Letnie ciasta z owocami to desery, po które chętnie sięgamy w upalne dni. W czasie wakacyjnych miesięcy, kiedy drzewa i krzaki na ogrodzie uginają się pod ciężarem sezonowych owoców, warto zająć się pieczeniem domowych pyszności. Zarówno dzieci, jak i dorośli uwielbiają bowiem ciasto na maślance z rabarbarem czy truskawkami, sernik na zimno z malinami czy lekką i pyszną tartę. Dziś przygotowałam dla Was moje ulubione przepisy na letnie ciasta z owocami, które pokocha cała rodzina!
1 Przepis na ciasto z owocami i kruszonką na maślance
To bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu ciasto. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet amator. Lekki, jogurtowy smak ten wypiek zawdzięcza maślance. Do wykonania ciasta wykorzystać możemy różne owoce sezonowe, takie jak maliny, truskawki, rabarbar, jagody, śliwki i wiele innych. A wszystko zwieńczone słodką kruszoną… No bo kto nie lubi kruszonki?
Składniki:
- 3 jajka
- 2 i ¾ szklanki mąki
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce
Wykonanie:
- Jajka z cukrem utrzyj mikserem na jednolitą masę.
- Dodaj olej i pozostałe składniki. Mieszaj do połączenia się składników.
- Całość przelej do formy do pieczenia.
- Na górze ciasta ułóż umyte i pokrojone owoce.
- Przygotuj kruszonkę. Za pomocą siekacza do kruchego ciasta, połącz ze sobą 50 g zimnego masła, 50 g cukru pudru oraz 50 g mąki. Posyp nią masę.
- Blaszkę z ciastem włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz w 180°C przez ok. 50 minut, do tak zwanego “suchego patyczka”.
Zobacz produkty: 1. Tortownica z powłoką nieprzywierającą, 2. Rozdrabniacz do ciasta kruchego, 3. Blacha nieprzywierająca,
2 Przepis na sernik na zimno z malinami na biszkoptach
Kolejne ciasto z letnimi owocami – sernik na zimno z malinami. Ulubione ciasto moich dzieci. Ten przepis mam od swojej babci i bardzo go lubię! Do ciasta można oczywiście użyć innych owoców, my natomiast uwielbiamy babciną wersję z malinami z ogrodu. Chłodny deser jest wprost idealny na letnie upały.
Składniki:
- 1 kg sera w wiaderku
- 1 kostka masła
- 5 żółtek
- 1 szklanka mleka
- 1 i ½ szklanki cukru pudru
- biszkopty na spód
- 8 łyżek żelatyny
- owoce
- 2 opakowania galaretki
Wykonanie:
- Masło utrzyj z cukrem w makutrze lub dużej misce.
- Dodawaj stopniowo żółtka i ser.
- W specjalnym garnku do gotowania mleka podgrzej mleko i rozpuść w nim żelatynę. Poczekaj, aż lekko ostygnie i dodaj wszystko do masy serowej.
- Na okrągłej tortownicy ułóż biszkopty, następnie wylej na nie przygotowaną masę.
- Tortownicę z ciastem włóż do lodówki na dwie godziny. Jeśli po tym czasie masa serowa zrobi się sztywna, ułóż na niej maliny i zalej ostudzoną galaretką.
- Ponownie włóż formę do lodówki, aż do zastygnięcia galaretki.
Zobacz produkty: 1. Makutra do ucierania, 2. Tortownica z wyjmowanym dnem, 3.Garnek do mleka z gwizdkiem
3 Tarta z malinami, borówkami i mascarpone – przepis
To ciasto z owocami jest nie tylko smaczne i szybkie w wykonaniu, ale też wyjątkowo pięknie się prezentuje. Tarta to mój popisowy deser, gdy wiem, że nadciągają goście. Robi wrażenie nawet na najbardziej wymagających smakoszach! Na wierzchu kładę leśne owoce i lekko posypuję je cukrem pudrem. Połączenie malin, borówek i jeżyn jest dla mnie idealne. Jeśli chcesz, możesz ułożyć inne owoce – truskawki czy plasterki brzoskwini.
Składniki:
- 250 g mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 150 g masła
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml kremówki
- maliny
- borówki
- jeżyny
Wykonanie:
- Mąkę przesiej za pomocą przesiewacza, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, sól, cukier oraz jajko. Całość zagnieć rozdrabniaczem do ciasta kruchego.
