Zdrowa dieta nie oznacza wcale rezygnacji z tradycyjnych smaków. Możesz wciąż smażyć swoje ulubione dania, ale rób to mądrze. W jaki sposób? Patelnia Oil Control pozwala kontrolować ilość użytego do smażenia tłuszczu, dzięki czemu nie spożywasz go więcej niż wynosi zalecana dzienna dawka. To nowość na rynku, która pomoże Ci w przygotowywaniu zdrowych, a jednocześnie smacznych posiłków. Zdrowe smażenie na patelni to także dobranie odpowiedniego oleju. Zatem na czym najlepiej zdrowo smażyć dania?
Nowy Rok to nowe postanowienia. Wiele osób właśnie w tym czasie decyduje się na wprowadzenie zmian w swoim życiu, trzymanie się zdrowej diety i zrzucenie paru zbędnych kilogramów. Niedawno Monika pisała o sposobach smażenia potraw bez użycia tłuszczu (tutaj: 8 sposobów na smażenie dań bez tłuszczu), a dzisiaj ja postanowiłam zdradzić Wam pewien patent. Dowiesz się, jaki olej do smażenia jest najlepszy i jakie patelnie umożliwiają zdrowe smażenie.
Smażenie to wciąż jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowywania dań w polskich domach. To właśnie smażone kotlety w panierce, ziemniaczane placki, słodkie racuchy, naleśniki, warzywa, jajka sadzone i jajecznica smakują nam najlepiej. Dlaczego tak trudno zrezygnować ze smażonych posiłków? A dlatego, że tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku – potrawy smażone na oleju smakują nam po prostu lepiej! To co zrobić z tym tłuszczem? Wlewać, ile chcemy czy całkowicie wykluczyć z diety? Ani jedno, ani drugie! Tłuszcz należy po prostu ograniczyć do dziennej dawki zapotrzebowania (20-30 g na dobę).
Tłuszcz – dobry czy zły?
Tłuszcz może być zarówno Twoim przyjacielem, jak i wrogiem. Musi być po prostu spożywany w rozsądnych ilościach. To jeden z trzech składników odżywczych, stanowiący niezbędny element zbilansowanej diety. Przeciętne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tłuszczu wynosi 20-30 g na dobę. Porcji tej nie powinniśmy przekraczać! A przekroczyć całkiem łatwo… Jajecznica na śniadanie, kotlety na obiad i racuchy na kolację. Wszystko to smażone na patelni i to na sporej ilości tłuszczu… A wcale nie musi tak być. Możesz pozostać przy swoich ulubionych smakach, ale lepiej kontrolować ilość wlewanego na patelnię tłuszczu.
Zdrowe smażenie na mniejszej ilości tłuszczu – Patelnia Oil Control
Wiesz już, że nie musisz całkowicie wykluczać tłuszczu ze swojej diety, ale w jaki sposób odpowiednio go porcjować, by nie przekroczyć dziennej, zalecanej „dawki” 20 g?
Jak zdrowo smażyć? Zadanie to ułatwi Ci specjalna patelnia Florina z systemem Oil Control. Czym takim wyróżnia się to naczynie? Wewnątrz patelni znajdują się 2 okręgi, które pomogą Ci wlać odpowiednią ilość oleju – 5 g lub 10 g, w zależności od potrzeb. Być może wydaje się to mała dawka, ale zobaczysz, że jest w zupełności wystarczająca. W ten sposób kontrolujesz ilość użytego do smażenia oleju i nie musisz obawiać się o przekroczenie zalecanej porcji tłuszczu. Niby takie proste rozwiązanie, a może wnieść znaczące zmiany do Twojej dotychczasowej diety. 🙂
Najlepsza patelnia do zdrowego smażenia, czyli Patelnia Oil Control, oprócz wyżłobionych kółek do dozowania oleju, ma jeszcze inne zalety, na które warto zwrócić uwagę:
- wykonana ze stali nierdzewnej, co zapewnia jej trwałość i odporność na wgniecenia,
- pokryta innowacyjną powłoką teflonową (Teflon Radiance), zawierającą cząsteczki ferromagnetycznej stali nierdzewnej, co przyspiesza nagrzewanie się patelni i równomierne rozprowadzanie ciepła. Pozwala to nie tylko na zaoszczędzenie Twojego czasu, ale i energii. Producent zapewnia, że patelnia nagrzewa się 25% szybciej w porównaniu do klasycznej, a zużycie energii spada nawet o 1/4!,
- powłoka wykazuje podwyższoną odporność na zadrapania i ścieranie w przeciwieństwie do zwykłego teflonu,
- gładka i nieprzywierająca powłoka to łatwość czyszczenia naczynia,
- wielofunkcyjna patelnia – nadaje się zarówno do smażenia i duszenia potraw, jak i zapiekania dań w piekarniku,
- kompatybilna z każdą kuchenką – możesz używać jej na tradycyjnej kuchence gazowej, ale i na płycie indukcyjnej.
- stonowane kolory i prosty design, który dopasuje się do kuchni w każdym stylu,
- dostępna w zestawie z buteleczką oleju rzepakowego (w różnych wersjach smakowych: omidor, ostra papryka, cytryna i bazylia, bazylia, czosnek, czosnek i bazylia).
Dla kogo patelnia z systemem kontroli oleju?
- dla osób ceniących tradycyjne smaki, ale pragnących utrzymać zdrową dietę, – swoją i swojej rodziny,
- dla osób, które nie mogą obejść się bez smażenia,
- dla osób zabieganych, chcących szybciej przygotowywać posiłki.
Wymiary i ceny patelni Oil Control
Patelnia Oil Control dostępna jest w ofercie marki Florina, o różnej średnicy:
- 20 cm,
- 24 cm,
- 28 cm.
Na mniejszej patelni możesz usmażyć jajko sadzone i parę mniejszych kotletów, a na tej większej danie dla całej rodziny. Dobierz taki rozmiar patelni, który będzie spełniał Twoje oczekiwania. Patelnia o średnicy 20 cm kosztuje niecałe 100 zł, a naczynia o większej średnicy to koszt ponad 100 zł. Czy warto? Jeśli zależy Ci na połączeniu tradycyjnych smaków ze zdrową dietą – to jak najbardziej! Zdrowe smażenie jest tego warte. 😉
Jaki olej do smażenia jest najzdrowszy?
Nie każdy tłuszcz równie dobrze nadaje się do smażenia. Dobry olej/tłuszcz do smażenia to ten o:
- wysokim punkcie dymienia,
- wysokiej zawartość kwasów jednonienasyconych,
- niskiej zawartości kwasów wielonienasyconych.
Jaki tłuszcz warto wykorzystać do smażenia?
- rafinowany olej rzepakowy,
- rafinowana oliwa z oliwek,
- rafinowany olej słonecznikowy,
- masło klarowane,
- rafinowany olej kokosowy.
Wiesz już, że zdrowa dieta nie oznacza wcale całkowitego wykluczenia tłuszczu z diety. Pamiętaj, by nie przekraczać dziennego zapotrzebowania na ten składnik, a do smażenia wykorzystywać tylko zdrowe tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia. Sama Patelnia Oil Control nie sprawi, że Twoja dieta od razu stanie się super zdrowa. Pomoże Ci za to kontrolować ilość oleju używanego do smażenia, a po Twojej stronie pozostanie wybór pełnowartościowych składników do posiłku. 😉