Dekorowanie ciast wcale nie musi być takie trudne, gdy pod ręką mamy różnorodne zestawy do dekoracji wypieków: ciast i ciasteczek. Cukiernicze akcesoria do pieczenia i dekorowania ciast, takie jak szpryca, foremki do lukru, stemple i wałki oraz papierowe dekoracje na babeczki, pozwolą stworzyć piękne wzory na domowych łakociach. Zobacz jak i czym dekorować ciasta, by zachwyciły wszystkich gości!
Przeróżne akcesoria do dekorowania ciast, ciastek, pierników i babeczek to zdecydowanie niezbędne narzędzia dla każdego amatora cukiernictwa. Mogą być to proste worki do dekoracji lub oryginalne pieczątki z różnymi wzorami. Warto poznać najciekawsze propozycje, by stworzyć własny zestaw do dekoracji ciast i innych wypieków.
1 Rękaw do dekoracji ciast, tortów i innych wypieków
Listę akcesoriów do dekoracji tortów i innych słodkości otwieram kuchennym niezbędnikiem, jakim jest rękaw cukierniczy! Wystarczy napełnić rękaw wybranym kremem, przymocować odpowiednią końcówkę i rozpocząć ozdabianie przeróżnych wypieków. Dobrze jest zdecydować się na zakup rękawa w zestawie z wieloma różnymi końcówkami, co pozwoli dobrać inne tylko do dekorowania tortów, a inne do ozdabiania mniejszych pierniczków. Mogą być to rękawy jednorazowe lub worki do dekoracji ciast wielokrotnego użytku, czyli silikonowe rękawy cukiernicze.
Co ciekawe, rękaw możesz wykorzystać również do nadziewania przekąsek wytrawnymi kremami. Takie narzędzia cukiernicze mogą być wykonane z metalu, plastiku lub silikonu. W zestawie zazwyczaj dostępne są różne końcówki, czyli tylki cukiernicze do dekoracji, które pozwolą wykonać zdobienia w kształcie gwiazdek, kwiatów i innych wzorów.
2 Szpryca, czyli strzykawka do dekoracji ciast
Szpryca cukiernicza nazywana jest strzykawką, bo zazwyczaj takową przypomina. Działa podobnie jak rękaw cukierniczy – należy napełnić ją kremem, dobrać odpowiednią końcówkę i powoli dociskać tłoczek. Szpryca może przybrać kształt również tubki, którą należy lekko ściskać. Przydaje się do dekoracji ciast, tortów i babeczek – nie tylko w profesjonalnych cukierniach, ale i w domowym zaciszu ;). Przydatny gadżet, gdy przygotowujemy wypieki na różne rodzinne uroczystości. Takie artykuły do dekoracji ciast mogą być wykonane z plastiku, metalu lub silikonu.
3 Ozdoby do domowych babeczek
Babeczki to kolejne słodkości, które z chęcią wypiekamy na różnego rodzaju przyjęcia, ale i tak zupełnie bez okazji. Odpowiednio ozdobione wyglądają jeszcze bardziej apetycznie. Warto wykorzystać szprycę i udekorować babeczki kremem, ale również ozdoby do muffinek, takie jak kolorowe papilotki, ozdobne flagi i dekoracyjne opakowania. Dostępne są typowo świąteczne dekoracje do babeczek, ale również takie, które będą pasować do wypieków na inne okazje.
- Zobacz przegląd ciekawych akcesoriów: Niezbędne akcesoria do przygotowania idealnych muffinek.
4 Szablony cukiernicze do dekoracji ciast i ciastek
Szablony do dekoracji ciast to kolejny sposób na efektowne ozdoby na wypiekach. Szablony posiadają otwory w rozmaitych kształtach – gwiazdki, serca, kwiatki i inne wzorki. Wystarczy umieścić szablon nad gotowym ciastem lub tortem i przesypać przez niego cukier puder lub kakao. Niektóre szablony do ciast pełnią jednocześnie funkcję podstawki. Dzięki obecności licznych otworów mogą sprawdzać się przy dekorowaniu ciasta lukrem lub czekoladą – nadmiar polewy spłynie, pozostawiając gładkie boki ciasta. Dostępne są także szablony do dekoracji ciastek. Są po prostu mniejsze od tych przeznaczonych do ozdabiania ciast, ale nie ustępują w różnorodności wzorów. Takie akcesoria dla cukierników warto mieć zawsze pod ręką, bo w prosty sposób pomogą wyczarować efektowne wypieki.
