Pikantna kuchnia posiada bardzo wielu miłośników na całym świecie. Z roku na rok przybywa zwolenników tych niezwykle barwnych i intensywnych w smaku dań. Ustanowiony został także Światowy Dzień Pikantnych Potraw, który jest obchodzony 16 stycznia. Wecie czy ostre przyprawy są zdrowe i czy warto ich używać podczas przygotowywania obiadu?

Pikantne przyprawy, czyli jakie?

Najwięcej dań o ostrym smaku znajdziemy na kontynencie azjatyckim. Wiąże się to z tym, że występują tu pikantne przyprawy w większej ilości niż w Europie czy Ameryce. Obecnie w każdym zakątku świata możemy uraczyć nasze podniebienia pikantnymi daniami. Najczęściej używane na świecie pikantne przyprawy to:

  • Chilli
  • Chrzan
  • Curry
  • Imbir
  • Pieprz
  • Papryka

Ostre przyprawy a zdrowie

Ostre przyprawy posiadają właściwości antybakteryjne. Dlatego będąc w tropikach powinniśmy spożywać dania z dodatkiem chilli, imbiru, pieprzu syczuańskiego. Tworzą one naturalną barierę dla bakterii chroniąc żołądek przed infekcjami. Czosnek popularny w Europie zawiera naturalny antybiotyk – allicynę, dzięki czemu od dawien dawna jest on stosowany z powodzeniem przy leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Papryczka chili jest bogatym źródłem witaminy C. Zawarte w niej składniki chronią przed licznymi chorobami m.in. cukrzycą, oseteoporozą, chorobami serca. Jest pomocna podczas leczenia zapalenia zatok oraz przeziębienia. Do przygotowania idealnej mieszanki przyda się moździerz kuchenny do przypraw i ziół, w którym rozdrobnimy i wymieszamy poszczególne ziarenka. Moździerz kuchenny do przypraw i ziół marmurowy z tłuczkiem

Reklama

Kapsaicyna – działanie

Pikantne potrawy, zwłaszcza te z dodatkiem papryczki chili, charakteryzują się zawartością kapsaicyny. Składnik ten wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz obniżenie ciśnienia krwi, dlatego zaleca się spożywanie ostrych potraw przez osoby z nadciśnieniem. Miłośnikom tej przyprawy przyda się młynek do papryczek chilli. Pozwala w łatwy i szybki sposób rozdrobnić produkt przed dodaniem do jedzenia.

Ostre przyprawy a odchudzanie

Kapsaicyna dodatkowo pobudza żołądek do produkcji kwasów trawiennych. Proces ten przyspiesza przemianę materii i przyczynia się do szybszego spalania kalorii. Bardzo popularna wśród osób dbających o linię jest woda z imbirem. Przydatna podczas jej przygotowania jest tarka do imbiru, która pozwala drobno zetrzeć przyprawę. tarka do imbiru plastikowa

Kiedy unikać ostrych potraw?

Niestety nie każdy może korzystać z dobroczynnych właściwości ostrych potraw. Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego, chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, ze względu na wrażliwość układu pokarmowego, powinny zrezygnować z pikantnej kuchni. Potrawy z dodatkiem ostrych przypraw wpływają także na nasilenie objawów trądziku. Działają także niekorzystnie na cerę naczynkową.

Młynek do pieprzu i soli szklany


Świeżo zmielony pieprz ma wyrazisty smak

Ciekawostki
  • Przyprawa chili jest, po soli, najbardziej popularną przyprawą na świecie.
  • W reakcji na ostry, palący smak mózg wytwarza związki chemiczne zwane endorfinami, które wpływają na uśmierzenie bólu, a w dużych dawkach wywołują uczucie przyjemności.
  • Naukowcy nie dowiedli, że jedzenie chili może być szkodliwe lub powodować wrzody, jednak nie jest zalecane spożywanie ostrych potraw w przypadku osób cierpiących na chorobę wrzodową.
  • Papryka poprawia apetyt, bo pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego i enzymów trawiennych;
  • Zdaniem naukowców, papryka istnieje od przynajmniej 7000 lat p.n.e.
  • Chilli poprawia humor – zwiększa poziom serotoniny i endorfin w mózgu
  • ¼ populacji świata je chili przynajmniej raz dziennie.
Ocena: 5.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...