Na rynku dostępne są moździerze kuchenne wykonane z różnych materiałów. Możemy wybierać spośród ceramicznych, porcelanowych, drewnianych, żeliwnych, a także kamiennych. Jaki moździerz jest najlepszy? Czym się od siebie różnią?
Jaki moździerz wybrać do mielenia przypraw i ziół oraz przygotowywania własnych mieszanek i marynat? Na co warto zwrócić uwagę kupując moździerz? Dziś wszystko co powinniście wiedzieć o tym pomocnym i trochę niedocenianym narzędziu kuchennym!
Moździerz kuchenny – czy warto go kupić?
Niektórzy z Was pomyślą pewnie, że moździerz to gadżet, bez którego można przygotować dobre danie. Moim zdaniem jednak warto kupić dobry moździerz z tłuczkiem i przygotowywać samemu mieszanki przypraw oraz marynaty. Kupne przyprawy i mieszanki nie mają tyle aromatu i tak bogatego smaku, jak te zmielone bezpośrednio przed podaniem. Warto mieć w domu przyprawy w ziarnach i kruszyć je w miarę potrzeby. Gotowe, suszone produkty poprzez długie przechowywanie tracą swoje wartości.
Moździerz kuchenny sprawdza się do:
- mielenia, rozdrabniania, ucierania, tłuczenia i kruszenia nawet najtwardszych przypraw i innych produktów spożywczych. Bez problemu poradzi sobie z ziarnami pieprzu, ziela angielskiego, kolendry czy jałowca.
- tworzenia mieszanek z różnorodnych przypraw i ziół, według własnego pomysłu i smaku,
- mieszania domowej roboty marynat do mięs,
- tworzenia niepowtarzalnych i aromatycznych marynat do dań z grilla,
- rozgniatania orzechów na miazgę,
- przygotowywania domowych mieszanek herbacianych z przypraw, ziół oraz skórki pomarańczowej i cytrynowej.
Moździerz drewniany
Moździerz wykonany z drewna charakteryzuje się atrakcyjnym, naturalnym wyglądem. Świetnie wpasuje się w wystrój zarówno nowoczesnej, jak i tradycyjnej kuchni. Kupują ten produkt warto zwrócić uwagę, aby był on wykonany z twardego i wytrzymałego drewna np. akacjowego. Materiał bowiem pochłania zapach i smak z rozdrabnianych przypraw i nie nadaje się do przygotowywania marynat czy pesto. Płynne substancje wnikają w jego strukturę, powodując szybkie zniszczenie. Drewno pod wpływem częstego użytkowania może się odkształcać i przebarwiać.
Moździerz ceramiczny lub porcelanowy
Moździerz ceramiczny lub moździerz porcelanowy z tłuczkiem to rozwiązanie najczęściej spotykane w naszych domach. Jest stosunkowo niedrogi, a trwały i solidny. Materiał nie pochłania zapachów, nie przebarwia się i nie ulega odkształceniu. Jego trwałość porównuje się do moździerzy kamiennych, a cena potrafi być nawet kilka razy niższa. Moździerze ceramiczne i porcelanowe nadają się do kruszenia produktów suchych, ale także wyciskania soku z ziół i przygotowywania pesto. Często posiadają wylew, ułatwiający przelewanie płynu. Produkty często posiadają oryginalne kolory i wzory, dzięki czemu pełnią też funkcję dekoracyjną.
Moździerz kamienny – granitowy czy marmurowy?
Moździerze kamienne są bardzo solidne i ciężkie. Stabilnie stoją na blacie znacznie ułatwiając pracę kucharzowi. Większość z nich posiada antypoślizgowe dno, zwiększające komfort użytkowania. Dodatkowo naczynia mają idealnie gładką powierzchnię zewnątrz, która jest łatwa w utrzymaniu czystości i chropowatą wewnątrz – co znacznie skraca proces rozdrabniania przypraw. Dodatkowo, kamień nie wpływa na smak kruszonych produktów. Moździerze kamienne są odporne na stłuczenia, zarysowania i wgniecenia, co powoduje, że jest to inwestycja na długie lata. Ponadto charakteryzuje je prosty design, dzięki czemu zawsze są modne. Moździerz marmurowy jest zawsze precyzyjne wykonany, ma gładką powierzchnię i elegancko się prezentuje. Moździerz z granitu może być w wersji wykończonej lub surowej, czyli chropowatej. Zarówno jeden i drugi są tak samo trwałe i praktyczne, wybór zatem powinien być uzależniony od względów wizualnych.
Moździerz żeliwny
Moździerz żeliwny jest równie trwały i solidny, jak te wykonane z kamienia. Posiada jednak chropowatą powierzchnię zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz. Dzięki temu wpisuje się w rustykalny wystrój kuchni lub jadalni. Moździerz jest dość ciężki, przez co stabilny i precyzyjny. Nadaje się do rozdrabniania mokrych i suchych produktów. Żeliwo jest stosunkowo łatwe w utrzymaniu czystości. Najlepiej myć. produkt pod ciepłą bieżącą wodą, bez dodatku silnych detergentów. Zapewni to moździerzowi długą żywotność.
Moździerz stalowy
Moździerz stalowy jest zdecydowanie najbardziej higieniczny i łatwy w utrzymaniu czystości. Można go myc detergentami, a także w zmywarce do naczyń. Nie pochłania zapachów ani kolorów kruszonych przypraw. Jest bardzo trwały, odporny na stłuczenia, zarysowania i zniekształcenia. Idealnie pasuje do nowoczesnego wnętrza. Jest lżejszy od kamiennych i żeliwnych, przez co łatwiej się go przenosi.
Mam nadzieję, że teraz już nie macie wątpliwości jaki moździerz będzie najlepszy do kuchni? Dajcie znać jaki wybraliście i co Was przekonało. I najważniejsze czy jesteście zadowoleni z tego wyboru!