Masło orzechowe to przysmak, który uwielbia prawie każdy. Można jeść je na kanapkach, z naleśnikami, przygotować lody z masłem orzechowym czy pyszny koktajl. W sklepach można znaleźć kremy wielu firm, jednak najlepsze jest masło orzechowe domowe. Jak je zrobić samemu? Z jakich orzechów? Czy można przygotować masło orzechowe fit, bez soli i cukru? Oczywiście, że tak! Jak zawsze mam dla Was kilka sprawdzonych przepisów!
Masło orzechowe – czy jest zdrowe? – Właściwości i wartości odżywcze
Domowe masło orzechowe jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Robi się je z różnego rodzaju orzechów. Koniecznie sprawdź, które orzechy są najzdrowsze, zanim zdecydujesz, z czego zrobić krem. Jakie właściwości zdrowotne ma masło orzechowe?
- Masło orzechowe dostarcza organizmowi wielu niezbędnych do funkcjonowania witamin, na przykład z grupy A czy B.
- Ponadto wspomaga procę mózgu, chroni przed chorobami serca, a nawet zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca.
- Warto jeść je regularnie, w małych porcjach, ponieważ wpływa ono pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu.
Nie ma wątpliwości, że masło orzechowe jest zdrowe!
Masło orzechowe a dieta – liczymy kalorie
Wiadomo, że domowy krem orzechowy jest zdrowy, ale czy masło orzechowe i odchudzanie idą w parze? Otóż 100 g masła orzechowego zawiera ponad 580 kcal. Jak widać, nie należy ono do najlżejszych przekąsek. Jeśli jednak będziesz spożywać je w małych porcjach, taki przysmak na pewno nie zaszkodzi Twojej sylwetce, a jego zdrowotne właściwości wspomogą prawidłowe działanie organizmu. Ponadto masło orzechowe jest bardzo sycące, więc po jego zjedzeniu nie będziesz odczuwać ssania w żołądku!
Masło orzechowe z orzechów arachidowych – klasyczne
To najbardziej znany rodzaj masła orzechowego. Jego przygotowanie jest proste i zajmuje kilka minut. Głównym składnikiem masła są oczywiście orzechy arachidowe. 300 g wystarczy do uzyskania małego słoiczka lub szklanki kremu. Opcjonalnie, w zależności od upodobań możesz dodać odrobinę cukru, miodu lub soli. Ja dodaję łyżeczkę miodu i szczyptę soli – wychodzi idealne. Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na ten klasyczny przysmak.
Możesz przygotować różne wersje smakowe masła orzechowego, dodając do masy wiórki kokosowe, cynamon, kakao, aromat waniliowy lub migdałowy.Masło orzechowe z orzechów arachidowych - przepis klasyczny
Notatki
Składniki
Sposób przygotowania
Masło orzechowe z nerkowców – przepis na słono
Masło orzechowe z orzechów nerkowca to mój faworyt. Jest smaczne, a co najważniejsze jest fit – nie zawiera cukru ani miodu. Aby je przygotować potrzebujesz kilku minut oraz odpowiedni sprzęt: blender lub malakser.
Składniki:
- 250 g orzechów nerkowca,
- szczypta soli,
- olej ryżowy lub kokosowy.
Nagrzej piekarnik do 180°C i włóż do niego orzechy wyłożone na blaszce do pieczenia. Piecz ok 10 minut. Warto użyć maty silikonowej, która uchroni orzechy przed przypaleniem – przypalone stają się gorzkie. Uprażone orzechy przesyp do blendera i zmiksuj do otrzymania gładkiej konsystencji. Jeśli orzechy są zbyt suche i nie chcą osiągnąć kremowej konsystencji, dodaj odrobinę oleju. Pod koniec rozdrabniania, dopraw masło solą. Kiedy masa ostygnie przełóż ją do słoiczka lub innego szczelnego pojemnika.
Masło orzechowe z orzechów włoskich z miodem – słodkie
Składniki:
- 250 g orzechów włoskich,
- 1 łyżka miodu,
- szczypta soli,
- olej roślinny.
Dziadkiem do orzechów rozłup wszystkie orzechy i praż je w piekarniku w temperaturze ok. 150°C. Piecz je ok.10 minut, do momentu aż brązowa skórka zacznie delikatnie odchodzić. Następnie zawiń orzechy w ściereczkę i ugniataj, aby usunąć z nich całą skórkę. Tak przygotowane orzechy zblenduj z dodatkiem miodu i oleju. Pod koniec dodaj szczyptę soli. I gotowe!
Masło orzechowe z orzechów laskowych
Masło z orzechów laskowych robi się identycznie jak krem z orzechów nerkowca (przepis powyżej). Prażyć można je w piekarniku lub na głębokiej patelni. Blendowanie orzechów laskowych zajmuje jednak znacznie więcej czasu i energii niż w przypadku innych orzechów. Dlatego zaopatrz się w dobry mikser lub blender! Ale jedno jest pewne – jak raz przygotujesz to masło, będziesz po nie sięgać regularnie! Jest delikatne, aksamitne i naprawdę przepyszne!
Masło orzechowe z migdałów z kokosem
Masło migdałowe to prawdziwe niebo w gębie. Robi się je podobnie jak w przypadku pozostałych smaków.
Składniki:
- 325 g migdałów,
- 125 g wiórków kokosowych,
- łyżka oleju kokosowego,
- szczypta soli.
Migdały zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 5 minut, aby skórka łatwo odeszła. Następnie obierz je i dokładnie osusz. Tak przygotowane migdały piecz w piekarniku w 180°C przez około 15 minut. Uprażone migdały zblenduj na gładką masę. Pod koniec dodaj sól, olej kokosowy i wiórki. Dokładnie wymieszaj.
Masło orzechowe domowe – z czym jeść?
Wiesz z czym najlepiej jeść masło orzechowe? I z czym najlepiej smakuje taki krem? Ja zdecydowanie polecam masło orzechowe do:
- kanapek, grzanek,
- naleśników i placuszków,
- krakersów, paluszków,
- ciast i deserów,
- talarków jabłek i gruszek,
- wafli ryżowych i chrupkiego pieczywa.
Świetnie smakuje także jako główny składnik lodów, ciasteczek czy koktajlu. Przepis na pyszne smoothie czekoladowe z masłem orzechowym znajdziesz tutaj: Sprawdzone przepisy na smoothie.
Masło orzechowe – przechowywanie
Domowe masło orzechowe przechowuj w słoiczku lub szczelnym pojemniku. Najlepiej w szafce kuchennej, w temperaturze pokojowej. Możesz przechowywać je także w lodówce. Jeśli jednak po kilkunastu dniach zauważysz krople na wewnętrznej stronie słoika, oznacza to, że jego przydatność do zużycia dobiega końca. Niezależnie od typów orzechów, domowe masło możesz przechowywać przez kilka tygodni.
Daj znać, które masło orzechowe przypadło Ci najbardziej do gustu! Koniecznie podziel się też swoimi przepisami na smakołyki z masłem orzechowym.