5 Stemple do dekorowania ciastek
Warto zamienić domowe ciasteczka w małe dzieła sztuki cukierniczej, by nie tylko dobrze smakowały, ale i pięknie wyglądały. Pomogą nam w tym stemple do ciastek, czyli pieczątki z wygodnym uchwytem i ciekawym wzorem do odciśnięcia w surowym jeszcze cieście. Niektóre stemple dostępne są od razu w komplecie z wykrawaczem. Taki zestaw do dekoracji ciastek to sposób na oryginalne przysmaki. Pozwalają na wykonanie wzorów choinek, reniferów, gwiazdek, serduszek, śnieżynek i innych. Mogą być wykonane z plastiku, drewna lub silikonu. Zamienią wypiekanie ciasteczek w prawdziwą zabawę!
6 Wałki dekoracyjne, czyli ekspresowe dekorowanie ciast i ciasteczek
Aby wykonać dekoracje do ciast i ciasteczek warto wykorzystać także wałki dekoracyjne. Taki wałek do dekoracji ciast pozwoli stworzyć przeróżne wzory na cieście, ciasteczkach, czekoladkach, masie cukrowej i marcepanowej. Z całą pewnością rozwieje nudę w naszej kuchni! 😉 Wałki mogą wyczarować piękne świąteczne wzory lub takie, które będą cieszyć oko przez cały rok. Najczęściej wykonane są z drewna, ale mogą być także wyprodukowane z plastiku. Bez względu na materiał wykonania, to dobre akcesoria do modelowania masy cukrowej i tworzenia wzorków na ciastkach.
7 Cukiernicze akcesoria: naczynie do rozpuszczania czekolady
Czekoladowa polewa to jeden z chętniej wybieranych sposobów dekoracji ciast i ciasteczek. Zamiast kupować gotowe produkty z paczki, lepiej samemu przygotować słodką polewę. Wystarczy tabliczka czekolady o wysokiej zawartości kakao i specjalne cukiernicze akcesoria – miski do rozpuszczania czekolady. Mogą być to pojemniki przeznaczone do użytkowania w kuchenkach mikrofalowych lub stalowe naczynia do rozpuszczania czekolady bez bezpośredniego kontaktu z wodą.
8 Akcesoria do modelowania masy cukrowej
Fondat, czyli masa cukrowa, zwana też lukrem plastycznym, używany jest do powlekania wypieczonych ciast i tortów oraz do wykonywania przeróżnych dekoracji na domowych wypiekach. Taka masa wykonana z cukru pudru i żelatyny może przybierać różne kolory. Pozwala na tworzenie naprawdę efektownych dekoracji na ciastach. Specjalne wykrawacze do lukru pozwolą wyciąć z masy cukrowej różne wzory, które warto wykorzystać do ozdabiania babeczek, ciast i ciasteczek. Wyciskarka do masy cukrowej pozwoli wyciąć z fondatu kwiatki, śnieżynki, listki, motylki i inne kształty.
9 Łyżki do dekoracji, czyli akcesoria do ciast, tortów i deserów
Łyżki do dekorowania ciast powalają ozdobić wypiek czekoladą, karmelem, lukrem lub sosem owocowym. Dzięki nim ozdobimy nie tylko sam deser, ale również talerz wokół niego. Wystarczy zanurzyć końcówkę łyżki w danej polewie i wykonać kilka ruchów ręką nad ciastem lub talerzem, by stworzyć eleganckie wzorki. Co ciekawe, takie zestawy do dekoracji ciast można wykorzystywać również przy ozdabianiu dań wytrawnych sosami.
10 Pojemnik do posypywania cukru pudru, czyli proste przyrządy cukiernicze
Przybory do dekoracji ciast to również pojemnik do posypywania cukru pudru, który pozwoli równomiernie oprószyć wypieki, bez żadnych grudek. Ciasta i ciasteczka możemy posypać nie tylko cukrem pudrem, ale również kakao. Świąteczny piernik lub babka na pewno zyskają na prezencji. 😉 Przesiewacze mogą przybierać również inne formy – mogą być wykonane z tworzywa sztucznego, stali nierdzewnej, a nawet ceramiki i szkła.
A co w ogóle warto upiec na nadchodzące Święta, by z powodzeniem wykorzystać akcesoria do dekoracji ciast i ciasteczek? Zobacz nasze propozycje: 12 pomysłów na ciasta na święta Bożego Narodzenia.