Co będzie potrzebne na grilla? Jakie akcesoria okażą się niezbędne, a które będą tylko dodatkowym ułatwieniem w grillowaniu mięsa, warzyw i innych produktów? Zobacz wszystkie przybory do grilla, które umożliwią Ci bezpieczne i przyjemne grillowanie!
Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, dlatego już teraz warto zaopatrzyć się w potrzebne akcesoria do grilla. Oczywiście główne skrzypce gra sam grill, ale nie może być zupełnie sam. Niezbędne będą jeszcze inne przybory do grilla – tego ogrodowego, ale i elektrycznego, który możesz używać w pomieszczeniu. Co będzie w takim razie potrzebne na grilla? Przygotowałem listę niezbędników, ale i ciekawych dodatków, które nie są konieczne, ale ułatwią i urozmaicą grillowanie.
Przybory do grilla – materiały
Akcesoria do grilla ogrodowego powinny być wykonane z odpornych na temperaturę materiałów, które nie stopią się pod wpływem ciepła. Najlepsze będą przybory do grilla wykonane ze stali nierdzewnej, która jest nie tylko odporna na działanie wysokiej temperatury, ale również odporna na uszkodzenia mechaniczne. Co więcej, powierzchnia przyborów wykonanych ze stali nierdzewnej nie sprzyja rozwojowi bakterii, a więc będzie niezwykle higieniczna. Oczywiście nie wszystkie akcesoria grillowe będą wykonane ze stali nierdzewnej. Materiał wykonania ma niemałe znaczenie w przypadku tych przyborów, które mają bezpośredni kontakt z wysoką temperaturą, a są to:
- szczypce
- łopatki
- widelce
- ruszty
- stojaki do pieczenia
- szufle do węgla
Z kolei inne elementy zestawu do grillowania, takie jak nakłuwacze do mięsa, pędzelki do smarowania olejem czy prasy do burgerów, jeśli nie mają bezpośredniego kontaktu z wysoką temperaturą, nie muszą być wcale wykonane ze stali nierdzewnej. Zastosowanie znajduje tu lekki i łatwy do przenoszenia plastik, a także silikon. Akcesoria na grilla mogą być naprawdę bardzo różnorodne i mogą spełniać różne funkcje. Przydają się podczas przygotowywania produktów jeszcze przed wrzuceniem ich na ruszt, okazują się niezbędne w czasie samego grillowania i pomagają zaserwować gotowe już posiłki. Zobacz, w co warto się zaopatrzyć w tym sezonie grillowym.
Przydatne przybory dla miłośnika grillowania
Fartuch dla miłośnika grillowania
Od czego zacząć i co powinien mieć każdy prawdziwy miłośnik grillowania? Oczywiście fartuch, który ochroni rzeczy przed trudno spieralnymi plamami tłuszczu, ciemną marynatą i innymi zabrudzeniami, o które nie trudno podczas grillowania. Polecam szczególnie czarne fartuchy kuchenne z zabawnymi hasłami „Lord of the grill” lub „Król grillowania”. Nie będzie żadnych wątpliwości, kto rządzi przy grillu! To pierwsza rzecz, która powinna znaleźć się w naszym niezbędniku.
Co na grilla? Szczypce, widelce i łopatki
Zestaw podstawowych przyborów na grilla powinien uwzględniać również: szczypce, widelec i łopatkę. Takie akcesoria okażą się przydatne przy grillowaniu różnego rodzaju produktów: kawałków mięs, kiełbasek, warzyw i owoców. Możesz zakupić je osobno i skompletować cały zestaw lub od razu zdecydować się na komplet (dostępny również w poręcznej walizce). Tak jak już wcześniej wspomniałem, najlepiej, by akcesoria były wykonane ze stali nierdzewnej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by ich rękojeść była drewniana lub wykonana z tworzywa sztucznego. Powinny być także na tyle długie, by umożliwiały bezpieczne chwytanie i obracanie grillowanych składników, bez konieczności zbliżania dłoni blisko grilla.
- Szczypce – bardzo uniwersalne akcesoria do grilla. Umożliwiają chwytanie grillowanych produktów, obracanie ich na drugą stronę i zdejmowanie z grilla. Modele różnią się długością rączki i szerokością łopatek. Powinny wygodnie leżeć w naszych dłoniach i nie wyślizgiwać się z rąk. Przydadzą się do obracania mięsa, kiełbasek, warzyw i owoców.
