Ten przepis na ciasteczka z czekolady zachwyci wielbicieli kakao, czekoladek, słodkości… Zachwyci wszystkich! A w dodatku nie są pustymi kaloriami, ponieważ do ich wykonania skorzystałam z czerwonej fasoli oraz ksylitolu. Spróbujcie sami, a zobaczycie, że warto!
Nie zawsze eksperymenty kuchenne zaskakują pozytywnie podczas pierwszej próby, ale w wypadku tych czekoladowych ciasteczek właśnie tak było. Mogę mówić o nich w samych superlatywach! Głęboko czekoladowy smak ciasteczek doceniło wiele moich bliskich.
Reklama
Ciasteczka czekoladowe – przepis
Ciasteczka czekoladowe z fasoli czerwonej.
Autorką zdjęć i przepisu jest Iwona Biernacka z instagrama @iwnbrnck
Autorką zdjęć i przepisu jest Iwona Biernacka z instagrama @iwnbrnck
Persons
18
Składniki
- Puszka czerwonej fasoli
- 80g mąki gryczanej
- 150g gorzkiej czekolady
- 1 duże jajko
- 1/3 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
- 70g ksylitolu
- 20g kakao
Sposób przygotowania
- Roztapiamy 80g czekolady, ostudzamy.
- Fasolę odsączamy na sicie i przepłukujemy dokładnie wodą. Wrzucamy ją do miski razem z jajkiem, sodą, proszkiem do pieczenia, olejem, ksylitolem i kakao. Dokładnie zblendujemy.
- Dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i znów mieszamy.
- Pozostałą czekoladę kroimy w kostkę i dorzucamy do masy, łączymy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy łyżką masę tworząc okrągłe ciastka.
- Piecem w 170 stopniach przez 15 minut. Gotowe!
Wykonanie ciasteczek jest znacznie łatwiejsze, gdy użyjecie kratkę do studzenia ciasta. Dzięki niej szybko schłodzimy wypieki po wyjęciu z piekarnika. Małe słodkości fantastycznie prezentują się na talerzu deserowym Organic.