Crumble owocowe, czyli owoce pod kruszonką to pyszny i prosty przepis na deser lub słodki podwieczorek. Pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Owoce pod kruszonką sprawdzą się na ciepło i na zimno. Przepis można dowolnie modyfikować – użyć ulubionych owoców, wykonać kruszonkę z płatków owsianych zamiast zwykłej. Możliwości jest mnóstwo, zachęcam do eksperymentowania.
Do crumble owocowego, zwłaszcza jeśli spożywamy je na ciepło, świetnie pasują lody waniliowe. Taki posiłek to prawdziwa przyjemność. Pięknie pachnie, pysznie smakuje, a podany w uroczych kokilkach dodatkowo cieszy oko. Jeśli nie posiadacie kokilek, bez problemu możecie zapiec owoce pod kruszonką w naczyniu żaroodpornym, a później zaserwować w małych salaterkach i miseczkach. Możecie zapiekać dowolne owoce świeże lub mrożone– agrest, jabłka, maliny, truskawki, a także mieszanki owoców (do kwaśnych malin dobierajcie raczej słodkie truskawki niż agrest). Jesteście gotowi, by wykonać przepyszne owoce pod kruszonką według naszego przepisu? Powodzenia!
Reklama
Crumble owocowe, czyli owoce pod kruszonką – przepis
Kategoria Ciasta i desery Przepisy kulinarne
Persons
4
Notatki
Całość świetnie smakuje z lodami waniliowymi.
Składniki
- 400 g borówek amerykańskich
- Cukier brązowy
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 1 łyżka wody
- 50 g masła pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy masło, cukier i wodę, wyrabiamy ciasto. Tak przygotowane ciasto na kruszonkę wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut, żeby później bez problemu zetrzeć je na tarce.
- W kokilkach umieszczamy dowolne owoce (mrożone lub świeże), a następnie przykrywamy je grubą warstwą startej na dużych oczkach kruszonki. Wierzch można posypać brązowym cukrem.
- Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy do momentu zarumienienia się kruszonki, czyli około 25-35 minut.