Czy wiesz, że muffiny i babeczki to zupełnie różne wypieki? Różnią się nie tylko nazewnictwem, ale również wyglądem, składnikami na ciasto i sposobem wyrabiania. Dowiedz się, jak zrobić babeczki, a jak muffinki i poznaj zasadnicze różnice między tymi słodkościami. Będziesz równie zaskoczony, jak i ja!
Babeczki (ang. cupcakes) i muffiny to małe wypieki, które nieraz przypominają miniaturowe, cukiernicze dzieła sztuki. Waniliowe, czekoladowe, bananowe, z jagodami lub żurawiną, zdobione kremem, owocami lub cukrowymi ozdobami. Ile ludzi, tyle przepisów. Myślisz, że babeczki to tylko polski odpowiednik muffinek? No to jesteś w błędzie. Otóż są to dwa zupełnie różne wypieki. Na pierwszy rzut oka może trudno je odróżnić, ale ciasto na babeczki jest zupełnie inne niż ciasto na muffinki. Różnica tkwi w wyglądzie, składnikach, sposobie wyrabiania ciasta i jego strukturze po wypieczeniu. Jak się w takim razie robi babeczki, a jak muffinki? No i jak je odróżnić po upieczeniu?
Babeczki od muffinek różnią się:
- wyglądem,
- składnikami na ciasto,
- sposobem wyrabiania ciasta,
- strukturą ciasta po upieczeniu.
Muffiny i babeczki – aspekt wizualny
Jak odróżnić babeczki od muffinek? Jeśli są już wypieczone, to trudno odróżnić je po składnikach i sposobie wyrabiania ciasta. Musisz odróżnić te dwa rodzaje wypieków na płaszczyźnie wizualnej. Czy jest to trudne? Czasami tak, bo dodanie warstwy kremu i innych ozdób, może utrudnić sprawę. Do wypieku babeczek i muffinek wykorzystuje się podobne foremki, ale po wypieczeniu przyjmują inny wygląd.
- Babeczki prezentują się znacznie efektowniej – są najczęściej dekorowane kremem, owocami, kolorowymi posypkami, cukrowymi motylkami i serduszkami. Wypiekane na bazie lekkiego ciasta babkowego, stanowią idealną bazę do różnego rodzaju słodkich dekoracji.
- Z kolei muffinki nie są tak hojnie ozdabianie. Muffiny to praktycznie samo ciasto – są cięższe i bardziej zbite. Wyrastają ponad papilotkę i pękają na powierzchni. Czasami posypane są cukrem pudrem, oblane lukrem lub czekoladą. Oczywiście i muffiny mogą być posypane orzechami czy udekorowane owocami, ale ma to na celu przede wszystkim wzbogacenie smaku, a nie efektowną dekorację.
- Co ciekawe, babeczki wypiekane są na słodko, a muffiny mogą być zarówno słodkie, jak i wytrawne (z szynką, serem, szpinakiem). Dlatego też często serwowane są na śniadanie jako pożywna przekąska lub jako pieczywo do zupy.
Składniki na babeczki i muffinki
Jeśli sam zabierasz się za przygotowanie małych wypieków w papilotkach, nie będziesz mieć problemu z rozróżnieniem czy przyrządzasz właśnie babeczki, czy może muffinki. Wystarczy, że dokładniej przyjrzysz się składnikom wymienionym w przepisie.
- Składniki do babeczek to tradycyjne produkty używane przy wypieku klasycznych ciast babkowych: masło ucierane jest z cukrem i jajami. Nie braknie również mąki pszennej, proszku do pieczenia i mleka lub śmietany. Babeczki mogą być bardziej kaloryczne od muffinek, bo składniki uwzględniają także sporą warstwę kremu, masy kajmakowej lub ozdób z lukru plastycznego.
