Ręcznie robione czekoladki są doskonałym prezentem dla najbliższych, stanowić mogę też piękną ozdobę dla uroczystego przyjęcia. Pralinki rozpływają się w ustach i zaskakują delikatnością. Poznaj przepis na czekoladki z kremem kokosowo-orzechowym!
Te praliny to naprawdę małe dzieła sztuki. Wystarczy odrobina cierpliwości w skrupulatnym nakładaniu poszczególnych warstw, a efekt końcowy jest wprost piorunujący. Mam nadzieję, że moje zdjęcia zainspirują Was na tyle, byście sami spróbowali swoich sił w robieniu domowych pralin. Do ich przyrządzenia niezbędne są tylko silikonowe foremki na muffinki.
Reklama
Czekoladki kokosowo-orzechowe – przepis
Kategoria Ciasta i desery Przepisy kulinarne
Przepis na czekoladki własnej roboty z kremem kokosowo-orzechowym. Mniam! 🙂
Autorką przepisu jest Iwona Biernacka z instagrama iwnbrnck
Autorką przepisu jest Iwona Biernacka z instagrama iwnbrnck
Persons
6
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 45 g wiórek kokosowych
- 30 g stałej części mleczka kokosowego
- 10 g syropu klonowego
- 30 g masła orzechowego
Sposób przygotowania
- Roztapiamy 60g czekolady i smarujemy łyżeczką lub pędzelkiem wnętrze silikonowych foremek na muffiny do połowy ich wysokości. Wstawiamy do lodówki.
- Kiedy czekolada na dnie i po bokach stwardnieje, nakładamy po łyżeczce masła orzechowego i rozsmarowujemy je po całym spodzie foremki. Odstawiamy do zamrażarki na 15 minut.
- Wiórki kokosowe mieszamy z mleczkiem i syropem klonowym. Wykładamy masę na warstwę masła orzechowego tak, by pokryła się równo z poziomem czekolady. Ponownie odstawiamy do lodówki.
- Roztopiamy pozostałą czekoladę, lekko przestudzamy i polewamy nią wierzch czekoladek. Odstawiamy do lodówki na kilka minut do czasu stwardnienia czekolady.