W codziennej pracy w kuchni wykorzystujemy mnóstwo rozmaitych przyborów do gotowania. Absolutną podstawę zaraz obok garnków stanowią patelnie. Naczynia nie tylko do smażenia, ale i grillowania, duszenia, czy opiekania. Jeśli zastanawiamy się, jaką patelnię wybrać i czym tak właściwie powinna się ona odznaczać, warto zajrzeć do asortymentu włoskiej marki Ballarini. Na patelniach zna się ona jak mało który producent!
Patelnie należą do naczyń o wielofunkcyjnym i szerokim zastosowaniu. To właśnie na nich o poranku przygotujemy szybką, nieskomplikowaną jajecznicę. Po południu użyjemy ich natomiast do bardziej wyszukanych potraw, na przykład wytrawnych dań mięsnych. W ofercie Ballarini czekają na nas modele, które pozwolą nam smażyć, opiekać i dusić bez ryzyka przypaleń i uszkodzeń. Nie możemy w końcu zapominać, że wysokiej jakości naczynia do gotowania gwarantują doskonałe rezultaty za każdym razem!
Ballarini, czyli jak włoska marka wyspecjalizowała się w patelniach
Ballarini to kolejna marka, która może poszczycić się ogromnym doświadczeniem i bogatymi tradycjami. Na rynku działa już od roku 1889, czyli ponad 100 lat. Została założona przez Paolo Ballarini’ego we włoskim miasteczku Rivarolo Mantovano, gdzie znajduje się aż do dzisiaj. Od 2012 roku marka posiada także swoją filię w Polsce.
Firma praktycznie od samego początku związała swoją działalność z produkcją dwóch podstawowych rodzajów kuchennych naczyń – patelni oraz garnków, a także niezbędnych przyborów i akcesoriów do gotowania. Nieustanne poszerzanie oferty o nowe modele zawsze szło w parze z udoskonalaniem już obecnych w niej produktów. A wszystko po to, aby radość z gotowania mogli czerpać nie tylko najwięksi kuchmistrzowie, ale i wszystkie pozostałe osoby, również początkujące. Tak oto m.in. popularny przez długi czas teflon zastąpiono autorską, nieprzywierającą powłoką KERAVIS.
Ofertę sklepu zasiliły także kultowe dziś patelnie granitowe, które stały się prawdziwymi bestsellerami. I to nie tylko we Włoszech! Ballarini w swojej produkcji silnie koncentruje się na kwestiach technologicznych. Marka kładzie duży nacisk na innowacyjność i niezawodność. Wysoką jakość wszystkich kuchennych naczyń i akcesoriów łączy z wyjątkowym, włoskim designem. Eleganckim, nowoczesnym, lekkim i niewymuszonym. Patelnie i garnki Ballarini zachwycają zatem zarówno swoimi właściwościami użytkowymi, jak i wyglądem.
Zaznaj radości gotowania z patelniami Ballarini
Co zrobić, aby jeszcze bardziej ułatwić i uprzyjemnić sobie gotowanie? Jak skrócić czas potrzebny na przyrządzanie dań bez jednoczesnego rezygnowania z ich smaku i apetycznego wyglądu? Odpowiedzią na te pytania są właśnie patelnie Ballarini! Wyjątkowo trwałe, długowieczne i wszechstronne. Wyposażone w nieprzywierające powłoki oraz grube, szybko nagrzewające się dna. Poznajmy najważniejsze właściwości i funkcjonalności, jakimi odznaczają się patelnie włoskiego producenta.
Aluminiowy korpus
Patelnie Ballarini posiadają korpus wykonany z wielowarstwowego aluminium. Jest to materiał, który ma zdolność do doskonałej dystrybucji ciepła na całej powierzchni. Szybko rozprowadza on temperaturę, a ponadto utrzymuje ją przez dłuższy czas. Dzięki temu możemy liczyć na podwójną oszczędność – zarówno czasu, jak i pieniędzy. Patelnie z aluminiowym korpusem wyróżniają się także wysoką trwałością oraz odpornością na uszkodzenia mechaniczne i odkształcenia. Są wytrzymałe, solidne i dobrze znoszą oddziaływanie wysokich temperatur.
Nieprzywierająca powierzchnia
To właściwość, od której teoretycznie powinniśmy zacząć. Znak rozpoznawczy włoskiego producenta – innowacyjna, opatentowana i autorska powłoka non stick. To właśnie ona pozwala nam smażyć, grillować i piec bez ryzyka przywierania potraw do powierzchni i ich przypalania się. Smażone dania łatwo, płynnie i w jednym kawałku odchodzą od patelni. Prezentują się dzięki temu wyjątkowo apetycznie i profesjonalnie na talerzach oraz paterach. Możemy ponadto przygotowywać je na minimalnej ilości tłuszczu. Wszystkie posiłki będą wtedy lżejsze, zdrowsze oraz lekkostrawne. Za sprawą powierzchni non stick naczynia po użyciu są także łatwe w czyszczeniu. W ofercie Ballarini znajdziemy dwa szczególnie trwałe i niezawodne rodzaje powłok nieprzywierających – granitowe i tytanowe.
