Kebab to bez wątpienia przysmak wielu z nas! Choć najczęściej spotkać można go w wersji grillowanego mięsa, podawanego w dużej bułce z dodatkiem warzyw i sosu czosnkowego – ma on niejedno oblicze. Najsmaczniejszy i zdecydowanie najzdrowszy jest kebab przygotowany w domu. Dokładnie wiemy wtedy jakich składników do niego użyto oraz kiedy został przyrządzony. Ale czy wiecie zrobić domowy kebab w bułce, na talerzy z frytkami czy w tortilli? Przygotowałem dla Wam moje ulubione przepisy!
Jak zrobić mięso kebab z kurczaka w domu?
Składniki- Podwójna pierś z kurczaka
- Przyprawa gyros
- Słodka papryka
- Pieprz
Mięso podziel na małe kawałki i dopraw przyprawami. Dodaj olej i dokładnie wymieszaj, aby marynata pokryła całego kurczaka. Odstaw na kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie smaż na patelni grillowej przez około 6 minut, cały czas mieszając.
Domowy kebab wołowy – 4 porcje
Kebab w domu przygotować możesz też z mięsem wołowym. Przepis jest banalnie prosty!
Składniki- 600 g wołowiny
- 3 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
Wyciskaczem rozdrobnij czosnek. Następnie dodaj do niego sól, pieprz i przygotuj marynatę. Obtocz w niej mięso i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie pokrój je w podłużne, nie za duże paski. Mięso usmaż na patelni lub grillu elektrycznym.
Domowy kebab z kurczaka w bułce – przepis dla 4 osób
Składniki na chlebki pita- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 25 g drożdży
- 25 ml oleju
- Szczypta soli
- Szczypta cukru
- Mięso kebab
- Kapusta pekińska
- 3 pomidory
- Ogórek
- Cebula
Drożdże rozpuść w 50 ml ciepłej wody, dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj resztę wody mąki oraz sól i olej. Dokładnie wyrabiaj ciasto na stolnicy. Po uzyskaniu jednolitej masy, odstaw ciasto na 1,5 godziny. Następnie uformuj z ciasta 4 kulki, które rozwałkuj za pomocą wałka termicznego wypełnionego ciepłą wodą. Tak otrzymane pity odstaw na kolejne 25 minut. Później piecz je ok. 7 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza.
Warzywa pokrój krajalnicą w niewielką kostkę i talarki. Przygotowane wcześniej pity przekrój do połowy i podgrzej po kilka minut z każdej strony na patelni. Następnie w shakerze wykonaj sos czosnkowy. Skorzystaj z artykułu, w którym podpowiadamy, jak zrobić dobry sos czosnkowy – jest rewelacyjny!
Wewnętrzną stronę chlebka wysmaruj sosem, dodaj warzywa i przygotowane mięso, a następnie polej kolejną warstwą sosu. Domowy kebab z kurczakiem w picie gotowy. Smacznego!
Domowy kebab z frytkami
Powyższy przepis na kebab przyrządzony w domu najlepiej smakuje, kiedy podaje się go z frytkami. Mogą to być zarówno klasyczne frytki z ziemniaków, jak i trochę zdrowsze z batatów, buraków, selera czy inny warzyw. Koniecznie sprawdźcie nasze przepisy na frytki z warzyw, świetnie smakują. Domowy kebab na własnoręcznie przygotowanych frytkach z pewnością zachwyci niejednego gościa!
Domowy kebab z kurczaka w tortilli – przepis
Przygotowany farsz z kurczaka możemy podawać także w tortilli. Placki możecie oczywiście kupić gotowe, ale ja polecam wykonać je samemu. Nie jest to trudne, a smakują dużo lepiej i są zdecydowanie zdrowsze! Kebab domowy w naleśniku to dość lubiane i popularne danie. Przepisy na tortille są różne, ja mam dla Was wielokrotnie sprawdzony przepis, który dostałem od kolegi kucharza.
Tortilla 4 szt. – składniki- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 80 ml gorącej wody
- Szczypta soli
Mąkę dokładnie wymieszaj z solą, następnie dodaj bardzo gorącą wodę i olej. Ciasto zagniataj energicznie ok. 5 minut. Następnie odstaw na ok. 10 minut. Po tym czasie pokrój masę na 4 równe części. Rozwałkuj je na krążki wielkości patelni do naleśników i smaż przez około minutę z każdej strony. Tortille wysmaruj sosem i wypełnij warzywami oraz mięsem. Kebab domowym sposobem gotowy!
Koniecznie wypróbujcie moje ulubione przepisy na domowy kebab z wołowiny i kurczaka i dajcie znać, który lepszy! Czekam na Wasze komentarze.