Jak zrobić bajgle amerykańskie? Poznaj prosty przepis na pyszne bajgle amerykańskie, które serwowane w towarzystwie różnych dodatków będą świetnym pomysłem na smaczne i pożywne śniadanie. Domowe bajgle to baza do przygotowywania różnych przekąsek! Zobacz, z czym jeść takie wypieki!
Domowe bajgle amerykańskie… Być może jest przy nich znacznie więcej pracy, niż przy tradycyjnych bułeczkach, ale to bajgle są najpyszniejszą ich wersją! Każda minuta pracy włożona w ich przygotowanie jest zawarta w ich smaku i strukturze. Są obłędne… Tak, bajgle są niesamowicie obłędne! Puszyste okrągłe bułeczki, których struktura po naciśnięciu wraca do pierwotnego kształtu. Można je podać z dowolnymi dodatkami. Proponuję podać je z ogórkiem, bekonem i smażonym kotletem z pomidora. Dowiedz się, jak zrobić domowe bajgle i poznaj prosty przepis na bajgle amerykańskie.
Jak zacząć? Najpierw zaopatrz się w specjalne foremki do bajgli oraz w potrzebne składniki. Teraz możesz przejść do działania! 😉
Domowe bajgle amerykańskie z sezamem – prosty przepis
Przepis na domowe bajgle amerykańskie z sezamem - serwowane z kotletem z pomidora, bekonem, warzywami i sosem.
Autorką przepisu i zdjęć jest Wioleta Gargula z bloga gotujimieszkaj.pl
Składniki
Potrzebujemy:
- 500 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 300 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Ponadto:
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki mleka
- sezam
Sposób przygotowania
Ciasto na bajgle
- Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj do niej rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże.
- Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabianie ręczne potrwa ok.10 minut. Wyrabianie robotem kuchennym to ok. 3-4 minuty.
- Wyrobione ciasto odłóż do wyrośnięcia pod lnianą ściereczką. Wyrastanie, w zależności od temperatury otoczenia, potrwa 1- 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na blat obsypany mąką i przez chwilę ponownie wyrabiaj ciasto.
- Utwórz z niego zgrabną kulkę i przeciśnij nożem jak pizzę, tworząc 6 takich samych kawałków ciasta.
- Każdy kawałek uformuj w kulkę, palcem na środku zrób dziurkę i lekko dłońmi rozciągaj ciasto na boki tworząc "oponkę".
Wyrastanie i obgotowywanie bajgli
- Tak przygotowane oponki włóż na specjalne foremki do bajgli.
- Bajgle przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do napuszenia. W międzyczasie w szerokim i płytkim garnku zagotuj wodę z dodatkiem 1 łyżki cukru.
- Wyrośnięte bajgle przełóż na wrzątek na ok. 1-2 minuty. Obgotowane bajgle przełóż na foremkę do pieczenia, posmaruj mlekiem i posyp sezamem.
Pieczenie bajgli
- Piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C.
Serwowanie bajgli
- Bajgle gotowe! Z czym jeść? Podawaj z ulubionym sosem, świeżym ogórkiem, bekonem oraz kotletem z pomidora.
- Malinowego pomidora pokrój w grube plastry, odsącz je przez chwile na ręczniku papierowym. Dopraw solą i pieprzem, panieruj w jajku i bułce tartej (dwukrotnie), następnie smaż na rozgrzanym oleju z obydwu stron.