- Patelnie granitowe Ballarini – oferują je m.in. serie Ferrara, Cortina Granitum, Bologna Granitum i Torino. Niezwykle odporne powłoki granitowe non stick składają się z kilku warstw, które gwarantują ich ponadprzeciętną trwałość i wydłużoną żywotność. Są dodatkowo wzmocnione cząsteczkami mineralnymi, co pozwala na ich intensywną eksploatację. Cząsteczki mineralne odpowiadają ponadto za odporność naczynia na działanie zmywarki i zarysowania.
- Patelnie tytanowe Ballarini – asortyment włoskiej marki tworzą także patelnie z innowacyjną, tytanową powłoką KERAVIS. To kilkuwarstwowa powierzchnia o właściwościach nieprzywierających. Wysoce odporna na zarysowania, pęknięcia, uszkodzenia i działanie wysokich temperatur. Jest również wolna od PFOA, metali oraz związków niklu, co czyni ją w pełni bezpieczną w kontakcie z żywnością. Patelnie z tytanowymi powierzchniami non stick są dostępne w m.in. serii Alba.
Kompatybilność ze wszystkimi rodzajami płyt grzewczych
We współczesnych kuchniach spotkamy się z różnymi rodzajami płyt grzewczych. Patelnie Ballarini zostały przystosowane do wszystkich źródeł ciepła. Posiadają grube dna, dzięki czemu mogą być używane zarówno na indukcji, jak i kuchenkach ceramicznych, elektrycznych oraz gazowych. W ten sposób nawet przy zmianie wyposażenia kuchni nie zostaniemy zmuszeni do jednoczesnej wymiany naszych naczyń. Tak szeroka kompatybilność sprawia, że włoskie patelnie znajdą zastosowanie w każdym domu.
Do wielu zadań
Patelnia patelni nierówna! Są oczywiście modele uniwersalne, na których przyrządzimy przekrój różnych dań, jednak nie zawsze będą one wystarczające. Na asortyment Ballarini składa się dlatego wiele rodzajów patelni. Różnią się one między sobą wielkością, wysokością ścianek, przeznaczeniem oraz indywidualnymi właściwościami i funkcjonalnościami. Są wśród nich patelnie małe, średnie oraz duże. Na mniejsze i większe porcje jedzenia. Dla par, jak i wielodzietnych rodzin. Głębokie oraz płytkie. Takie, w których wygodnie i bez ryzyka zabrudzeń przygotujemy dania jednogarnkowe, wymagające systematycznego mieszania. Jak i te, w których usmażymy omlety, pieczenie, czy ryby.
Ze względu na przeznaczenie patelnie Ballarini możemy podzielić na m.in.:
- Uniwersalne,
- Do placuszków i naleśników,
- Wok,
- Grillowe,
- Do ryb.
Włoski design
Kolejną i jedną z wielu zalet patelni Ballarini jest ich design. Granitowe i tytanowe powierzchnie, gładkie korpusy oraz staranne, miękkie szlify sprawiają, że każdy model prezentuje się elegancko i nowocześnie. Mimo prostej formy możemy łatwo dostrzec, że patelnie włoskiej marki to produkty jakości premium. Wybarwienie w szarościach i czerniach nadaje im ponadczasowego wyglądu, pozwalając dopasować naczynia do wystroju każdej kuchni.
Dodatkowe funkcjonalności
Patelniom Ballarini nie brak również dodatkowych funkcjonalności. Jest to m.in. wskaźnik ThermoPoint, który poinformuje nas o momencie, w którym patelnia osiągnie idealną temperaturę do smażenia. Wśród udogodnień możemy wskazać także ergonomiczne rękojeści, zakończone otworami do zawieszenia na relingu. Pozwolą nam one na wygodne przenoszenie patelni, a także łatwe manewrowanie nią podczas użytkowania. Trwałe, wielowarstwowe powłoki non stick z cząsteczkami mineralnymi sprawiają natomiast, że naczynia te mogą być bezpiecznie myte w zmywarce.
Zobacz także:
- Jak zrobić stek? Czym go doprawić, na jakiej patelni usmażyć i jak podać?
- Patelnie granitowe – jak wypadają na tle innych modeli? Porównujemy!
- Smażenie na głębokim tłuszczu, stir fry, saute czy beztłuszczowe? Poznaj metody smażenia!
- Stalowe patelnie dla wymagających – poznaj najciekawsze modele
- Patelnia z powłoką nieprzywierającą – czy warto i jaką wybrać?