Szybkowar to cudowne urządzenie dla zabieganych osób, które nie mogą poświęcić wielu godzin na gotowanie, a jednocześnie chcą cieszyć się smakiem tradycyjnych potraw, takich jak rosół, gołąbki czy bigos. Co można zrobić w szybkowarze, zamiast w zwykłym garnku, oszczędzając w ten sposób czas i przygotowując pełnowartościowe posiłki? Zobacz nasze pomysły na szybkie dania jednogarnkowe!
Masz już szybkowar i nie wiesz co w nim gotować? A może dopiero przymierzasz się do zakupu garnka ciśnieniowego i jesteś ciekaw, jakie potrawy będziesz mógł przygotować w znacznie krótszym czasie niż zwykle? Zanim przejdziemy do tego, co ugotować w szybkowarze, przypomnijmy sobie, czym tak naprawdę jest szybkowar ciśnieniowy. To garnek wyposażony w szczelną pokrywkę, w którym, w wyniku podgrzewania wody na kuchence, dochodzi do nagromadzenia ciśnienia, a tym samym do wzrostu temperatury. Woda w szybkowarze wrze nawet w 130°C! A przez to dania przygotowują się znacznie szybciej. No właśnie… O jakich potrawach mowa? Zobacz, co pysznego można robić w szybkowarze.
Zupa z szybkowaru – co gotować?
Rosół czy inne zupy przygotowywane na bulionie wymagają dość długiego gotowania na wolnym ogniu. Ale w szybkowarze możemy przyrządzić je znacznie szybciej! Taki tradycyjny rosół, zamiast gotować 3 godziny, przygotujemy już w 30-40 minut. A będzie tak samo smaczny i pożywny. Dzisiaj jednak proponuję ugotować prostą zupę warzywną z szybkowaru.
Wykonanie:
- W garnku szybkowara ułóż mięso, zalej wodą i zagotuj (bez pokrywki). Zbierz szumowiny.
- Dodaj sól i pokrojone warzywa. Dorzuć także posiekaną i podsmażoną wcześniej cebulkę.
- Dopraw przyprawami i ziołami.
- Zamknij szybkowar i gotuj 8-10 minut od momentu puszczenia pary. Po zagotowaniu zmniejsz moc planika.
- Po ugotowaniu odczekaj aż szybkowar sam spuści ciśnienie.
- Otwórz garnek i w razie potrzeby dopraw zupę.
Zobacz również: Ile czasu gotować rosół w szybkowarze?
Gulasz wieprzowy z szybkowaru
Co można jeszcze robić w szybkowarze? Wszelkie gulasze i potrawki, a w tym klasyczny gulasz wieprzowy. Przyrządzany w zwykłym garnku lub brytfance wymaga długiego duszenia, by mięso stało się miękkie. Ale w szybkowarze czas przygotowania ulega znacznemu skróceniu.
Wykonanie:
- Mięso oczyść z błonek, pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
- W otwartym garnku od szybkowara rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę, a następnie mięso. Podsmaż do zrumienienia. Do smażenia najlepiej sprawdzają się szybkowary z powłoką nieprzywierającą, jak na przykład model szybkowar Florina Deli Cook.
- Umyj warzywa. Papryki oczyść i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w talarki.
- Dorzuć warzywa do garnka z mięsem i cebulą. Dodaj przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach. Jeszcze odrobinę papryki słodkiej mielonej.
- Podlej składniki wodą lub bulionem w taki sposób, by mięso było przykryte.
- Zamknij szybkowar i duś 30-35 minut od momentu uwolnienia pary. Po ugotowaniu, poczekaj aż ciśnienie z szybkowaru opadnie naturalnie, a blokada pokrywy sama się zwolni.
- Gotowy sos gulaszowy zagęść rozrobioną w wodzie mąką.
- Mięsny gulasz podawaj z czym tylko chcesz – ziemniakami, kaszą czy pyzami.
Co można zrobić w szybkowarze? Gulasz warzywny!
A co warzywnego ugotujemy w szybkowarze? Jeśli gulasz mięsny to nie Twoja bajka, to może skusisz się na gulasz warzywny? Jest bardzo prosty w wykonaniu, a składniki dobierasz dowolnie.
Wykonanie:
- Wszystkie warzywa i pieczarki umyj. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Paprykę oczyść z ziaren. Cebulę i ziemniaki obierz.
- W garnku od szybkowaru rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę wraz z przeciśniętymi ząbkami czosnku. Dorzuć pokrojoną cukinię i pieczarki. Podsmażaj jeszcze chwilę. Dodaj pozostałe pokrojone składniki – papryki i pomidory. Przypraw do smaku.
- Wlej wodę, zamknij szczelnie szybkowar i od momentu zasyczenia gotuj na mniejszym ogniu ok. 12 minut. Poczekaj aż ciśnienie samo opadnie i dopiero wtedy otwórz szybkowar.
- Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Risotto z szybkowaru, czyli co jeszcze gotować na szybko
Ryż z warzywami to zawsze dobry pomysł na szybki obiad. A gdyby tak przygotować taką potrawę jeszcze szybciej? I to w formie kremowego risotto!
Wykonanie:
- Cukinię, paprykę pokrój w drobną kostkę. Pieczarki w paski. Cebulę posiekaj. Marchewkę zetrzyj tarce o grubych oczkach.
- Rozgrzej olej w garnku szybkowara, podsmaż cebulkę i wsyp suchy ryż. Po jakimś czasie dodaj pieczarki i cukinię. Następnie dorzuć paprykę i marchewkę. Dopraw solą i pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Wlej bulion.
- Zamknij szybkowar, po zagotowaniu zmniejsz moc palnika i odliczaj 5 minut.
- Zdejmij szybkowar z kuchenki, odczekaj 4 minuty i wstaw pod strumień zimnej wody, by spuścić nagromadzone ciśnienie.
- Otwórz szybkowar, dodaj łyżkę masła i posyp startym parmezanem.
Gołąbki z szybkowaru w sosie pomidorowym
Klasyka polskiej kuchni! Mając szybkowar, możesz przygotować gołąbki nie tylko od święta, ale w dowolny dzień. Samo gotowanie gołąbków zajmie Ci tylko 15 minut. Więc jeśli zastanawiasz się, co smacznego można zrobić w szybkowarze, to masz już odpowiedź. 😉
Wykonanie:
- Kapustę zaparz w gorącej wodzie. Gdy liście zmiękną, będą łatwiejsze do zdejmowania i rolowania.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
- Mięso mielone dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z ryżem. Dodaj surowe jajko, szczyptę słodkiej i ostrej papryki oraz majeranek.
- Na każdy liść kapusty układaj farsz i zawijaj.
- Szybkowar wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty. Ułóż ciasno gołąbki.
- Zalej wodą (lub bulionem), tylko tyle, by przykryć gołąbki. Dodaj rozrobiony przecier pomidorowy. Dorzuć ziele angielskie i liść laurowy.
- Gotuj 15 minut od momentu zawrzenia.
- Po tym czasie odstaw szybkowar na kolejne 15 minut, czekając aż ciśnienie samo opadnie.
A Wy, co gotujecie w szybkowarze? Próbowaliście już takich potraw jak Wam dzisiaj zaproponowałam? A może macie w zanadrzu coś oryginalnego i pysznego?
Zobacz nasze pozostałe porady o szybkowarach: