Słodycze “na jeden kęs” często za szybko się kończą – rzadko kiedy potrafimy powstrzymać się przed zjedzeniem kilku słodkości na raz. Tak też jest w tym przypadku! Zobacz przepis na kruche ciasteczka kokosowe z czekoladową nutą, które cieszą intensywnym smakiem… nie można przestać ich jeść!
Jeszcze przed rozpoczęciem pieczenia przestrzegam: warto zrobić więcej ciasteczek, bo znikają w mgnieniu oka. Kiedy upiekłam te kokosowe ciasteczka moim znajomym, minął zaledwie kwadrans, a półmisek świecił już pustkami. Są ponadto proste w wykonaniu, a połączenie kokosa z czekoladą to uniwersalne połączenie smaków, które każdemu przypadnie do gustu. Spróbujcie koniecznie!
Reklama
Przepis na kruche ciasteczka kokosowe z czekoladą:
Ciasteczka kokosowe z nutą czekoladową – przepis
Kruche ciasteczka kokosowe z czekoladową nutą.
Autorką przepisu i zdjęć jest Martyna Opara z bloga lubie-gary.blogspot.com
Autorką przepisu i zdjęć jest Martyna Opara z bloga lubie-gary.blogspot.com
Persons
40
Składniki
Ciasteczka:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka masła pokrojonego w kostkę (musi być zimne, wyjęte prosto z lodówki)
- 1 jajo
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
Polewa:
- 50 gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasteczek:
- W misce przygotowujemy wszystkie składniki. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta.
- Z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i nieco je spłaszczamy. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy, ponieważ ciasteczka trochę urosną.
- Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobiegu.
- Gotowe ciasteczka odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie polewy:
- Czekoladę łamiemy na kostki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej (świetnie sprawdza się do tego miseczka do rozpuszczania czekolady).
- Dodajemy mleko, podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej polewy.
- Za pomocą specjalnej łyżeczki do dekorowania ozdabiamy ciasteczka. Podajemy, gdy polewa zastygnie.