolorystycznie dobrane zestawy sztućców to nie tylko zdrowe, ale i modne rozwiązania na drugie śniadanie. Ciekawe rozwiązanie, dotyczące nie tyle przechowywania co przyrządzania, oferuje marka Lekue. Żaroodporne, silikonowe naczynia umożliwiają gotowanie posiłków bez użycia tłuszczu i folii. Dodatkową zaletą jest również to, iż pojemniki można wkładać do mikrofali. Skraca to czas przygotowywanych dań. Naczynia Lekue to zdrowie i zyskany czas.
Wiemy już w czym przenieść nasze posiłki do pracy, szkoły czy na piknik, ale w co włożyć same pojemniki? Dobrym rozwiązaniem będzie pojemna torba na lunch, która od wewnątrz wyścielona jest warstwą termoizolacyjną, dzięki czemu produkty dłużej zachowują swoją świeżość. Większe lub mniejsze, dostosowane do przenoszenia już napełnionych pojemników lub nieopakowanych niczym owoców, warzyw i kanapek.
Skoro zdrowie jest tym, czego życzymy swoim najbliższym, zadbajmy o to, by zawsze było w dobrej kondycji! Nie bez powodu dietetycy powtarzają powiedzenie “Jesteś tym, co jesz”. Odpowiednio zbilansowane drugie śniadanie to bez wątpienia droga do dobrego samopoczucia, pięknego wyglądu i zdrowego ciała!