Specjalne naczynie, sitko lub wkład do gotowania na parze pozwoli w bardzo prosty i szybki sposób przygotować zdrowy posiłek. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę ze zdrowym przyrządzeniem posiłków lub nie masz w swojej kuchni miejsca na większy parowar, to mniejsze akcesoria do gotowania posiłków na parze będą idealne. W czym jeszcze można gotować na parze? Zobacz przegląd najciekawszych naczyń i akcesoriów!
Gotowanie na parze to bardzo zdrowy sposób przygotowywania posiłków. Potrzebne jest jednak specjalne „urządzenie”, które pozwoli na zdrową obróbkę żywności. Niekoniecznie musi być to garnek lub elektryczny parowar. Możesz zdecydować się na mniejszy koszyk, wkładkę lub naczynie do gotowania na parze w mikrofali. Dzięki takim akcesoriom przygotujesz różnego rodzaju produkty, które zachowają większość swoich wartości odżywczych. Nie ma tu żadnego ryzyka przypalenia dania, a w dodatku przyrządzane warzywa i inne składniki pozostaną sprężyste i zachowają swój naturalny kolor. Gotowanie na parze to świetna alternatywa dla tradycyjnego gotowania w wodzie i smażenia.
1 Garnki do gotowania na parze
Klasyczny garnek do gotowania na parze przypomina tradycyjny garnek, który ustawia się na kuchence. W przeciwieństwie do niego, taki garnek do parowania wyposażony jest w sitko, na którym układa się produkty. Składniki nie gotują się w wodzie, ale przygotowują na parze wodnej, dzięki czemu nie tracą tak wielu składników odżywczych, które podczas tradycyjnego gotowania zostają w wodzie. Garnki mogą składać się z kilku poziomów, co umożliwia przygotowywanie wielu różnych składników za jednym razem. Najpopularniejsze to te wykonane ze stali nierdzewnej, ale na rynku dostępne są także garnki emaliowane i wykonane z żaroodpornego szkła. Nie wymagają podłączenia do prądu i mogą być użytkowane na różnego rodzaju kuchenkach.
Zamiast takiego tradycyjnego naczynia, możesz wybrać elektryczny garnek do gotowania na parze, czyli parowar. Nie trzeba go ustawiać na kuchence, wystarczy podłączenie do prądu i dodatkowe miejsce na kuchennym blacie. Często wyposażony jest w czasomierz, który ułatwia przygotowywanie posiłków wymagających określonego czasu gotowania. Parowary oferują także inne funkcje, takie jak utrzymywanie ciepła potraw, wyjątkowo szybki start urządzenia oraz automatyczne programy gotowania. Takie garnki pobierają jednak energię elektryczną i są zazwyczaj droższe niż ich odpowiedniki na kuchenkę.
W czym jeszcze gotować na parze? Akcesoria
Podstawowe garnki do gotowania na parze już znasz, zatem przyszedł czas, by poznać ciekawe alternatywy dla tradycyjnych rozwiązań. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z przyrządzaniem zdrowych posiłków na parze, proponuję przetestować różne akcesoria, dzięki którym łatwo i szybko przygotujesz smaczne dania. Takie akcesoria są szczególnie przydatne dla osób, które zamierzają gotować mniejsze porcje dań, dla 1-2 osób. Z kolei wielopoziomowe garnki będą dobrym wyborem dla licznej rodziny.
2 Bambusowe naczynie do gotowania na parze
Alternatywa dla garnka i elektrycznego parowaru – bambusowy parownik. Taki „garczek” do gotowania na parze świetnie nadaje się do dań z kuchni azjatyckiej, ponieważ przygotowywane w nim produkty nabierają niezwykłego aromatu. Nie może być jednak bezpośrednio ustawiony na kuchence. Do działania potrzebuje dodatkowego garnka z wodą, na którym to umieszcza się bambusowy parownik do gotowania na parze. By nie chłonął zapachów i barwników przygotowywanych składników, warto wyłożyć go pergaminem, choć tradycyjnie wykładany jest liśćmi bananowca.