- Widelce do mięs – są zdecydowanie dłuższe od tych zwykłych i posiadają dwa duże ząbki, które wbiją się nawet w gruby kawał mięsa. Przydatne szczególnie w obracaniu zwartych kawałków mięs (pierś z kurczaka, karkówka) i kiełbas na drugą stronę.
- Łopatki – przydają się przy zdejmowaniu ugrillowanych składników i nakładaniu ich na talerze. Okazują się także pomocne w obracaniu delikatnych, mniej zwartych produktów na drugą stronę, np. burgerów czy miękkich warzyw. To za pomocą łopatki łatwo zdejmiesz grilla wiele drobnych krewetek czy plasterków cukinii.
Pędzelek silikonowy
By mięso i inne składniki nie przywierały do rusztu lub do tacki, musisz posmarować je tłuszczem. Tłuszcz to także nośnik smaku, dlatego doda potrawie lepszego aromatu. Zamiast zanurzać całe kawałki mięsa w misce napełnionej olejem lub polewać je za pomocą łyżki, posmaruj ich powierzchnię pędzelkiem silikonowym. Taki pędzelek umożliwi dozowanie odpowiedniej ilości tłuszczu, dzięki czemu przygotowywane potrawy nie będą nim ociekać. Do grilla najlepiej wybrać pędzelek z długą rączką, który umożliwi bezpieczne smarowanie ułożonych już na grillu składników. Ciekawą propozycją jest także pędzelek z podstawką na tłuszcz, dzięki czemu jedno i drugie będziesz mieć zawsze pod ręką.
Zobacz inne pędzle silikonowe >> KLIK!
Naczynia i sztućce jednorazowe
Jednorazowe naczynia to absolutny must-have! Szczególnie jeśli grillujesz poza domem, bez dostępu do normalnych naczyń. A nawet jeśli urządzasz grilla we własnym ogrodzie, to i tak możesz wykorzystać talerze i tacki jednorazowe, dzięki którym unikniesz późniejszego zmywania stosu brudnych naczyń. Najlepiej zaopatrzyć się plastikowe talerzyki i papierowe tacki, które sprawdzą się do wszystkiego – kiełbasek z ketchupem i musztardą, grillowanych steków, pieczonych ziemniaków i lekkich sałatek przygotowanych do przekąsek z grilla. Możesz wyposażyć się również w jednorazowe sztućce – widelce i nożyki.
Akcesoria do grilla ogrodowego
Ruszt – przybory do grilla ogrodowego
Podzielone na porcje i odpowiednio przyprawione mięso czas wrzucić na ruszt. I to nie tylko w przenośni, ale dosłownie. Ruszt do grilla pomoże Ci przygotować mięsa, ryby oraz warzywa na grillu. Swoim wyglądem przypomina siatkę wyposażoną w uchwyt, który umożliwia obracanie składników, przy przypiekły się równomiernie z obu stron. Najlepsze ruszty to te wykonane ze stali nierdzewnej, która jest odporna na korozję i na uszkodzenia mechaniczne. Ruszt wykonany z tak trwałego materiału będzie zatem zakupem na dłużej niż tylko jeden sezon. Poręczne, odpowiednio długie rączki zapewniają bezpieczeństwo podczas grillowania, chroniąc dłonie przed poparzeniem. Na rynku dostępne są różne ruszty, które możesz dobierać wedle swoich potrzeb. Różnią się między sobą wielkością, kształtem, gęstością siatki, a tym samym możliwością zastosowania.
- Ruszty z gęstą siatką możesz wykorzystać przy grillowaniu burgerów z mięsa mielonego, które to muszą być przygotowywane na stabilnym podłożu;
- Ruszty z mniejszą gęstością siatki przydadzą się przy grillowaniu steków, większych kawałków karkówki, piersi z kurczaka, udek i skrzydełek, a także kiełbasek;
- Ruszty owalne z mniejszą gęstością siatki przeznaczone są do grillowania ryb, na co wskazuje ich kształt.
W ofercie znajdziesz także bardzo uniwersalne ruszty, na których przyrządzisz niemalże wszystko na grillu, bez konieczności ciągłej zmiany rusztu dopasowanego do grillowania konkretnych składników. Dobry ruszt powinien mieć stabilną konstrukcję, być wykonany z solidnej stali, do której nie przywierają grillowane potrawy.
