Przepis na pszenne bagietki francuskie z piekarnika owocuje domowym, chrupiącym i pachnącym pieczywem! Wbrew pozorom jest bardzo łatwy w przygotowaniu, choć ciasto musi swoje wyrosnąć. Wypieczona bułka będzie doskonałą podstawą do zrobienia przepysznej kanapki z bagietki – do zjedzenia jako przekąski na przyjęcie, pożywne śniadanie w domu, w pracy czy w szkole. Poznaj przepis na chrupiące bagietki pszenne!
Świeżo upieczona bagietka podana w formie kanapki, zapakowana najbliższej osobie do pracy czy szkoły, to miłość w najczystszej postaci! Domowe bagietki z przepisu wychodzą puszyste i sprężyste, czyli takie jak z najlepszej piekarni, a ich przygotowanie jest nadzwyczaj proste. Skład jest równie prosty – nie wymaga posiadania w domu wymyślnych składników. Chrupkość i doskonały kształt zawdzięczają perforowanej foremce do bagietek. Zobacz przepis na domowe, francuskie bagietki pszenne!
Reklama
Francuskie bagietki pszenne z piekarnika - przepis
Domowe, chrupiące bagietki pszenne - podstawa do przygotowania kanapki z miłością!
Autorką przepisu i zdjęć jest Wioleta Gargula z bloga gotujimieszkaj.pl
Persons
3
Czas Przygotowania
1 godzina, 40 minut/y
Total Time
1 godzina, 40 minut/y
Składniki
- 35 g świeżych drożdży
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Wyrabianie ciasta na bagietki
- Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i odstaw na 5 minut.
- Następnie do miski dodaj mąkę i sól. Dokładnie je razem wymieszaj. Dodaj rozpuszczone w wodzie drożdże i wyrób ciasto. Wyrabianie powinno trwać około 10 minut.
- Wyrobione ciasto zaryj lnianą ściereczką i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez około 1 minutę i odstaw na kolejne 5 minut pod przykryciem.
- Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na 3 równe części.
- Każdą z nich rozciągnij na kształt prostokąta, zwiń w roladę i rozciągnij na szerokość blaszki. Zrób w każdej bagietce lekkie nacięcia. Wykorzystaj do tego celu cienki ostry nożyk.
- Odstaw je do napuszenia na około 30 minut. Po 30 minutach spryskaj bagietki wodą i posyp sezamem.
Pieczenie bagietek
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez 30 - 40 minut.
Kanapka z bagietki
- Nasza bagietka może teraz posłużyć do przygotowania kanapki do pracy. Nie będzie to taka zwykła bułka, czy chleb, ta przygotowana jest z wielką dawką miłości.
- Bagietkę pokrój wzdłuż, posmaruj masłem lub ulubionym sosem, dodaj liście szpinaku, wędlinę i grubo krojonego pomidora.
- Zawiń w papier i przewiąż sznureczkiem. Cudowna kanapka z chrupiącej i świeżej bagietki gotowa!
Wyrośnięte bagietki w perforowanej foremce, gotowe do pieczenia w piekarniku.