Cake pops, czyli kawałki ciasta połączone słodkim kremem i uformowane w zgrabne kuleczki. Są bardzo popularne, tym bardziej, że ciastka na patyku pozwalają na wykorzystanie resztek pozostałych po innych słodkościach, takich jak ciasteczka, babki, muffinki. Lizaki cake pops niewątpliwie są numerem jeden na dziecięcych przyjęciach urodzinowych zwłaszcza tych organizowanych na świeżym powietrzu.

Cake pops to bez wątpienia moje ulubione przekąski. Robi się je bardzo szybko, a efekt zachwyca wszystkich gości 🙂 U nas te małe kuleczki goszczą na każdym przyjęciu, nie tylko dla dzieci. Robię je też jeśli zostanie nam trochę babki lub ciasta czekoladowego – ale muszę przyznać, że to się rzadko zdarza!

Reklama

Zatem jak zrobić cake pops?!

Przede wszystkim musimy się zaopatrzyć w odpowiednie akcesoria do cake pops!

  • Długie i smukłe patyczki do lizaków cake pops. Mogą być zarówno plastikowe, jak i papierowe. Patyczki są solidne i trwałe.
  • Kolejnym niezbędnym narzędziem jest foremka do cake pops. Dzięki niej nasze domowe lizaki będą miały oryginalny kształt.
  • Poza tym duża miska, miarki, łyżki i akcesoria do dekoracji, bez których ani rusz podczas pieczenia.

Przepis na ciasteczkowe lizaki jest dość prosty i nieskomplikowany. Polega głównie na wymieszaniu suchych składników, potem mokrych, a na samym końcu delikatnym połączeniu jednych z drugimi. Do formowania perfekcyjnych kulek lub innych oryginalnych kształtów świetnie nadają się szczypce do cake pops.

Cake pops – przepis na ciasto

Forma silikonowa do cake pops Lekue

Dekorowanie lizaków to ulubione zajęcie dla moich pociech. Zawsze jest przy tym dużo radości, a dzieci rozwijają swoją wyobraźnie i kreatywność. A Wy lubicie piec z dziećmi? Jestem bardzo ciekawa, jaki jest Wasz popisowy, rodzinny deser 🙂

Ocena: 3.5/5.
Please wait...