Aluminiowa tacka na grilla
Taka aluminiowa tacka to jedno z najczęściej wybieranych rozwiązań. Pamiętaj, by nie kłaść mięsa czy ryb bezpośrednio na ruszcie, ponieważ wydobywające się podczas grillowania szkodliwe opary, będą wnikać do przygotowywanych produktów. Umieszczając je na tacce, ograniczasz spływanie tłuszczu bezpośrednio na rozżarzony węgiel, a tym samym wytwarzanie się toksycznych związków. Aluminiowe tacki są bardzo tanie i wszechstronne, ale mają także wady. Po pierwsze, są to produkty jednorazowe, więc za każdym razem musisz pamiętać o zakupie nowych. Po drugie, grillowane składniki lubią do nich przywierać, więc musisz je stale kontrolować. Jednorazowe tacki sprawdzą się świetnie podczas urządzania grilla poza domem. W domowych warunkach warto zainwestować w stalową tacę do grilla.
Koszyk do grillowania
Kosz do grillowania to nieco inna wersja wcześniej przedstawionego rusztu. Jak sama nazwa wskazuje, ma on formę koszyka wykonanego ze stali nierdzewnej. Dostępne są koszyki z gęstą siatką lub z małymi otworami w stalowym materiale. W zależności od gęstości siatki, sprawdzają się w szczególności przy grillowaniu kawałków warzyw, a nawet owoców. W takim koszyku przygotujesz danie z grilla dla całej rodziny. Mięso i ryby lepiej wrzucić na zwykły ruszt.
Mata grillowa
A co jeszcze możesz wykorzystać zamiast przenośnych rusztów i aluminiowych tacek? Na grillu sprawdzi się również mata grillowa w formie gęsto utkanej siatki, wykonanej z włókna szklanego. Taką matę rozkłada się na grillowym ruszcie, dzięki czemu ułożone na niej produkty nie przywierają. Jej konstrukcja pozwala grillować nie tylko większe kawałki mięs, ale również drobniejsze składniki, takie jak małe krewetki i pokrojoną paprykę czy plasterki cukinii. Bez obaw, nic nie spadnie do ognia.
Stalowa taca do grilla
Praktyczna taca na grilla wykonana ze stali nierdzewnej to świetna alternatywa dla jednorazowych tacek aluminiowych oraz wcześniej wspomnianych przenośnych rusztów, koszyków i mat grillowych. Na co najlepiej się zdecydować? Każdy z produktów ma podobne zastosowanie, dlatego wybór zależy od Twoich indywidualnych preferencji. Mając na wyposażeniu taką tacę do grilla, nie musisz za każdym razem martwić się o jednorazowe tacki. Będziesz mógł wykorzystywać ją wielokrotnie, przez wiele sezonów grillowych. Powinna być wyposażona w dwa wygodne uchwyty, które umożliwiają jej bezpieczne stawianie na grillu i zdejmowanie z niego. Przyda się do grillowania steków, drobiu, szparagów, krewetek, ziemniaków, faszerowanych pomidorów i wszystkiego, co sobie zażyczysz.
Dmuchawa do rozpalania grilla
W rozpaleniu tradycyjnego grilla w domowym ogródku czy na działce pomoże Ci specjalna dmuchawa do grilla. Bardzo przydatny gadżet. Nie musisz już pochylać się nad grillem i wykorzystywać siły swoich płuc, by rozpalić grill węglowy. Wewnątrz obudowy znajduje się turbina, która wytwarza prąd powietrza. Wystarczy zbliżyć urządzenie do żaru lub płomienia, by rozprzestrzenić ogień. Taka dmuchawa przyda się również przy rozpalaniu ogniska oraz kominka. Pomaga wzniecić ogień lub rozżarzyć węgiel drzewny, a przy tym jest bardzo bezpieczna. Wykonana z lekkiego tworzywa sztucznego będzie przydatnym przyborem dla miłośników grillowania.
Szufla do podawania węgla
Stalowe szufle do węgla to niekonieczne niezbędne akcesoria, ale z pewnością bardzo przydatne przy tradycyjnym grillowaniu. Jeśli planujesz rozpalać grill węglowy, szufla z długą rączką pomoże Ci w podawaniu węgla drzewnego i w późniejszym wyciąganiu popiołu z grilla. Szufelka powinna być lekka, poręczne i dobrze leżeć w naszych dłoniach. Czym kierować się przy wyborze? Nie ma tu wielkiej filozofii. Sama szufla powinna być wykonana z metalu, a rączka może być drewniana. Szufelka ma być na tyle długa, by umożliwia bezpieczne podawanie węgla do grilla, bez konieczności zbytniego zbliżania się do urządzenia.
