Orzechowe ciasteczka świąteczne to doskonały przepis na Boże Narodzenie – i to nie tylko dla dzieci! To świetna alternatywa dla tradycyjnych pierników. Takie ciasteczka na Święta w kształcie choinek są nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo ozdobne. Umieszczone w szklanej, przezroczystej paterze staną się dekoracją wigilijnego stołu. Sam przepis na świąteczne ciastka-choinki z orzechami jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Oprócz smakowitych ciast, warto przygotować również ciastka na Święta Bożego Narodzenia. Wałkowanie ciasta i wycinanie z niego różnych kształtów okaże się świetną zabawą dla całej rodziny, a w szczególności dla dzieci. Ciasteczka świąteczne, takie orzechowe, w kształcie choinek są kruche i smaczne – na pewno zasmakują domownikom i gościom. Upieczone smakołyki warto przełożyć do przezroczystej, szklanej patery, która apetycznie wyeksponuje ciasteczka. To idealny dodatek do kawy i herbaty.
Co Ci się przyda?
- wykrawacz do ciastek w kształcie choinki – może być to pojedynczy wykrawacz lub jedna forma, ale z kilkoma otworami, dzięki którym wykroisz z ciasta wiele choinek za jednym zamachem.
- szklana patera na ciastka – wyeksponuje smakołyki i stanie się ozdobą świątecznego stołu.
- przesiewacz do mąki – pozwoli szybko oprószyć ciasteczka cukrem pudrem.
Ciasteczka świąteczne – choinki orzechowe
Mocno orzechowe ciasteczka świąteczne w kształcie choinek - doskonały przepis dla dzieci i dorosłych!
Autorką przepisu i zdjęć jest Martyna Opara z bloga lubie-gary.blogspot.com
Notatki
Ostudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem i przekładamy do szklanej patery, która doskonale wyeksponuje świąteczne wypieki.
Składniki
Składniki na 4 blachy ciastek:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 150 g zmielonych orzechów laskowych
- 200 g zimnego, twardego masła
- 2 jaja
- 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- mąka do podsypania
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania
- W misce przygotowujemy wszystkie podane składniki (masło powinno być wyjęte z lodówki tuż przed rozpoczęciem pieczenia i pokrojone w kostkę). Całość dokładnie zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta.
- Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placki o grubości około 3 mm (w razie potrzeby można podsypać mąką), a następnie wykrawaczem do ciastek wycinamy choinki.
- Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
- Ciasteczka pieczemy 10 minut w temperaturze 200°C z funkcją termoobiegu. Gotowe ciasteczka wyjmujemy na kratkę do wystudzenia.
- Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.