- Wyrobione ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 190°C , wyjmij ciasto z lodówki i wyklej nim dno i boki formy do tarty.
- Na cieście rozłóż obciążniki do ciasta kruchego i piecz w piekarniku przez 15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
- Zmiksuj śmietanę kremówkę wraz z serkiem mascarpone do uzyskania sztywnego kremu.
- Krem wyłóż na ostudzony spód tarty. Ułóż maliny, borówki i jeżyny. Przed podaniem lekko oprósz cukrem pudrem.
Zobacz produkty: 1. Przesiewacz do mąki, 2. Okrągła forma do tarty z wyjmowanym dnem, 3. Prostokątna forma do tarty z wyjmowanym dnem, 4. Obciążniki ceramiczne do ciasta
4 Szarlotka na kruchym cieście z lodami – przepis
Szarlotkę zawsze piekła moja mama. To chyba klasyka każdej kuchni. Pamiętam ten cudowny zapach jabłek i cynamonu, przyjemnie unoszący się w domu w każde wakacje. To bardzo miłe wspomnienie z dzieciństwa, które mam nadzieję przekażę też swoim dzieciom.
Składniki:
- 300 g mąki
- 100 g schłodzonego masła
- 90 g cukru pudru
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1,5 kg jabłek Szara Reneta
- cukier waniliowy
- 100 g cukru brązowego
- łyżeczka cynamonu
- lody waniliowe
Wykonanie:
- Mąkę i cukier puder przesiej za pomocą przesiewacza. Dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz szczyptę soli.
- Następnie dodaj schłodzone masło i mieszaj, stopniowo dodając jajko. Ugnieć wszystko do połączenia się składników.
- Podziel ciasto. Do 2/3 ciasta dodaj łyżkę śmietany i zagnieć. Owiń ciasto folią i włóż do lodówki na godzinę. Pozostają część, również owiniętą folią, włóż do zamrażalnika.
- W tym czasie obierz jabłka. Zetrzyj owoce na tarce o dużych oczkach. Odciśnij z soku na sitku. Wymieszaj z brązowym cukrem i cynamonem.
- Wyjmij 2/3 ciasta z lodówki i wyklej nim formę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz sam spój ok. 14 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudź.
- Na upieczony i ostudzony spód wyłóż przyprawione do smaku jabłka.
- Z zamrażalnika wyjmij pozostałą część ciasta i zetrzyj na tarce, posypując w ten sposób spód wyłożony jabłkami.
- Całość piecz jeszcze 40 minut w 180°C, aż do przyrumienienia wierzchniej warstwy.
- Kawałki jeszcze ciepłej szarlotki podawaj z lodami waniliowymi.
Zobacz produkty: 1. Blacha do ciasta kwadratowa, 2. Drylownica z obieraczką do jabłek, 3. Tarka kuchenna, 4. Forma do tarty silikonowa ze szklanym dnem
5 Przepis na babeczki z jagodami
To nie ciasto owocowe, ale zalicza się do wypieków z letnimi owocami. 😉 Muffiny z jagodami piekę zawsze wtedy, gdy odwiedzają nas znajomi z dziećmi. Przepis mam od koleżanki, która jest mistrzynią różnej maści słodkich babeczek. Jagodowe muffinki są bardzo proste w wykonaniu – będą zatem doskonałym pomysłem na “coś słodkiego”, gdy wpadną do nas z wizytą niezapowiedziani goście lub gdy po prostu najdzie nas ochota na małą słodycz.
Składniki:
- 140 g masła
- 3 jajka
- 1 ¾ szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jagody
Wykonanie:
- W dużej misce utrzyj masło i cukier, do uzyskania jasnej masy.
- Następnie stopniowo dodawaj jajka, cały czas ucierając.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej i dodaj do przygotowanej masy.
- Dodaj również jagody i delikatnie wymieszaj.
- Formę do babeczek wyłóż papilotkami i przełóż do nich gotowe ciasto. Pamiętaj, by zostawić ok. 1-2 cm zapasu od górnej krawędzi papilotek, by babeczki mogły ładnie wyrosnąć i nie wylać się z papierowych foremek.
- Nagrzej piekarnik do 170°C, piecz 25 minut. Gotowe!
Zobacz produkty: 1. Papilotki z pikami, 2, Forma do pieczenia 12 muffinek, 3. Papilotki w serduszka
To już wszystkie moje ulubione letnie wypieki z owocami. A jakie ciasto na lato Wy lubicie serwować rodzinie i przyjaciołom? Czekam na przepisy!