Wigilia i Boże Narodzenie to rodzinne święta, które celebrujemy z najbliższymi. Czy w czasie spotkań przy stole powinno się serwować alkohol? Czy wino, wódka, whisky lub inny trunek to dobre połączenie z wigilijną wieczerzą? Jakie wino na Wigilię wybrać i ile powinno go być? Jeśli jesteście gospodarzami podczas tegorocznych Świąt i zastanawiacie się, czy częstować gości alkoholem, mam dla Was małą ściągę z alkoholowego savoir vivre na Wigilię.
Boże Narodzenie obchodzi się zarówno w domach katolickich, jak i świeckich. W te ważne dni celebrujemy narodziny Jezusa, ale także świętujemy bycie razem, w rodzinnym gronie. Okazja z pewnością sprzyja sięgnięciu po kieliszek ulubionego trunku, ale czy jest to zgodne z tradycją i wiarą chrześcijańską?
Wódka, whisky lub wino na Święta – podawać czy nie?
Kościół nigdzie nie zakazuje spożywania alkoholu w czasie wieczerzy wigilijnej czy tuż po niej. Wypicie kieliszka ulubionego trunku do kolacji nie jest zatem grzechem, ale już nieumiarkowanie w piciu tak! Dlatego najważniejsze jest, aby zachować umiar. Dobrym rozwiązaniem jest podanie lampki wina do kolacji. To jeden ze słabszych alkoholi, który świetnie pasuje do okazji. Mocniejsze trunki lepiej zostawić na Sylwestra. Jako gospodarze wieczoru, możecie bez obaw zaproponować gościom odrobinę alkoholu, ale nie wypada namawiać ich, jeśli odmówią.
Jeśli jesteście gośćmi i chcielibyście podarować butelkę wina lub innego trunku gospodarzom, jak najbardziej możecie. Warto jednak skonsultować ten pomysł z nimi, by upewnić się, jakie jest ich zdanie na ten temat. Pamiętajmy, że w każdym domu Wigilią wygląda trochę inaczej i należy uszanować zwyczaje gospodarzy.
Dobre wino na Wigilię, czyli jakie?
Jeśli zdecydowałeś się na serwowanie alkoholu, pewnie zastanawiasz się, jakie wino najlepiej podać na Wigilię. W wielu rodzinach panuje przekonanie, że najbardziej trafnym wyborem będzie wino czerwone wytrawne. Nic bardziej mylnego! Pamiętaj, że wino należy dobrać do potrawy. W Wigilię serwujemy między innymi słodkawego karpia, który jest tłustą rybą, a także kwaśną kapustę z grzybami. Wino powinno być zatem białe, wytrawne lub półsłodkie. Najczęściej podaje się do kolacji wigilijnej wino typu alzacki riesling, które jest delikatnie kwaśne, ale ma słodką końcówkę.
Zobacz pełną ofertę kieliszków do białego wina – takie naczynia przydadzą się podczas serwowania trunków podczas Świąt, Sylwestra i innych uroczystości.
Wino na Boże Narodzenie – kiedy i ile podawać?
Wino podajemy na stół od początku kolacji wigilijnej, wraz z 12 daniami. Dobre maniery nakazują, aby to pan domu częstował gości alkoholem i każdemu nalewał trunek do kieliszków. Ważne, aby podawany alkohol miał odpowiednią temperaturę. Wybierz zatem odpowiednie kieliszki, a temperaturę trunku kontroluj przy u użyciu specjalnego termometru do wina.
Po otwarciu butelki wina nie stawiaj jej na stole! Trunek przelej do eleganckiej karafki. Jeśli nie rozlejesz całej butelki od razu, warto wykorzystać schładzacz do wina, który pozwoli na dłużej utrzymać niższą temperaturę napoju.
Wino a dania na Wigilię
Umiar w spożyciu alkoholu w Wigilię jest ważny nie tylko ze względu na przekonania religijne. Dania serwowane na stół są bowiem dość ciężkostrawne, a dodatkowo popijane alkoholem mogą wpłynąć negatywnie na nasze samopoczucie. Poza tym alkohol jest bardzo kaloryczny i pobudza apetyt, a co za tym idzie – zaburza umiejętność kontrolowania ilości spożywanego jedzenia. Nasz organizm może nie poradzić sobie ze strawieniem dużej ilości alkoholu i kalorycznego jedzenia świątecznego.
Jeśli jednak wypijemy tylko jedną lampkę wina, możemy mieć pewność, że trunek nam nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, może nawet złagodzić skutki przejedzenia.Grzane wino na rozgrzanie
W wielu domach zakaz picia alkoholu obowiązuje do pasterki, inni po powrocie z kościoła z chęcią sięgają po coś na rozgrzanie. Najlepszym pomysłem jest podanie w takiej sytuacji grzanego wina. Trunek jest bowiem mocno rozgrzewający, ponadto przygotowany z goździkami i pomarańczą, ma aromatyczny, świąteczny smak. Rodzinny wieczór spędzony przy kubku grzańca z pewnością minie w miłej atmosferze. Jeśli zapraszacie wielu gości na święta, dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie grzanego wina w dzbanku z podgrzewaczem, który na dłużej zachowa odpowiednią temperaturę napoju.
- Zobacz: 10 przepisów na domowego grzańca
Dajcie znać jaka tradycja obowiązuje w Waszym domu? Pościcie czy raczej sięgacie po wino w Wigilię? Chętnie dowiem się jakie wino wybieracie do świątecznych potraw?