Czy białe wino jest zdrowe? A może lepiej wybrać czerwone? Jaki wpływ ma nasz organizm i w jakiej ilości powinniśmy je pic? Czy wiecie, że wino funkcjonuje w naszej świadomości jako najzdrowszy alkohol? I jest to prawda! Szczególnie dotyczy ona wina czerwonego, choć białe również jest dość dobrym wyborem. Picie wina z umiarem może być nie tylko przyjemnym, ale i wartościowym elementem naszego menu, który wpływa bardzo pozytywnie na organizm.
1. Wino a odchudzanie
Kiedy decydujemy się na dietę często myślimy, że łączy się to z całkowitym odstawieniem alkoholu. Dotyczy to jednak kolorowych drinków czy piwa z kalorycznym sokiem. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda w przypadku wina. Badania dowodzą, że picie jednego kieliszka wina codziennie pomaga spalać tkankę tłuszczową oraz pobudza metabolizm. Dzięki temu szybciej zobaczymy efekty naszej diety, nie rezygnując ze spotkań towarzyskich.
2. Wino opóźnia procesy starzenia się
Wpływ czerwonego wina na zdrowie doceniają przede wszystkim osoby dojrzałe, ponieważ spożywanie tego alkoholu pozwala na dłużej zachować młody wygląd i dobre samopoczucie. Chodzi tu oczywiście o działanie antyoksydantów, czyli substancji, które niszczą wolne rodniki i działają przeciwzapalnie. Dużą rolę odgrywa również resweratrol, który odpowiedzialny jest za stymulowanie genu długowieczności, czyli inaczej mówiąc odmładza i wydłuża nasze życie. Dlatego też warto zaopatrzyć się w kieliszki do wina czerwonego, butelkę dobrego trunku i delektować się jego smakiem w małych ilościach.
3. Picie wina a zdrowie umysłowe
Niewielkie ilości wina pozytywnie wpływają także na pracę naszego mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację. Regularne picie lampki tego trunku zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera. Dlatego też jeśli zastaniecie się nad prezentem dla ukochanej babci lub dziadka, moim zdaniem świetnym rozwiązaniem jest karafka do wina i butelkę dobrego trunku z winogron. Dziadek na pewno się ucieszy, a Wy możecie być pewni, że daliście mu zdrowy i pełnowartościowy prezent.
4. Wpływ czerwonego wina na organizm mężczyzny
Mężczyźni spożywający czerwone wino regularnie zdecydowanie rzadziej chorują na chorobę Parkinsona. Wszystko za sprawą działania antocyjanów, które spowalniają rozwój tej choroby. Związki te znajdziemy też w wielu owocach, takich jak jeżyny, winogrono, aronia czy czarna porzeczka. Dlatego też warto spożywać je zamiennie z alkoholem.
5. Wino a cholesterol
Według badań regularne picie czerwonego wina w małych ilościach podnosi poziom dobrego cholesterolu. Spożywanie lampki wina każdego dnia poprawi nasze wyniki o 16% już po miesiącu. Dodatkowo alkohole ten wpływa na zmniejszenie fibrynogenów w krwi, dzięki czemu niweluje ryzyko powstawania skrzepów naczyń krwionośnych. Pamiętajcie! Alkohol ten pozytywnie wpływa na nasz organizm jeśli spożywamy go nie więcej niż kieliszek dziennie. Dlatego jeśli otworzycie butelkę, może przydać Wam się korek do wina, który zabezpieczy trunek przed utratą wszystkich dobrych właściwości wina do następnego dnia!
6. Wpływ wina na jamę ustną
Czy picie wina jest zdrowe dla naszych zębów? Trudno w to uwierzyć, ale tak! Również na tym polu wino wyróżnia się pozytywnymi właściwościami. Pomaga w dbaniu o zęby, zmniejsza próchnicę oraz hamuje ryzyko powstawania ubytków. Jak wiemy za problemy w jamie ustnej odpowiedzialne są bakterie, które się w niej gromadzą. Szczotkując zęby czy używając nitki dentystycznej usuwamy tylko ich część. Naukowcy zgodnie głoszą, że alkohol pozwala zniszczyć wszystkie bakterie z jamy ustnej. Najlepiej radzi sobie z tym zadaniem właśnie czerwone wino.
7. Wino wzmacnia odporność
W tym zakresie szczególną rolę odgrywa grzane wino. O tym jakie ma właściwości i jak je przygotować w domu pisaliśmy tutaj. Jednakże nie tylko podgrzany alkohol pomaga w walce z przeziębieniem. Wino nie jest lekarstwem, którym powinniśmy się leczyć kiedy zauważymy u siebie pierwsze symptomy przeziębiania. Wtedy będzie już za późno. Alkohol ten spożywany regularnie w małych ilościach pomoże nam jednak wzmocnić układ odpornościowy i zapobiegać chorobie.
8. Wpływ wina na wzrok
To bez wątpienia kolejny argument, dla którego warto sięgnąć po kieliszek czerwonego wina dziennie. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko zachorowania na zaćmę nawet o 50%. Badania pokazują, że u osób pijących nieduża ilość alkoholu choroba ta występuje zdecydowanie rzadziej niż u tych, którzy w ogóle nie sięgają po alkohol.
9. Wino pomaga w walce z depresją
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób cierpi na zaburzenia depresyjne, Spowodowane jest to szybkim tempem życia oraz dążeniem do ideału i zdobywania coraz wyższych stanowisk. Nie od dziś sięgamy po kieliszek wina kiedy mamy gorszy dzień lub chcemy poprawić sobie humor. W tym przypadku pomocny nam będzie wspomniany wcześniej resweratrol , który w znaczący sposób redukuje pojawiające się symptomy depresji. Dzięki temu czujemy się zrelaksowani i odprężeni. Ważne jest, aby ilość spożywanego alkoholu była niewielka i nie przekraczała 100 ml dziennie.
Oczywiste jest to, że wino podnosi jakość posiłku, a odpowiednio dobrane potrafi wyjątkowo podkreślić szeroką paletę smaków z naszego talerza. Dlatego tez kieliszki do wina białego lub czerwonego powinny stanowić podstawowy element naszej zastawy stołowej! Spożywane w niewielkiej ilości potrafi zdziałać wiele dobrego i myślę, że nie muszę już Was dłużej przekonywać, że wino jest zdrowe!