3 Stalowe sito do gotowania na parze
Jeśli nie chcesz inwestować w specjalny garnek do gotowania na parze, możesz zdecydować się na zakup samego sita do garnka. Musisz tylko dopasować jego rozmiar do średnicy posiadanego już naczynia. Na takich sitach powinno znajdować się oznaczenie o dopasowaniu do danej średnicy garnka (np. 20 cm, 22 cm lub 24 cm). Niektóre sita zostały skonstruowane tak, by pasować do różnego rozmiaru garnków, dlatego okażą się uniwersalnym wyborem. Przy zakupie kilku, możesz zbudować z nich wielopoziomowy garnek, umożliwiający przygotowanie różnych składników na parze za jednym zamachem.
Stalowe sita mają różne przedziały cenowe. Znajdziesz takie za ponad 30 zł, ale i za ponad 100 zł. Najdroższe modele mogą kosztować nawet ponad 400 zł! Te lepszej jakości modele znajdziesz je w ofercie Silit, Stellar i WMF.
4 Składane, stalowe sitko do gotowania na parze
Stalowy wkład do gotowania na parze to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zdrowo przyrządzać posiłki, ale nie mają miejsca w swojej kuchni na kolejny garnek (i to kilkupoziomowy!). Sitko wystarczy umieścić w garnku z wodą i ułożyć na nim wybrane produkty – warzywa, pyzy, ryby, mięso. Wrząca woda zacznie wytwarzać parę wodną, która przenika przez niewielkie otwory w sitku, aż do ułożonych na nim składników. Stalowa nakładka do gotowania na parze jest składana, dzięki czemu nie będzie problemu z jej przechowywaniem w kuchni – zajmuje bardzo mało miejsca. Takie akcesoria ze stali nierdzewnej są wytrzymałe, odporne na zarysowania i na rdzę, dlatego na długo pomogą Ci w zdrowym przyrządzaniu posiłków.
Składane sitka to akcesoria dość proste w budowie i w obsłudze, dlatego ich cena też nie jest wysoka. Proste modele dostępne są już za niecałe 10 zł, chociaż znajdziesz także dużo droższe produkty, nawet za ponad 100 zł. Solidne stalowe wkładki do gotowania na parze znajdziesz w ofercie marek: Florina, Silit, Gefu.
5 Plastikowy koszyk do gotowania na parze
Sprzęt do gotowania na parze może być nawet wykonany z plastiku. Oczywiście tworzywo sztuczne musi być bezpieczne w kontakcie z żywnością i odporne na wysokie temperatury. Plastikowe sitko do gotowania na parze może nie jest tak wytrzymałe jak te wykonane ze stali nierdzewnej, ale jest lekkie i wygodne w użytkowaniu, a do tego kolorowe. Od wcześniej wspomnianego stalowego koszyka różni się tylko materiałem wykonania, ponieważ jego budowa i sposób użytkowania jest taki sam – również należy umieścić je na garnku z wodą i ułożyć na nim wybrane produkty. Plastikowe sitko zbudowane jest z wielu skrzydełek z otworkami, posiada uchwyt umożliwiający bezpieczne wyciąganie, a możliwość złożenia sprawia, że zajmuje mało miejsca w kuchni.
W porównaniu do stalowych sitek do gotowania na parze, wśród tych plastikowych znajdziesz tylko tanie modele, takie za niecałe 10 zł. Lekki, plastikowy i soczyście zielony wkład do gotowania na parze znajdziesz w ofercie marki Odelo.
