Dania jednogarnkowe, jak nazwa wskazuje, są przygotowywane w jednym naczyniu. Są to zazwyczaj dania proste, ale absolutnie niekoniecznie banalne. Sprawdź, jak przyrządzić danie jednogarnkowe.
Dania jednogarnkowe są idealnym rozwiązaniem dla małych gospodarstw domowych. Sprawdzą się zwłaszcza w sytuacji, kiedy nie mamy czasu na wielkie przygotowania i równie wielkie sprzątanie po zrobieniu posiłku. Oszczędność czasu wynika z tego, że po takich daniach mamy mniej sprzątania, a ich przygotowanie zazwyczaj nie wymaga dużo czasu. Będą też doskonałą przekąską na imprezę.
Jednogarnkowe dania mięsne
Obiady jednogarnkowe zazwyczaj są proste w przygotowaniu i wymagają równie prostych środków. Na przykład dania jednogarnkowe z kurczaka przygotujemy zazwyczaj bez problemu na patelni głębokiej Ambition, na której bez problemu zmieścimy praktycznie dowolnie wybrane warzywa z niewielkim dodatkiem curry. W efekcie dostaniemy sycący i wyjątkowo smaczny posiłek. Dania jednogarnkowe z mięsem są mniej popularne niż dania jednogarnkowe wegetariańskie, ponieważ korzystając z mięsa zazwyczaj dodatki gotujemy osobno. Jednak na przykład korzystając z parowaru Russell Hobbs, możemy uzyskać doskonały efekt łącząc mięso z warzywami i uzyskując doskonały sos, którego warzywna nuta doskonale połączy się np. z pieczenią.
Doskonałe rozwiązanie na spotkanie ze znajomymi
Potrawy jednogarnkowe są nie tylko doskonałym sposobem na obiad czy kolację. Dania jednogarnkowe na urodziny czy inne imprezy będą doskonałym pomysłem na zaskoczenie znajomych szybką i doskonałą przekąską. Idealne do tego będą dania jednogarnkowe z szybkowaru Tescoma. Dzięki gotowaniu bez kontaktu z tlenem dostarczy nam wszystkich witamin, które będą zawarte w przygotowywanych składnikach. Świetnym przykładem będą wszelkie dania jednogarnkowe z makaronem, z dodatkiem świeżych pomidorów i drobno posiekaną bazylią, którą dodamy już na talerzu.
Dania wegańskie, czyli idealne rozwiązania jednogarnkowe
Taki sposób gotowania został wręcz stworzony dla tych, którym mięso nie jest potrzebne do szczęścia. W szybkowarze Ambition zrobimy doskonałe danie jednogarnkowe z ziemniakami. Połączenie papryki, pomidorów, ziemniaków i cebuli sprawi, że na długo zapomnimy o innych potrawach. To samo danie możemy przyrządzić w brytfannie Zwieger, różnicę odczują tylko prawdziwi smakosze, a polega ona na tym, że w brytfannie potrawa będzie się robić dłużej, ale za to będzie jeszcze delikatniejsza. Doskonałym przykładem dania jednogarnkowego, do którego możemy użyć patelni, jest tortilla. Przygotowanie jej samemu da nam nie tylko dużą satysfakcję, ale też pewność, że wszystkie wykorzystane składniki są zdrowe i nie ma wśród nich żadnych niechcianych przez nas dodatków. Poza tym tylko od nas zależy, jak miękkie (lub twarde) i wypieczone będzie ciasto.
Do zrobienia pięciu domowych tortilli potrzebujemy:
- 2 szklanek mąki pszennej (260 g);
- 2 łyżek oleju (20 g);
- przypraw;
- gorącej wody (150 ml);
- 3 łyżki mąki (około 65 g).
Kiedy już przygotujemy wszystkie składniki, będziemy musieli kolejno:
- Zagotuj wodę i odłóż ją, żeby ostygła do około 70 stopni Celsjusza.
