Gorąco? Poznaj przepis na pyszną, domową lemoniadę z cytryn i pomarańczy, która przyniesie Ci prawdziwe orzeźwienie! Lemoniada domowa ze świeżą miętą i z imbirem to smaczny, a zarazem bardzo orzeźwiający przepis, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Gdy lato w pełni, a temperatury stają się nieznośne, warto zadbać o dużą porcję schłodzonych napojów. W naszym domu nie może wtedy zabraknąć domowej lemoniady cytrynowo-pomarańczowej, takiej ze świeżo zerwaną miętą, dosłodzoną miodem lub cukrem kokosowym. Samo przyrządzanie jest nie lada zabawą, szczególnie wtedy, gdy w procesie tworzenia uczestniczą dzieci, które mogą zrywać miętę i wyciskać sok. Dodatkowo sporo radości sprawi im możliwość nalewania lemoniady za pomocą kranu z wielkiego słoja, pełnego aromatycznego napoju.
Lemoniadę rodzinnie sporządziliśmy używając słoja z kranikiem, a serwowaliśmy ją w szklankach do napojów w stylu vintage.
Domowa lemoniada cytrynowo - pomarańczowa – przepis
Autorką przepisu i zdjęć jest Izabela Kwiatkowska z bloga: www.bobobebe.pl
Składniki
- 3 cytryny
- 2 pomarańcze
- parę gałązek świeżej mięty
- 3 plasterki imbiru
- 5 łyżek miodu lub cukru kokosowego
- 1,5 litra wody
Sposób przygotowania
- Sok z dwóch cytryn i jednej pomarańczy dokładnie wyciśnij.
- Miętę utrzyj z miodem w moździerzu lub misce.
- Na dnie słoika ułóż pokrojone w cząstki cytryny, pomarańcze oraz plastry imbiru.
- Wlej na to uprzednio wymieszany sok z miętą i miodem.
- Całość zalej schłodzoną wodą i wymieszaj.
- Podawaj z kostkami lodu, kawałkami cytryn i pomarańczy.