6 Silikonowe wkładki do gotowania na parze
Silikonowy wkład do gotowania na parze może przybierać różne formy. Jakie i jak ich używać? Wszystkie mają taką samą zasadę użytkowania – wystarczy umieścić je na zwykłym garnku napełnionym wodą i ułożyć na takim sitku wybrane produkty. Silikon to materiał coraz częściej stosowany w produkcji kuchennych akcesoriów. Dlaczego? Ponieważ jest odporny na uszkodzenia, wytrzymały zarówno na wysokie, jak i niskie temperatury, nie pochłania zapachów i nie zmienia smaku przygotowywanych posiłków. Jest tworzywem lekkim oraz łatwym do utrzymania w czystości. Silikonowy przyrząd do gotowania na parze występuje w różnych kolorach, dlatego z łatwością dopasujesz go do kuchennego wyposażenia.
Silikonowe sitko ze stalową podstawą
Wkład do gotowania na parze nie musi być w całości wykonany z silikonu. Może mieć podstawę ze stali nierdzewnej i silikonowe skrzydełka. Produkt marki Msc International przypomina wcześniej wspomniane składane koszyki do parowania składników. Również i on wyposażony jest z uchwyt do bezpiecznego wyjmowania i nóżki separujące urządzenie od dna naczynia i zapewniające stabilność.
Całkowicie silikonowe koszyki do gotowania na parze
Z kolei marka Joseph Joseph oferuje kolorowe sitka do gotowania na parze całkowicie wykonane z silikonu. Wyglądają bardzo solidnie, a po złożeniu nie zajmują dużo miejsca. Możesz umieścić je w garnku lub na głębszej patelni – nóżki odseparują sitko od dna naczynia. Dostępne w wersji zielonej lub szarej.
Silikonowa nakładka do gotowania na parze
Do gotowania na parze możesz użyć także innego rodzaju silikonowe sitko, a dokładniej płaską nakładkę, którą umieszcza się na garnku, a nie w nim. Silikonowe naczynie nie przypomina koszyka – bliżej mu do pokrywki z otworami, przez które wydobywa się para wodna. Nie ma nóżek oddzielających od dna garnka, dlatego może być stosowane tylko na naczyniach o mniejszej średnicy, by miało się na czym opierać. Nakładka może być wykorzystywana do gotowania posiłków na parze, ale również do zabezpieczenia przed kipieniem. Znajdziesz je w ofercie marki SilikoMart, a tańsze odpowiedniki w ofercie Sillinie.
Głębokie naczynie do parowańców
Znajdzie się również coś dla miłośników parowańców, czyli małych chińskich bułeczek nadziewanych różnymi składnikami. W Chinach i Japonii znane jako bułeczki bao. W Polsce parowańce popularne są na Podlasiu. Możesz przygotować je we wcześniej wspomnianym parowniku bambusowym lub w nieco głębszym, silikonowym wkładzie do gotowania na parze marki Lekue. Naczynie wyposażone jest dodatkowo w pokrywkę, która zapewnia odpowiednią cyrkulację pary wodnej wewnątrz wkładu. Wystarczy umieścić je na garnku o nieco mniejszej średnicy. Oczywiście takie naczynie nadaje się także do gotowania innych posiłków na parze, takich jak pyzy i warzywa. Co ciekawe, możesz je użytkować również w piekarniku i myć w zmywarce.
Silikonowy zestaw do gotowania na parze
Silikonowe wkładki o różnych rozmiarach dostępne od razu w zestawie do gotowania na parze marki Jospeh Joseph umożliwiają przygotowywanie różnych składników za jednym razem. W jednym wkładzie możesz przygotować ziemniaki, w drugim kolorowe warzywa, a w trzecim rybę lub mięso. Wkładki wyposażone są w wygodne uchwyty, dzięki czemu łatwo i bezpiecznie wyjmiesz je z garnka. Po wyczyszczeniu, możesz je przechowywać jeden w drugim, dzięki czemu zajmą mało miejsca w kuchennej szafce, a nawet w szufladzie.
Z kolei w ofercie marki Lekue znajdziesz zestaw dwóch silikonowych sit do gotowania na parze wraz z pokrywką. Taki komplet umożliwia stworzenie dwóch poziomów gotowania i przyrządzenie różnych składników w tym samym czasie. Na jednym sicie możesz przygotować warzywa na parze, a na drugim mięso czy rybę. Sita wykonane z silikonu są bezpieczne w kontakcie z żywnością i łatwe do utrzymania w czystości – możesz je myć nawet w zmywarce!