- Składniki do muffinek są nieco inne. Zamiast masła najczęściej używa się oleju. Zamiast mąki pszennej, można wykorzystać mąkę żytnią. Możesz dodać również otręby, płatki owsiane, bakalie, musli, suszone lub świeże owoce. A w przypadku muffinek wytrawnych – kawałki szynki, warzyw, sera, świeżych ziół, oliwki, szpinak, suszone pomidory i wiele innych. Muffinki nie muszą być wcale “słodkim grzechem”, ale mogą być pożywną przekąską.
Jak zrobić ciasto na babeczki, a jak na muffinki?
Kolejna różnica między babeczkami a muffinkami to sposób wyrabiania ciasta. Kiedy zgromadzisz już wszystkie potrzebne składniki, zabierz się za przygotowanie ciasta. Będzie Ci potrzebny albo mikser do dokładnego wymieszania masy, albo zwykła łyżka do połączenia składników. Narzędzie pracy zależy oczywiście od tego, czy przygotowujesz babeczki czy muffinki.
- W przypadku babeczek o delikatnej strukturze, bardzo ważne jest uzyskanie jednolitej masy, dlatego do dokładnego wymieszania wszystkich składników z pewnością przyda się mikser kuchenny. Wypieczona gładka masa przypomina miniaturowe tradycyjne babki i jest doskonałą bazą pod różnego rodzaju kremy i słodkie dekoracje.
- Z kolei grudkowate muffinki nie wymagają tak dokładnego mieszania. Przydadzą się natomiast dwie miski – w jednej łączysz suche składniki, a w drugiej składniki mokre. Następnie zawartość obu misek przesypujesz do większej i mieszasz przy pomocy łyżki, jedynie do połączenia się składników.
Ciasto na muffiny i babeczki po upieczeniu
Połączone za pomocą miksera lub łyżki składniki zamieniają się w masę gładką i rzadszą w przypadku babeczek lub w masę grudkowatą i gęstą w przypadku muffinek. Surowe ciasto należy przelać lub przełożyć za pomocą szpatułki do odpowiedniej formy wyłożonej papilotkami. Po upieczeniu, przekrojeniu i posmakowaniu ciasta, zobaczysz wyraźną różnicę między lekkimi babeczkami i cięższymi muffinami.
- Wypieczone ciasto na babeczki – przypomina tradycyjne ciasto babkowe, jest delikatne w swojej strukturze i lżejsze od muffinek, ale często bardziej kaloryczne ze względu na kremy i słodkie dekoracje. Składniki zmiksowane są na jednolitą masę, a ciasto pozbawione grudek.
- Wypieczone ciasto na muffiny – przypomina chleb i ma grudkowatą strukturę, jest bardziej zbite, ciężkie i wilgotne. Podczas pieczenia wychodzi poza papilotkę, a na powierzchni pojawiają się pęknięcia.
Jak upiec ciasto na muffinki, a jak na babeczki? Akcesoria
Do pieczenia babeczek i muffinek nie używa się osobnych foremek, mimo iż te drugie wyrastają zazwyczaj większe. Nie ma wyraźnych różnic w temperaturach pieczenia obu przysmaków. Jedne i drugie wypieka się w temperaturze zazwyczaj 160-180 st. C. A co będzie potrzebne do wypieku zarówno babeczek, jak i muffinek? Akcesoria bardzo podobne, choć w przypadku babeczek niezbędne okażą się też rękawy cukiernicze do wyciskania kremu prosto na słodki wypiek.
Papilotki
Papierowe papilotki to podstawa. Nie musisz smarować blaszki masłem i posypywać bułką tartą. Wystarczy, że wyłożysz ją papierowymi foremkami na babeczki i muffinki. Papilotki z karbowanymi brzegami dostępne są w różnych rozmiarach i zdobione są różnymi wzorami. Te mniejsze sprawdzą się przy wypieku babeczek, a większe przy pieczeniu muffinek. Choć oczywiście rozmiar nie jest tu wyznacznikiem. Dostępne są także jednokolorowe papilotki w kształcie tulipana, wykonane z pergaminu. Wykorzystywane najczęściej do większych muffinek, które nie wymagają ozdabiania kremem.