Szczotka do czyszczenia grilla
Przygotowywanie smakowitych przekąsek na grillu to jedno, ale uprzątnięcie po grillowaniu to drugie. By zachować grill w dobrym stanie, pamiętaj by czyścić ruszt z zaschniętego na nim tłuszczu. W wykonaniu zadania pomoże ci szczotka do grilla z twardym włosiem, które precyzyjnie doczyści każde zanieczyszczenie. Szczotka powinna być lekka i poręczna, by umożliwiała wygodne użytkowanie. Na rynku dostępne są szczotki przeznaczone specjalnie do grilla ogrodowego, ale dostępne są również akcesoria do grilla elektrycznego, chroniące jego delikatną powierzchnię.
Akcesoria do mięsa na grilla
Nakłuwacz – akcesoria na grilla do mięsa
Zanim wrzucisz kawał mięsa na ruszt, musisz go odpowiednio przygotować. Oczywiście nic się nie stanie, jeśli bezpośrednio przed grillowaniem doprawisz mięso, ale nie będzie ono tak samo aromatyczne jak marynowane przez kilka godzin, a nawet przez całą noc karkówka czy karczek. By składniki marynaty lepiej wniknęły do produktu, nakłuj mięso specjalnym nakłuwaczem do mięsa. Przyrząd pozwala skruszyć mięso, przez co szybko chłonie przyprawy i pozostaje soczyste po ugrillowaniu. Podstawa takiego nakłuwacza może być wykonana z lekkiego tworzywa sztucznego, ale już jego igły wykonane są z metalu. Przyda się do kruszenia twardszych mięs, które wymagają dłuższego czasu grillowania – steków czy karkówki.
Prasa do hamburgerów
To chyba mój ulubiony gadżet na grilla. Zarówno grilla ogrodowego, jak i tego elektrycznego, który możesz przygotować o każdej porze w swoim domu. Prasa do hamburgerów jest bardzo prosta w swojej budowie i w obsłudze, a okazuje się bardzo pomocna. To właśnie dzięki niej możesz uzyskać idealnie równe, okrągłe hamburgery z mięsa mielonego, które tylko czekają by wrzucić je na ruszt. Po odpowiednim przypieczeniu, wystarczy umieścić kotlety w bułce i dodać plasterki pomidora, liście świeżej sałaty i inne dodatki. Jak działa prasa do hamburgerów? Do okrągłej podstawki wystarczy nałożyć porcję mięsa mielonego i docisnąć je praską. W ten sposób uformujesz idealnie okrągłe kotlety z charakterystycznymi wgłębieniami na powierzchni.
Termometr do mięsa
Jak sprawdzić czy grillowane mięso osiągnęło wewnątrz odpowiednią temperaturę? Nie musisz wcale przekrajać danego składnika. Wystarczy, że wykorzystasz termometr do mięsa z sondą. Dostępne są zarówno klasyczne termometry z miarką, jak i wersje elektroniczne. Wbijasz termometr w kawał mięsa i odczytujesz wskazaną temperaturę. Możesz w ten sposób sprawdzić, czy mięso nie jest w środku zimne. Unikniesz problemów z niedopieczonym lub wręcz przeciwnie, zbyt przesmażonym daniem. Kontrolowanie temperatury pomoże Ci w przygotowaniu soczystych, idealnie wypieczonych steków i innych mięs. Gadżet przyda się nie tylko w sezonie grillowym, ale za każdym razem, gdy będziesz przygotowywać mięsne dania w swojej kuchni.
Stojak do pieczenia kurczaka
W zanadrzu mam jeszcze akcesoria do grilla, które pomogą Ci wypiec złocistego kurczaka w całości. Jest to stojak do pieczenia drobiu, na którym umieszcza się kurczaka w całości. Niektóre stojaki posiadają specjalna podstawkę, do której będzie spływaj wytapiający się tłuszcz. Inne są wyposażone w wewnętrzne pojemniki – możesz napełnić je winem lub piwem, by podczas grillowania drób chłonął wydobywający się z pojemnika aromat. Taki stojak możesz wykorzystać na grillu, ale i w piekarniku.
