Kebab to bez wątpienia przysmak wielu z nas! Choć najczęściej spotkać można go w wersji grillowanego mięsa, podawanego w dużej bułce z dodatkiem warzyw i sosu czosnkowego – ma on niejedno oblicze. Najsmaczniejszy i zdecydowanie najzdrowszy jest kebab przygotowany w domu. Dokładnie wiemy wtedy jakich składników do niego użyto oraz kiedy został przyrządzony. Ale czy wiecie zrobić domowy kebab w bułce, na talerzy z frytkami czy w tortilli? Przygotowałem dla Wam moje ulubione przepisy!

Jak zrobić mięso kebab z kurczaka w domu?

Składniki
  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Przyprawa gyros
  • Słodka papryka
  • Pieprz
Wykonanie

Mięso podziel na małe kawałki i dopraw przyprawami. Dodaj olej i dokładnie wymieszaj, aby marynata pokryła całego kurczaka. Odstaw na kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie smaż na patelni grillowej przez około 6 minut, cały czas mieszając.

Reklama

patelnia grillowa mineralna nieprzywierająca stone


Patelnia grillowa pozwala smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.

Domowy kebab wołowy – 4 porcje

Kebab w domu przygotować możesz też z mięsem wołowym. Przepis jest banalnie prosty!

Składniki
  • 600 g wołowiny
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
Wykonanie

Wyciskaczem rozdrobnij czosnek. Następnie dodaj do niego sól, pieprz i przygotuj marynatę. Obtocz w niej mięso i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie pokrój je w podłużne, nie za duże paski. Mięso usmaż na patelni lub grillu elektrycznym.

Domowy kebab z kurczaka w bułce – przepis dla 4 osób

Składniki na chlebki pita
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 g drożdży
  • 25 ml oleju
  • Szczypta soli
  • Szczypta cukru
Składniki na farsz
  • Mięso kebab
  • Kapusta pekińska
  • 3 pomidory
  • Ogórek
  • Cebula
Wykonanie

Drożdże rozpuść w 50 ml ciepłej wody, dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj resztę wody mąki oraz sól i olej. Dokładnie wyrabiaj ciasto na stolnicy. Po uzyskaniu jednolitej masy, odstaw ciasto na 1,5 godziny. Następnie uformuj z ciasta 4 kulki, które rozwałkuj za pomocą wałka termicznego wypełnionego ciepłą wodą. Tak otrzymane pity odstaw na kolejne 25 minut. Później piecz je ok. 7 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza.

mata stolnica silikonowa zwijana joseph joseph


Jeśli nie masz miejsca w kuchni, aby przechowywać drewnianą stolnicę, kup silikonową!

Warzywa pokrój krajalnicą w niewielką kostkę i talarki. Przygotowane wcześniej pity przekrój do połowy i podgrzej po kilka minut z każdej strony na patelni. Następnie w shakerze wykonaj sos czosnkowy. Skorzystaj z artykułu, w którym podpowiadamy, jak zrobić dobry sos czosnkowy – jest rewelacyjny!

miseczki do dipów szklane


Kebab świetnie smakuje też z sosem tysiąca wysp lub słodko-kwaśny,. Koniecznie wypróbuj!

Wewnętrzną stronę chlebka wysmaruj sosem, dodaj warzywa i przygotowane mięso, a następnie polej kolejną warstwą sosu. Domowy kebab z kurczakiem w picie gotowy. Smacznego!

Domowy kebab z frytkami

Powyższy przepis na kebab przyrządzony w domu najlepiej smakuje, kiedy podaje się go z frytkami. Mogą to być zarówno klasyczne frytki z ziemniaków, jak i trochę zdrowsze z batatów, buraków, selera czy inny warzyw. Koniecznie sprawdźcie nasze przepisy na frytki z warzyw, świetnie smakują. Domowy kebab na własnoręcznie przygotowanych frytkach z pewnością zachwyci niejednego gościa!krajalnica do warzyw i owoców plastikowa alligator

Domowy kebab z kurczaka w tortilli – przepis

Przygotowany farsz z kurczaka możemy podawać także w tortilli. Placki możecie oczywiście kupić gotowe, ale ja polecam wykonać je samemu. Nie jest to trudne, a smakują dużo lepiej i są zdecydowanie zdrowsze! Kebab domowy w naleśniku to dość lubiane i popularne danie. Przepisy na tortille są różne, ja mam dla Was wielokrotnie sprawdzony przepis, który dostałem od kolegi kucharza.

Tortilla 4 szt. – składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 80 ml gorącej wody
  • Szczypta soli
Wykonanie

Mąkę dokładnie wymieszaj z solą, następnie dodaj bardzo gorącą wodę  i olej. Ciasto zagniataj energicznie ok. 5 minut. Następnie odstaw na ok. 10 minut. Po tym czasie pokrój masę na 4 równe części. Rozwałkuj je na krążki wielkości patelni do naleśników i smaż przez około minutę z każdej strony. Tortille wysmaruj sosem i wypełnij warzywami oraz mięsem. Kebab domowym sposobem gotowy!

siekacz krajalnica do cebuli


Jeśli nie chcesz płakać podczas krojenia cebuli, użyj siekacza!

Koniecznie wypróbujcie moje ulubione przepisy na domowy kebab z wołowiny i kurczaka i dajcie znać, który lepszy! Czekam na Wasze komentarze.

Ocena: 4.7/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...