Niskokaloryczne brokuły to idealne warzywo dla osób na diecie, ale również dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie. Brokuły mają bowiem nie tylko właściwości odchudzające, ale i zdrowotne i lecznicze. Zatem jakie cenne witaminy, minerały i właściwości ma brokuł?
Często goszczące na naszych stołach zdrowe brokuły należą do rodziny kapustowatych i uchodzą za jedne z najlżejszych i najbardziej wartościowych warzyw. Ich znaczenie dla ludzkiego organizmu jest nie do przecenienia, a niska kaloryczność i duża zawartość błonnika sprawiają, że szczególnie polecane są dla osób na diecie. Brokuły składają się z niewielkich różyczek, wyglądem przypominają zielony kalafior, mają jednak zdecydowanie bardziej wyrazisty smak. Co takiego zawierają brokuły i jakie mają witaminy?
Brokuły – jakie mają witaminy i składniki mineralne?
Te zielone warzywa są bogactwem witamin i minerałów. Znajdziemy w nich witaminę A, a także witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. To cenne źródło witaminy C, która wzmacnia nasz organizm, dlatego warto zajadać brokuły w czasie, w którym jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienie.
Wśród minerałów warto zwrócić uwagę na zawarte w brokułach potas, fosfor, wapń oraz sód. Oprócz nich znajdują się tam również pewne ilości magnezu, żelaza oraz cynku.
Zawarty w brokułach selen zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty u panów, a sulforafan chroni przed wrzodami i rakiem żołądka. Sulforafan neutralizuje również szkodliwość
Wysoka zawartość kwasu foliowego czyni z brokułów ważny element diety kobiet w ciąży lub dopiero planujących zajście w ciążę. Obecność luteiny z kolei sprawia, że warzywa te pomagają walczyć ze zmęczeniem oczu i spowalniają rozwój nabytych wad wzroku. promieniowania ultrafioletowego.
Brokuły doskonałe na odchudzanie
Wiadomo, że podstawą zbilansowanej diety powinny być warzywa i owoce. Brokuły są szczególnie polecane osobom, które dbają o linię, ponieważ zawierają sporo błonnika pokarmowego. Składnik ten zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu chroni przed napadami głodu. Dodatkowo to niskokaloryczne warzywa – 100 g ugotowanych brokułów to tylko 35 kalorii.
Brokuł i właściwości lecznicze chromu
Brokuły to cenne źródło chromu, dzięki czemu są warzywem idealnym dla cukrzyków, osób z podwyższonym poziomem cholesterolu, problemami sercowymi, artretyzmem oraz anemią. Co ciekawe, chrom pomaga również w leczeniu zmian trądzikowych.
Zapotrzebowanie na chrom zwiększa się wraz z wiekiem, dlatego z roku na rok powinniśmy jeść więcej brokułów! 🙂 Wraz z wiekiem, zwiększa się także poziom złego cholesterolu, przez co niedobory chromu trzeba jak najszybciej uzupełniać. Chrom to składnik szczególnie istotny dla osób pracujących fizycznie oraz pochłaniaczy słodyczy (cukier przyczynia się do wypłukiwania chromu z naszego organizmu).
Brokuły to wartości odżywcze dla sportowców
Zielone warzywa są częstym składnikiem diety sportowców – wzmacniają stawy oraz wspomagają pracę nadnerczy. Ponadto wpływają na obniżenie poziomu kortyzolu, który uwalnia się podczas zbyt intensywnych treningów (lub niskokalorycznej diety), powodując rozpad mięśni.
Surowe lub blanszowane brokuły wykazują właściwości antynowotworowe
Brokuły najlepiej spożywać w postaci surowej, bo wtedy zawierają najwięcej cennych składników, a co za tym idzie – właściwości zdrowotnych. Zawarty w nich sulforafan to silny antyoksydant, który wykazuje działanie antynowotworowe. Zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów (raka prostaty, płuc, jelita grubego i piersi) oraz pomaga w likwidacji tworzących się komórek nowotworowych.
By brokuły działały antynowotworowo należy spożywać je surowe lub blanszowane w temperaturze 76°C. Zbyt wysoka temperatura i zbyt długie gotowanie niszczy mirozynazę, czyli enzym potrzebny do produkcji sulforafanu. Gotuj je zatem w garnku na parze przez 3-4 minuty.
Jak przyrządzić brokuły, by zachowały witaminy i minerały?
Najzdrowsze są surowe brokuły, ponieważ zawierają najwięcej witamin i minerałów. Poddane obróbce termicznej tracą sporo wartości odżywczych. By jednak nie jeść ich tylko pod surową postacią, możesz przygotować brokuły na parze. Jeśli nie posiadasz specjalnego garnka, użyj wkładu do gotowania na parze, który umieszcza się na zwykłym garnku. Gotuj brokuły na parze do 4 minut.
Co smacznego i zdrowego zrobić z brokułów?
Przy wyborze brokuła zwróć uwagę na jego wygląd. Świeży powinien mieć zielone różyczki pozbawione plam oraz niepożółkłe liście. Oprócz różyczek, jadalna jest również gruba łodyga, a coraz większym powodzeniem cieszą się kiełki brokuła.
Surowy brokuł może być składnikiem warzywnych sałatek. Dobrze komponuje się z serem feta, jogurtowo-czosnkowym sosem i ziarnami słonecznika czy pestkami dyni. Taką sałatkę rozłóż na półmisku lub podaj pojemnej w misce do sałatek.
Z pomocą blendera kuchennego przygotujesz odżywczy koktajl warzywny lub brokułową zupę-krem z grzankami. Z kolei w naczyniu do zapiekania możesz przyrządzić makaronową zapiekankę z dodatkiem brokuła, sera i sosu śmietanowego. Ugotowane na parze brokuły będą dobrym dodatkiem do codziennego obiadu oraz jako przekąska do pracy.
Zarówno surowy, jak i ugotowany na parze brokuł ma sporo właściwości odżywczych, dlatego warto, by często gościł na naszych stołach. Brokuły są zdrowe, niskokaloryczne i smaczne! Czego chcieć więcej? 🙂 A Ty, w jakiej formie zajadasz brokuła?