Z początkiem roku wielu nas ma nowe postanowienia. Najczęściej chcemy zadbać o swoją dietę, odżywiać się zdrowo i zrzucić zbędne kilogramy. Mając na myśli zdrowe odżywianie, często jednak nie wiemy od czego zacząć i co jeść. Dlatego przygotowałem dla Was przegląd niezbędnych naczyń i akcesoriów kuchennych, które powinien mieć każdy, kto chce zdrowo się odżywiać. Pozwolą one Wam nie tylko przygotować pełnowartościowe posiłki bez tłuszczu, ale także zaoszczędzić sporo czasu na przygotowanie dań.

1. Garnek do gotowania na parze

Dobry garnek do gotowania na parze może być szklany lub wykonany ze stali nierdzewnej. Ważne, aby był pojemny i miał odpowiednią ilość sitek. Pamiętajcie, że w takim naczyniu podczas jednego gotowania możemy przygotować zarówno warzywa, jak i mięso. Dlatego warto, aby miał minimum dwa poziomy.

Gotowanie na parze ZALETY
  • potrawy przygotowywane są bez dodatku tłuszczu, dzięki czemu są mniej kaloryczne,
  • jedzenie zachowuje więcej witamin i wartości odżywczych niż w przypadku klasycznego gotowania,
  • dania pozostają świeże i świetnie smakują,
  • podczas gotowania nie trzeba dodawać soli,
  • warzywa zachowują jędrność i świeży wygląd,
  • nie występuje ryzyko przypalenia jedzenia,
  • gotowanie na parze trwa znacznie krócej niż w wodzie.
garnek do gotowania na parze pyroflam

Szklane boki naczynia pozwalają kontrolować proces gotowania bez podnoszenia pokrywki

2. Naczynie do gotowania na parze w mikrofali

Gotowanie na parze to nie tylko garnek. Istnieje również możliwość gotowania w mikrofali. Specjalne naczynia do gotowania na parze w mikrofalówce umożliwiają przygotowanie wielu potraw w kilka minut. Posiadają one w zestawie pojemnik na wodę oraz górą część, w której umieszczamy produkty. Woda z dolnego naczynia zamienia się w parę wodną i paruje wprost na potrawy. Ugotowanie warzyw w mikrofali trwa znacznie krócej niż we wrzącej wodzie, ponieważ temperatura pary sięga nawet 120 stopni Celsjusza. Wybierając kuchenkę mikrofalową, warto zwrócić uwagę na to, aby posiadała funkcję gotowania na parze.

Reklama

pojemnik do gotowania na parze w mikrofalówce snips


Naczynia do gotowania potraw w mikrofalówce wykonane są z wytrzymałych, bezpiecznych materiałów.

3. Parownik bambusowy

Parownik bambusowy to alternatywa dla klasycznego garnka do gotowania na parze. Parownik wykonany jest z bambusa i składa się z sitek, w które należy umieszczać potrawy, a także pokrywki. Parowar ustawia się na klasycznym garnku z wodą. Szeroki wybór ręcznie plecionych parowarów, umożliwi dopasowanie ich do garnków o różnym litrażu, w zależności od potrzeb.

  • Dania gotowane w parowniku bambusowym zachowują wszystkie wartości odżywcze i witamin, ponadto posiadają niepowtarzalny aromat i smak, dzięki temu, że naczynie wykonane jest z naturalnych materiałów.
  • Parowar bambusowy pochłania nadmiar wilgoci, dzięki czemu nie jest ona wchłaniania przez potrawy. Zachowują one świeży wygląd i są jędrne.
  • Parownik bambusowy świetnie sprawdza się do przygotowywania dań mięsnych, które zachowują w nim soczystość i znacznie szybciej są gotowe do spożycia.
  • Naczynie jest bardzo lekkie i poręczne, a za razem odporne na uszkodzenia i trwałe.

Koniecznie sprawdźcie, jak korzystać z parownika bambusowego oraz jaki wybrać.

Parownik bambusowy do gotowania na parze


Parownik wykonany powinien być w 100% z bambusa!

4. Obieraczka julienne – warzywny makaron

Obieraczka do warzyw julienne pozwoli Wam przygotować pyszny makaron z wielu warzyw. Wystarczy przy pomocy obieraczki pociąć cukinie, marchewkę, ogórka, pietruszkę lub inne warzywa w cienkie, długie paski, przypominające wyglądem spaghetti. Następnie należy dodać sos pomidorowy z odrobiną mięsa i mamy pyszną alternatywę dla zwykłego makaronu. Obieraczka typu julienne szybko znalazła wielu zwolenników wśród domowych kucharzy, ponieważ jest łatwa w obsłudze, a makaron, który uzyskujemy przy jej pomocy jest nie tylko pyszny, ale przede wszystkim znacznie zdrowszy od klasycznego i lekkostrawny.

