Cake pops, czyli kawałki ciasta połączone słodkim kremem i uformowane w zgrabne kuleczki. Są bardzo popularne, tym bardziej, że ciastka na patyku pozwalają na wykorzystanie resztek pozostałych po innych słodkościach, takich jak ciasteczka, babki, muffinki. Lizaki cake pops niewątpliwie są numerem jeden na dziecięcych przyjęciach urodzinowych zwłaszcza tych organizowanych na świeżym powietrzu.
Cake pops to bez wątpienia moje ulubione przekąski. Robi się je bardzo szybko, a efekt zachwyca wszystkich gości 🙂 U nas te małe kuleczki goszczą na każdym przyjęciu, nie tylko dla dzieci. Robię je też jeśli zostanie nam trochę babki lub ciasta czekoladowego – ale muszę przyznać, że to się rzadko zdarza!
Zatem jak zrobić cake pops?!
Przede wszystkim musimy się zaopatrzyć w odpowiednie akcesoria do cake pops!
- Długie i smukłe patyczki do lizaków cake pops. Mogą być zarówno plastikowe, jak i papierowe. Patyczki są solidne i trwałe.
- Kolejnym niezbędnym narzędziem jest foremka do cake pops. Dzięki niej nasze domowe lizaki będą miały oryginalny kształt.
- Poza tym duża miska, miarki, łyżki i akcesoria do dekoracji, bez których ani rusz podczas pieczenia.
Przepis na ciasteczkowe lizaki jest dość prosty i nieskomplikowany. Polega głównie na wymieszaniu suchych składników, potem mokrych, a na samym końcu delikatnym połączeniu jednych z drugimi. Do formowania perfekcyjnych kulek lub innych oryginalnych kształtów świetnie nadają się szczypce do cake pops.
Cake pops – przepis na ciasto
Cake pops - przepis na lizaki z ciasta
Podstawowy przepis na lizaki z ciasta, czyli cake pops!
Notatki
Ten przepis jest najbardziej podstawowym przepisem na cake pops, który może być w dowolny sposób modyfikowany i poszerzony o nasze ulubione smakołyki, jak np. nutella, czy masło orzechowe.
Składniki
- 100 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 50 g miękkiego masła
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej przez sito. Dodaj cukier (zwykły i waniliowy) i proszek do pieczenia. Wbij dwa jajka.
- Zacznij miksować składniki, aż do połączenia.
- Rozpuść masło i dodawaj stopniowo do miksowanych składników.
- Miksuj wszystko do uzyskania puszystej masy (parę minut).
- Przelej masę do silikonowej foremki do lizaków.
- Nagrzej piekarnik do 190°C i wstaw formę z ciastem. Piecz 15 minut.
- Po upieczeniu wyjmij foremkę i zaczekaj aż cake popsy ostygną.
- W każdą ciastową kulkę wbij długi patyczek do cake pops (końcówkę patyczka zanurz w roztopionej czekoladzie).
- Schłódź cake popsy w lodówce, by patyczki przytwierdziły się do kulek.
- Ciastowe kulki możesz zanurzyć w roztopionej czekoladzie i posypać wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.