Domowy wypiek chleba staje się coraz bardziej popularny nie tylko przez modny zdrowy tryb życia, ale także przez obecność wielu alergii pokarmowych. Pieczenie chleba w domu jest dość czasochłonne, szczególnie jeśli chcemy przygotować własnoręcznie zakwas, ale na pewno zdrowsze i bardziej ekonomiczne. Do pieczenia chleba wykorzystać możemy garnek rzymski, kamień, keksówki oraz inne naczynia. Równie ważne jak upieczenie pieczywa jest jego odpowiednie wyrastania i studzenie. Przygotowałam dla Was przegląd akcesoriów niezbędnych do przygotowania własnego chleba na zakwasie lub na drożdżach.
Pieczenie chleba na zakwasie czy na drożdżach?
Zarówno pieczenie chleba na zakwasie, jaki i na drożdżach odbywa się w piekarniku. Znaczenie ma jednak to, który sposób wybierzemy, ponieważ zakwas trzeba zacząć przygotowywać nawet 4 dni przed pieczeniem. Chleb na drożdżach rośnie już w 2-3 godziny, więc jego przygotowanie jest mniej czasochłonne. Chleb na zakwasie jest za to znacznie zdrowszy – wzmacnia odporność organizmu, a także pracę jelit.
Koszyki do wyrastania chleba
Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie pieczywa w domu z pewnością przyda Ci się koszyk do wyrastania chleba. Niezależnie od sposobu przygotowania, ciasto musi wyrosnąć, aby chleb był puszysty i miękki w środku. Forma do wyrastania chleba to bardzo praktyczny produkt, który wpływa na jakość domowego chleba. Ciasto po wyrośnięciu i przełożeniu na blachę nie rozlewa się i zachowuje piękny, okrągły lub podłużny kształt bochenka. Ponadto koszyki do chleba zapobiegają pękaniu i kruszeniu się skórki po upieczeniu pieczywa. Pamiętaj tylko, żeby koszyk wyłożyć papierem do pieczenia, lnianą ściereczką lub oprószyć mąką – dzięki temu pieczywo nie przyklei się do ścianek naczynia.
Koszyk do wyrastania można zastąpić innymi naczyniami, w których chleb także wyrośnie:
Garnki do pieczenia chleba – jakie wybrać?
Garnek do pieczenia chleba może być żeliwny lub gliniany. Garnki żeliwne do pieczenia chleba są zdecydowanie mniej popularne niż formy z gliny, ale zarówno jedne i drugie mają wiele zalet. Gliniane garnki nazywane są garnkami rzymskimi i podobnie jak te żeliwne wykorzystuje się je nie tylko do wypieku pieczywa, ale również do przygotowywania zapiekanek warzywnych i pieczonych mięs.
Pieczenie chleba w formie rzymskiej
Zalety:
- łatwa obsługa, idealny dla początkujących,
- duża pojemność, dzięki czemu sprawdza się w dużej rodzinie,
- można piec w nim zarówno chleb na zakwasie, jak i na drożdżach.
Wady:
- za duży dla jednej osoby, umożliwia wypiek tylko dużego bochenka chleba,
- garnek szybko się niszczy, jeśli nie jest odpowiednio konserwowany przed i po użyciu – więcej na ten temat znajdziecie w artykule: Jak używać garnek rzymski – instrukcja.
Pieczenie chleba w garnku żeliwnym
Zalety:
- można wypiekać w nim chleb na zakwasie i chleb na drożdżach,
- garnek nie wymaga specjalnej pielęgnacji przed użyciem,
- chleb ma zawsze chrupiącą skórkę,
- garnki występują w różnych rozmiarach, umożliwiając pieczenie małego i dużego chleba.
Wady:
- dobry garnek żeliwny jest dość drogi, ale jest to inwestycja na lata,
- niektóre garnki posiadają plastikowe uchwyty – warto to sprawdzić, ponieważ nie nadają się wtedy do użycia w piekarniku
Formy do pieczenia chleba na zakwasie i na drożdżach
Keksówki, czyli podłużne formy do wypieku, to zdecydowanie tańsza alternatywa dla garnków żeliwnych czy glinianych. Szczególnie polecam tę opcję dla osób dopiero zaczynających swoją przygodę z wypiekiem domowego chleba. Formy do pieczenia chleba mogą być wykonane z różnych materiałów. Mogą być aluminiowe, ze stali nierdzewnej, silikonowe, ceramiczne, porcelanowe, szklane, a nawet żeliwne! Mają charakterystyczny, prostokątny kształt i wypiekać w nich można także pasztety i keks. Najpopularniejsze są zdecydowanie formy metalowe, tak zwane blaszki.
Tradycyjne keksówki metalowe do chleba są:
- lekkie,
- tanie,
- łatwo dostępne,
- równomiernie się nagrzewają.
Keksówki silikonowe są natomiast:
- elastyczne, dzięki czemu łatwiej wyjmuje się gotowe ciasto,
- odporne na bardzo wysokie temperatury i bardziej trwałe od metalowych,
- zajmują niewiele miejsca podczas przechowywania,
- równo się nagrzewają.
Pieczenie chleba na kamieniu – jak to się robi?
Kamień do pieczenia to dość innowacyjna propozycja. Używa się go zarówno do pieczenia pizzy, jak i chleba. Wyrobione i wyrośnięte ciasto przełóż na kamień i piecz w wysokiej temperaturze w piekarniku. Zwróć jednak uwagę, aby ciasto było odpowiednio zwarte i nie rozlewało się – dzięki temu chleb będzie miał odpowiedni kształt po upieczeniu.
Kamień do pieczenia – zalety:
- różnorodne kształty oraz wielkości, umożliwiające dopasowanie produktu do swoich potrzeb,
- kamień równomiernie nagrzewa ciasto i pochłania nadmiar wilgoci, dzięki czemu chleb jest chrupiący,
- długo oddaje skumulowane ciepło, dzięki czemu możemy mieć pewność, że pieczywo będzie dopieczone i smaczne,
- ciasto nie przywiera do kamienia, nie trzeba używać papieru ani dodatkowej mąki,
- chleb wypieka się znacznie szybciej niż na blaszce.
Kratka do studzenia chleba
Kratka do studzenia świetnie nadaje się do chleba, ale również innych wypieków dopiero co wyjętych z piekarnia. Kratka pokryta jest warstwą nieprzywierającą, dzięki czemu pieczywo do niej nie przywiera. Ponadto przy jej użyciu zachowana jest odpowiednia cyrkulacja – kratka utrzymuje chleb nad blatem, dzięki czemu pieczywo nie staje się zbyt wilgotne i gumowe. Użycie takiej kratki zagwarantuje Ci chrupiącą chlebową skórkę.
Jak widzisz wypiek chleba nie jest taki trudny. Posiadanie powyższych akcesoriów znacznie skraca i ułatwia przygotowanie pieczywa w domowych warunkach. Jeśli jesteś początkujący i dopiero zaczynasz przygodę z wypiekiem domowego pieczywa, wykorzystaj keksówkę, którą zapewne masz już w swoim domu. Gwarantuję, że zakochasz się w upieczonym chlebie i w następnym kroku z chęcią kupisz dobrą formę glinianą lub garnek żeliwny do pieczenia. Nie zapomnij również o koszu do wyrastania chleba i kratce do studzenia, to niewielki koszt, a ma znaczenie!