Temperówka obieraczka do julienne microplane


5. Lunch box do pracy – bo śniadanie to podstawa!

W zdrowych odżywianiu najważniejsze jest regularność spożywanych posiłków. Dlatego, nie można zapomnieć o śniadaniu do pracy lub szkoły. Lunch box z przegródkami umożliwia zabranie dań składających się z różnych składników, jak mięso, warzywa i ryż, bez obawy, że się wymieszają i będą nieapetycznie wyglądały. Świetnym rozwiązaniem jest lunch box silikonowy, który po opróżnieniu składa się i zajmuje niewiele miejsca w torbie. Warto również zaopatrzyć się w lunch box na zupę, ponieważ kremy oraz zupy warzywne są głównym składnikiem wielu diet.

Pojemniki na żywność plastikowe Snips


Świeże owoce i warzywa to smaczna przekąska na cały dzień

6. Kubek na koktajle i smoothie

Owocowo-warzywne koktajle to świetna propozycja na zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu śniadanie. Specjalny kubek lub słoik do smoothie z uchem umożliwia zabranie napoju w drogę. Dzięki temu zaoszczędzamy sporo czasu. Aby je przygotować wystarczy blender i kilka łatwo dostępnych składników. Gwarantuję, że jeśli zrobicie kilka razy koktajl na śniadanie, całkowicie to pokochacie. Tym bardziej, że napoje można komponować z wielu składników i każdego dnia przyrządzać inny smak.

Polecam Wam nasze sprawdzone przepisy na zdrowe i smaczne smoothie.

słoik do koktajli i smoothie szklany pasabahce


Słoik wystarczy zakręcić i można zabrać w drogę do pracy lub szkoły!

7. Naczynie do gotowania owsianki

Owsianka to najbardziej pożywne i najzdrowsze śniadanie ze wszystkich. Przygotowanie owsianki w klasyczny sposób jest jednak czasochłonne i wymagające. Trzeba pilnować mleko, aby się nie przypaliło. Najlepiej użyć do tego garnka z płaszczem wodnym. Co zrobić jednak, jeśli takiego nie mamy? Warto zaopatrzyć się w naczynie do gotowania owsianki w mikrofali. Produkt składa się z ceramicznej miski oraz silikonowej pokrywki.  Płatki należy wsypać do miseczki, zalać wodą lub mlekiem, przykryć i włożyć do mikrofali na kilka minut. Pokrywa zapobiega wykipieniu mleka, więc dania nie trzeba pilnować i doglądać.

8. Mata redukująca nadmiar tłuszczu

Mata redukująca nadmiar tłuszczu posiada specjalne ząbki. Dzięki temu mięso nie leży w tłuszczu i nie wchłania go. Dania mięsne przygotowane w piekarniku na tego typu macie są soczyste i kruche. Ponadto zawierają znacznie mniej kalorii i są zdrowsze. Mata nadaje się także do przygotowania frytek, ziemniaczków i innych przekąsek. Jest odporna na wysokie temperatury i trwała. Dodatkowo, dzięki temu, że wykonano ją z silikonu, jest elastyczna i zajmuje niewiele miejsca podczas przechowywania.Mata redukująca nadmiar tłuszczu silikonowa Lurch

9. Waga kuchenna dla liczących gramy

Wiele diet redukujących zbędne kilogramy opiera się na liczeniu gramatury spożywanych posiłków. Pomocna w takim przypadku okaże się waga kuchenna. Kupując wagę powinniśmy zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

  • powinna być niewielkich rozmiarów, aby mogła leżeć zawsze pod ręką,
  • przydatna jest funkcja tary, umożliwiająca ważenie produkty w naczyniach,
  • precyzja i dokładność odmierzania to najważniejszy parametr przy wyborze wagi,
  • ważna jest także łatwa obsługa.

Zobaczcie, jakie są rodzaje wag kuchennych i jaka będzie najlepsza do codziennego użytku.

waga_kuchenna_elektroniczna_szklana_fruit

Waga z wyświetlaczem LCD to wygodne rozwiązanie

Jak widzicie zdrowe odżywianie to szeroki temat. Mam nadzieję, że teraz już wiecie jak zacząć i co przygotować na zdrowe śniadanie, obiad i kolację. Koniecznie podzielcie się Waszymi spostrzeżeniami i radami jak gotować zdrowo i smacznie. Czy Wasza kuchnia jest fit? Z pewnością macie sprawdzone przepisy! Czekam na nie!

Ocena: 3.7/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...