- Wsyp do miski mąkę, olej i przyprawy (ich wybór zależy wyłącznie od naszych upodobań). Następnie wlej do miski przygotowaną ciepłą wodę i całość wymieszaj łyżką. Kiedy ciasto będzie jednolite, musimy wyrobić je rękoma i przykryć suchą ściereczką na około 10 minut.
- Jeśli ciasto będzie już gotowe, musimy podzielić je na części. W tym przypadku porcjujemy je na 5 równych kawałków. Kolejno rozwałkowujemy na odpowiadającą nam grubość posypując ciasto mąką.
- Mając już przygotowane placki, musimy je podpiec na patelni lub w piekarniku. Pamiętaj, że zarówno patelnia, jak i piekarnik, muszą zostać wcześniej rozgrzane mniej więcej do 70% maksymalnej mocy. Każda ze stron powinna się piec od minuty do dwóch minut, w zależności od preferencji. Uważaj przy tym, ponieważ zbyt długie przypiekanie sprawi, że ciasto zrobi się suche i może popękać w czasie zwijania. Ciasto powinno się zarumienić, ale nie całkiem wyschnąć.
- Farsz jest oczywiście kwestią gustu. Do tortilli, podobnie jak do pizzy, możemy wykorzystać wszystko, na co mamy ochotę. Warto jednak pamiętać o guacamole, które doskonale będzie pasowało do ulubionych warzyw, i o surówce, która również powinna się w środku znaleźć.
- Jeżeli nie zjemy całej tortilli od razu, pamiętajmy, żeby szczelnie ją zamknąć lub zafoliować i przechowywać w lodówce, w przeciwnym razie może wyschnąć.
Generalnie dania wegańskie jednogarnkowe robi się wyjątkowo szybko, a ich największą zaletą jest to, że szybkość gotowania czy pieczenia niczego nie ujmuje im z jakości. Wok Zwieger czy patelnia Ambition 28 (idealna do zrobienia jednego obiadu dla całej rodziny) są wprost stworzone do dań wegańskich czy wegetariańskich.
Spróbujmy ryżu z warzywami
Doskonałą potrawą na każdą okazję będzie danie jednogarnkowe z ryżem przygotowane w szybkowarze Zwieger. Wyjątkowo pożywne, z dodatkiem warzyw, zaspokoi bez problemu potrzeby całej rodziny. Przygotowując bezmięsne dania jednogarnkowe nie możemy zapomnieć o urokach białej kapusty. Dania jednogarnkowe z kapusty białej zapewnią nam masę energii na resztę dnia. Dzięki nim dostarczymy swojemu organizmowi mnóstwo niezbędnych dla niego witamin i minerałów. Idealne do wszystkich potraw z kapusty będą garnki WMF, które doskonale nadają się do gotowania i smażenia.
Najlepsze dania z wolnowaru
Wyjątkową propozycją są dania jednogarnkowe z wolnowaru, w którym możemy zrobić zarówno dania wegańskie, jak i mięsne. Bez problemu przygotujemy nawet przetwory, zachowując maksimum tego, co najlepsze w warzywach i mięsie. Wszystkie najcenniejsze wartości zachowamy też korzystając z nowoczesnych garnków Brabantia lub garnków Zwilling.
Dania jednogarnkowe a piekarnik
Dania jednogarnkowe z piekarnika są jednym z najszybszych, a jednocześnie najlepszych pomysłów na posiłek. Bez względu na to, czy upieczemy swój obiad w nowoczesnej brytfannie Ambition, czy po prostu na blaszce – możemy przygotować pozbawiony tłuszczu i szybki obiad lub kolację dla całej rodziny.
Moda na dania jednogarnkowe jest coraz większa i trudno się dziwić. Szybkie w przygotowaniu, bez zbędnego brudzenia garów, są znakiem naszych czasów. Zgodnie z zasadą Pareta chcemy osiągnąć jak najwięcej jak najmniejszym kosztem. Nie jest to jednak minimalizm, a raczej możliwość nowego podejścia do gotowania. Nowoczesne narzędzia ułatwią nam pracę nie zabierając przy tym nic z przyjemności dobrego i zdrowego jedzenia.