7 Naczynia do gotowania na parze w mikrofali
Czy wiesz, że gotowanie na parze możliwe jest nawet w mikrofali? Właśnie tak! W taki sposób przygotujesz zdrowe posiłki jeszcze szybciej. Niektóre naczynia do gotowania na parze w mikrofalówce są na tyle lekkie i małe, że możesz je zabrać ze sobą do pracy i tak na świeżo przygotować danie. Akcesoria mogą być wykonane ze szkła, plastiku lub silikonu. Z pewnością warto przyjrzeć im się bliżej.
Szklane naczynie do gotowania na parze w mikrofalówce
Szklany pojemnik do gotowania na parze w mikrofali został wykonany z wysokiej jakości szkła boro-krzemowego, dzięki czemu jest odporne na działanie wysokiej temperatury. Z kolei silikonowa pokrywka posiada specjalne otwory – jeden do wypuszczania nadmiaru pary wodnej, a drugi do odlania nadmiaru wody po przygotowaniu potrawy. Takie naczynie polecam szczególnie do parowania różnorodnych warzyw. Po zdjęciu pokrywki nie musisz przekładać posiłku do innego naczynia – możesz jeść potrawę prosto ze szklanej miseczki.
Plastikowy garnek do gotowania na parze w mikrofalówce
Do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej nadają się także plastikowe garnki na parę wyposażone w jedno sito lub w kilka poziomów. Zazwyczaj tworzą komplet, który daje możliwość łączenia poszczególnych elementów w różne zestawy z innym przeznaczeniem. Podstawą jest plastikowy garnek, na którym umieszczany jest parownik (sito), a na nim pokrywka. Niektóre modele posiadają także ruszt do grillowania i silikonową miskę do przygotowania popcornu w mikrofali. Takie naczynia znajdziesz w ofercie marki Tescoma i Joseph Joseph.
Praktyczny pojemnik do gotowania na parze w mikrofalówce
Plastikowy garnek do mikrofali przeznaczony jest raczej do użytku domowego, ale już praktyczny, mniejszy pojemnik do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej możesz zabrać ze sobą do pracy i tam przygotować świeże, smaczne posiłki. Marka Snips oferuje pojemnik, który swoim wyglądem przypomina typowy lunch box, tyle że może być użytkowany w mikrofalówce. W takim naczyniu możesz również podgrzewać i odmrażać produkty. Nieco większy pojemnik dostępny jest w ofercie marki Dexam.
Woreczki do gotowania na parze w mikrofali
Listę naczyń i akcesoriów umożliwiających gotowanie na parze w mikrofalówce zamykają zwykłe-niezwykłe foliowe woreczki do gotowania na parze. Wystarczy włożyć do nich porcję warzyw, kawałek ryby lub mięsa i włączyć podgrzewanie w mikrofali. Kilka minut wystarczy, by w środku wytworzyła się para wodna, a składniki smaczne i soczyste. Produkty nie stracą swoich wartości odżywczych. Dość ciekawe rozwiązanie. Może łatwo przetestować? Polecam do przygotowywania posiłków w pracy i na wyjazdach.
Jak widzisz na rynku dostępnych jest wiele rodzajów naczyń do gotowania na parze. Akcesoria mogą być wykonane z solidnej stali nierdzewnej, z odpornego szkła żaroodpornego, lekkiego plastiku lub silikonu. Niektóre z nich nadają się nawet do gotowania na parze w mikrofali! Dzięki temu warto zabrać je ze sobą do pracy, by również i tam cieszyć się zdrowym posiłek z bogactwem wartości odżywczych.
Które z przedstawionych naczyń do gotowania na parze szczególnie przykuło Waszą uwagę? 😉 Dajcie znać!