Blacha do muffnek i babeczek
Masz już papilotki? Czas wyłożyć nimi blachę do muffinek, w której możesz wypiekać również babeczki. Nie ma to większego znaczenia. Po przełożeniu papierowych foremek do otworów w blaszce, nalej do nich porcję masy, zostawiając parę wolnych centymetrów od góry, by ciasto mogło swobodnie wyrosnąć. Blaszki przeznaczone są na wypiek 6-12 muffinek/babeczek, dzięki czemu możesz przygotować większą porcję przekąsek za jednym razem. Dostępne są także zestawy do wypiekania babeczek, w skład których wchodzi nie tylko blaszka, ale i szpryca do dekoracji, patyczki do modelowania lukru plastycznego i inne przybory do dekoracji słodkich wypieków.
Silikonowe foremki do muffinek
Zamiast stalowych blaszek, możesz wykorzystać silikonowe foremki do pieczenia muffinek w różnych kształtach. Może być to silikonowa forma z kilkoma otworami lub zestaw kilku osobnych foremek. Takie silikonowe foremki w kształcie gwiazdek, serduszek, zamków czy kwiatów najlepiej wykorzystać do wypieku muffinek, ponieważ przysmaki pozbawione kremu i masy innych ozdób, lepiej wyeksponują wypieczony kształt.
Ponadto do babeczek:
Szpryca cukiernicza lub rękaw do dekoracji
O ile do wypieku muffinek wystarczą Ci jedynie papierowe papilotki i odpowiednia forma, o tyle do przygotowania babeczek niezbędne mogą okazać się dodatkowe akcesoria, które umożliwią ich dekorację. W wyciskaniu słodkiego kremu pomoże Ci szpryca cukiernicza przypominająca dużą strzykawkę lub rękaw cukierniczy. Oba te akcesoria dostępne są z różnymi, wymiennymi końcówkami, dzięki którym w ozdobny sposób nałożysz krem na wierzch babeczki. W przypadku muffinek, takie przybory raczej nie będą potrzebne. Słodkie muffiny możesz jedynie oprószyć cukrem pudrem przy pomocy małego sitka. Dostępne są także różnorakie ozdoby do babeczek, ale i muffinek – nic przecież nie stoi na przeszkodzie, by wetknąć w nie wykałaczkę z papierowym serduszkiem. 😉
Patera do babeczek
Pięknie udekorowane babeczki trzeba odpowiednio wyeksponować. Tak przygotowane przekąski są nie tylko smaczne, ale i bardzo dekoracyjne, dlatego warto ustawić je na paterze do babeczek, która ukaże całe ich piękno. Może być to stała patera wykonana z tworzywa sztucznego lub prosty, metalowy stojak, który nie przyćmi uroku słodkich i ozdobnych wypieków. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by umieścić na takiej paterze muffiny, ale to kolorowe babeczki z kremem stworzą niepowtarzalną dekorację.
Nie zawsze tak łatwo odróżnisz babeczki od muffinek, bo kto komu zabroni udekorować muffina bogatą warstwą kremu? Czasami różnice między jednym, a drugim wypiekiem się zacierają, dlatego wymiennie używamy nazwy “babeczka” i “muffinka”. W teorii jednak, te tradycyjne babeczki to nieco mniejsze, lżejsze i bardziej dekoracyjne wypieki. Z kolei muffiny wyrastają sporo ponad papilotkę, wyróżniają się popękaną powierzchnią i grudkowatą strukturą. Nie ma na nich żadnej kolorowej posypki ani słodkiego kremu. Mogą być pieczone w wersji na słodko i na słono.
Wiedzieliście, że muffiny i babeczki to dwa różne rodzaje wypieków? 🙂