Mocno czekoladowe ciasto z lekko kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki fantastycznie smakuje do popołudniowej kawy. Nie jest aż tak słodkie jak można by się tego spodziewać właśnie dzięki kwaskowatym owocom. Zobacz nasz przepis na ciasto czekoladowe z czarną porzeczką!
Ciasto czekoladowe z dżemem z czarnej porzeczki – przepis
Notatki
Jeżeli chcesz uzyskać naprawdę mocno czekoladowe ciasto, dodaj wraz z budyniami czekoladowymi dwie kopiaste łyżki kakao.
Reklama
Składniki
Składniki do ciasta:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki krupczatki
- 2 budynie czekoladowe
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki rumu
- 250g dżemu porzeczkowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- cukier puder do dekoracji
Do kruszonki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag masła
- 2 łyżki rumu
Sposób przygotowania
Sposób przyrządzenia kruszonki:
- Mąkę pszenną oraz cukier wsypujemy do miski. Dodajemy masło oraz rum, zagniatamy.
- Kruszonkę siekamy nożem, zagniatamy i odstawiamy do lodówki, aby się schłodziła.
Sposób przyrządzenia ciasta:
- Białka ubijamy z odrobiną soli na pianę, potem dodajemy cukier i żółtka. Ubijamy aż masa zwiększy swoją objętość.
- Następnie wsypujemy do masy budynie wymieszane z mąką krupczatką i proszkiem do pieczenia. Mieszamy i po chwili dodajemy śmietanę, rum oraz jogurt naturalny.
- Po wymieszaniu przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem z odrobiną mąki.
- Na ciasto delikatnie nakładamy dżem porzeczkowy wymieszany z mąką pszenną. Na wierzch ścieramy na tarce z dużymi oczkami lub kruszymy schłodzoną kruszonkę.
- Piekarnik wcześniej rozgrzewamy do 180 stopni, aby ciasto wkładać do odpowiedniej temperatury. Pieczemy około 45 minut.
- Przed podaniem ciasto studzimy, przed samym podaniem obsypujemy cukrem pudrem.
Kratka do studzenia ciasta przyda się do szybkiego ochłodzenia wypieku – dzięki niej ciasto szybko traci temperaturę równomiernie, utrzymując zwartą strukturę. Ponadto, aby równomiernie 0prószyć ciasto czekoladowe cukrem pudrem, polecamy przesiewacz do mąki, który może posłużyć także do cukru pudru.