Pizzy nikomu nie trzeba przedstawiać, ani nikogo nie trzeba do niej namawiać. W mojej wersji znajdziecie na niej świeże składniki, jak rukola, gruszka oraz figa, dzięki której przypomina nam trochę o lecie i smakach lata. Spróbujcie koniecznie przepis na domową pizzę z gorgonzolą, mozzarellą i dodatkami!
Do domowych pizz przydają się niezawodne kamienie do pizzy z uchwytami. Pieczona na kamieniu pizza smakuje znacznie, jest bardziej chrupka i aromatyczna. Musicie wypróbować! Przydatny jest także specjalny nóż do pizzy, dzięki któremu nie będziecie się już mocować z ulubionym daniem 🙂
Reklama
Domowa pizza z sezonowymi dodatkami - przepis na blachę
Domowa pizza z sezonowymi dodatkami - przepis na jedną blachę.
Autorką przepisu jest Katarzyna Nadkańska z instagrama @cathytonnelier.
Autorką przepisu jest Katarzyna Nadkańska z instagrama @cathytonnelier.
Persons
1
Czas Przygotowania
1 godzina
Total Time
1 godzina
Składniki
Składniki (na jedną pizze na grubym cieście lub 2 na cienkim):
- 8g drożdży suchych
- 250g mąki (najlepiej typ 00)
- 150 ml wody przegotowanej i ostudzonej (ale wciąż ciepłej)
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
Składniki na biały sos do pizzy:
- 1 szklanka śmietanki kremowej 30%
- sól, pieprz
- posiekane oregano
Dodatki do pizzy:
- gruszka
- rukola
- 50 g sera gorgonzola
- 50 g sera mozzarella
- figi (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
Sposób przyrządzenia ciasta na pizzę:
- Ciepłą wodę wymieszaj dokładnie z cukrem i drożdżami i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Mąkę przesiej, dodaj sól i oliwę.
- Po 10 minutach dodaj zaczyn do mąki i wymieszaj delikatnie łyżką. Gdy składniki się połączą, przełóż je na obsypany mąką blat i wyrabiaj około 2 minuty.
- Następnie przełóż ciasto do wysypanej mąką miski i przykryj ściereczką. Ciasto powinno wyrastać około 40 - 60 minut.
Przygotowanie sosy śmietanowego:
- Do rondelka wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu przez około 3 - 4 minuty. Wymieszaj z posiekanym oregano.
Przygotowanie pizzy:
- Gruszkę obierz, pokrój w ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plastry. Smaż na gorącym maśle przez około 1 minutę z każdej strony.
- Gdy ciasto na pizzę wyrośnie, do zimnego piekarnika włóż kamień do pizzy i rozgrzej go do maksymalnej temperatury (góra dół bez termoobiegu). Zaraz potem wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę i delikatnie spłaszcz oraz rozprowadź palcami po całej powierzchni.
- Gotowy placek posmaruj sosem śmietanowym.
- Na ciasto wyłóż sery oraz gruszkę i przełóż pizzę ostrożne na rozgrzany kamień do pizzy. Piecz przez 5 - 10 minut.
- Gotową pizzę udekoruj rukolą i figami.