Chrupiące, zdrowe musli jest śniadaniowym fit-hitem. Te sklepowe mają masę cukru i niczym nie różnią się od popularnych płatków, które powszechnie są uznawane za niezdrowe. Zobacz przepis na domową, zdrową granolę z miodem i płatkami owsianymi, a już nigdy nie sięgniesz po tę ze sklepu!
Uwielbiam słodkie śniadania, zwłaszcza, gdy trwa sezon na polskie owoce i mogę dodać do jogurtu czy musli dodać maliny, truskawki, śliwki… Aby odrobinę urozmaicić standardową zupę mleczną, postanowiłam poeksperymentować z granolą, bo to produkt pełen błonnika i witamin. Wyszło cudo! Zapraszam Was do spróbowania mojej domowej granoli 🙂
Reklama
Domowa granola – przepis
Domowa granola z bakaliami.
Autorką przepisu i zdjęć jest Martyna Opara z bloga lubie-gary.blogspot.com
Autorką przepisu i zdjęć jest Martyna Opara z bloga lubie-gary.blogspot.com
Składniki
- 2,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki siemienia lnianego
- 1/3 szklanki słonecznika
- 1 opakowanie ulubionej mieszanki studenckiej 180g
- 0,5 szklanki gorącej zielonej herbaty
- 4 duże łyżki miodu
Sposób przygotowania
- W misce przygotowujemy wszystkie suche składniki oprócz mieszanki studenckiej.
- Miód rozpuszczamy w herbacie, następnie zalewamy nią przygotowaną wcześniej mieszankę. Całość dokładnie mieszamy.
- Dodajemy mieszankę studencką i jeszcze raz mieszamy, by składniki równomiernie się rozmieściły.
- Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie wyrównujemy. Warstwa powinna być jak najcieńsza.
- Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg. W połowie pieczenia należy przemieszać granolę, by dolna warstwa też się wysuszyła.
- Po upieczeniu wyciągamy granolę do całkowitego wystudzenia, a następnie przekładamy do szczelnego słoika lub puszki.
Do przechowywania granoli użyłam szklanego słoika typu weck.