Grill – akcesoria do szaszłyków
Mięsno-warzywne szaszłyki to jedne z najczęściej przyrządzanych potraw na grillu. I nie ma się co dziwić, odpowiednio dobrane składniki smakują po prostu wyśmienicie. Poza walorami smakowymi, świetnie się prezentują – kawałki kolorowych warzyw i soczyste mięso robią wrażenie. By przygotować pyszne szaszłyki na grillu, warto zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria grillowe.
Patyki i szpilki do szaszłyków
Długie szpilki do zrazów i szaszłyków to rzecz absolutnie niezbędna, by przygotować klasyczne szaszłyki. To właśnie na nie nadziewasz kawałki papryki, cukinii, cebuli i mięsa. Patyki mogą być jednorazowe – są wtedy wykonane z drewna lub wielokrotnego użytku – szpilki wykonane ze stali. Jak zwykle, to od Ciebie zależy, które rozwiązanie jest dla Ciebie wygodniejsze. Drewniane patyki, których nie musisz później myć, czy stalowe szpile, które wymagają utrzymania w czystości, ale służą przez wiele sezonów grillowych. W każdym razie, na jedne i drugie nadziejesz wiele składników! Do ich grillowania również przyda się silikonowy pędzel do natłuszczenia szaszłyków i taca grillowa, na której ułożysz przekąski do przyrządzenia na ruszcie.
Narzędzie do nadziewania szaszłyków
Gadżet dla fanów ciekawych rozwiązań w kuchni – nadziewacz do szaszłyków. Do czego to służy i jak w ogóle działa? Urzędzie służy do nadziewania poszczególnych składników na jeden, długi szpikulec. Wystarczy ułożyć w pojemniczku kawałki mięsa i warzyw, delikatnie złożyć i wbić długą wykałaczkę. Oczywiście taki gadżet nie jest czymś niezbędnym. Szaszłyki bez problemu przygotujesz i bez takiego wynalazku, ale nadziewacz z pewnością usprawni całą pracę. 😉 Trzeba przyznać, że dość ciekawe.
Inne ciekawe akcesoria do grilla
Chłodząca taca grillowa
Taca grillowa o chłodzących właściwościach wbrew pozorom jest bardzo przydatnym gadżetem podczas sezonu grillowego. Chłodząca taca grillowa utrzymuje niską temperaturę wszystkich produktów, które przygotujesz na grilla, ale nie wrzucisz ich od razu na ruszt. Mięsno-warzywne szaszłyki, marynowane steki czy nacięte kiełbaski możesz umieścić na tacy, nakryć kloszem i zaczekać na przybycie gości. Niska temperatura, która zapewnia wkład chłodzący, przedłuży świeżość produktów, a klosz ochroni potrawy przed owadami i zanieczyszczeniami. Wcześniej jednak musisz schłodzić dołączony do tacy wkład chłodzący w zamrażarce, a po wyjęciu umieścić go w specjalnym pojemniku, na którym to stawia się stalową tacę.
Drewniane deski do grillowania
Drewniane deski, które umieszcza się na grillu? Czy to nie jakiś żart? Zapewniam, że nie! Takie deski są specjalnie przeznaczone do grilla i pod żadnym pozorem nie służą jako podpałka. 😉 Przed rozpoczęciem grillowania należy namoczyć je w wodzie, a dla zwolenników mocniejszych aromatów – w piwie lub winie. Później taką wilgotną deskę do grillowania musisz umieścić na delikatnie rozgrzanym ruszcie i podgrzewać przez parę minut. Następnie posmaruj deskę tłuszczem i umieść na niej produkty, które zamierzasz przygotować na ruszcie. Podczas grillowania zacznie wydzielać się niepowtarzalny aromat drewna i dymu, który sprawia, że potrawy zyskują niepowtarzalny smak. Dodatkowo, jeśli namoczyłeś deski w piwie lub winie, grillowane potrawy wchłoną aromat trunków. Oczywiście drewniane deski mogą spełniać także rolę zwykłych desek do krojenia lub do serwowania przekąsek.
Akcesoria do grilla to bardzo długa lista. Oczywiście nie każdy gadżet jest absolutnie niezbędny do grillowania. Bez części z nich na pewno się obędziesz, ale niektóre produkty z listy pomogą Ci w sprawnym grillowaniu, z którego z pewnością będziesz czerpać przyjemność. Życzę zatem udanego grillowania!