Wolnowar, a inaczej slow cooker, to garnek elektryczny, który świetnie nada się do gotowania zup, dań mięsnych, gulaszy warzywnych, potrawek i domowych przetworów na wolnym ogniu. Jak dokładnie działa, jakie ma zalety, no i jaki wolnowar najlepiej kupić? Czy warto mieć taki garnek wolno gotujący w swojej kuchni? No pewnie, że tak!
Wielogodzinne gotowanie rosołu, gulaszu czy gołąbków już nie raz uziemiło nas w domu, by stale kontrolować proces gotowania potrawy. Ale jest na to sposób! Wolno gotujący garnek elektryczny, czyli wolnowar właśnie. Wystarczy wrzucić do niego składniki i ustawić dany tryb gotowania. W czasie przygotowywania potrawy nie musisz stale tego kontrolować. Nie musi być Cię nawet w domu, podczas gdy slow cooker wykona całą robotę za Ciebie. 🙂 Brzmi idealnie!
Spis treści
- 1 Wolnowar – co to w ogóle jest?
- 2 Wolnowar – jak działa?
- 3 Dania z wolnowaru, czyli co gotować w wolnowarze?
- 4 Wolnowar – do czego i dla kogo?
- 5 Wolnowar – zalety i wady
- 6 Wolnowar elektryczny: budowa urządzenia
- 7 Wolnowar i zużycie prądu
- 8 Ile kosztuje garnek wolnowar?
- 9 Warianty wolnowaru – jaki wybrać?
- 10 Najlepszy wolnowar – na co jeszcze zwrócić uwagę?
- 11 Gotowanie w wolnowarze – wskazówki
- 12 Jaki wolnowar wybrać? Przegląd najlepszych
- 13 Podsumowanie: Jaki wolnowar kupić?
Wolnowar – co to w ogóle jest?
Co to właściwie jest ten wolnowar? Niektórzy mówią na niego „slow cooker”, a inni „garnek wolno gotujący”. Bez względu na użyte określenie, wolnowar jest urządzeniem elektrycznym, które jak sama nazwa wskazuje, służy do gotowania dań na wolnym ogniu. Taki sposób przygotowywania potraw wymaga podtrzymywania niższej temperatury (ok. 80°C) przez nawet 10 godzin! Wolnowar umożliwia zatem wielogodzinne gotowanie takich dań jak; gulasze, zupy, potrawki, gołąbki, bez konieczności stałego nadzoru. Co więcej, slow cooker pozwala zachować większość witamin i wartości odżywczych, do których utraty dochodzi podczas gotowania tradycyjnymi metodami, w zbyt wysokiej temperaturze.
Wolnowar – jak działa?
Elektryczny garnek wolno gotujący powoli podgrzewa wszystkie składniki włożone do środka misy, aż do osiągnięcia wymaganej temperatury. Klasyczne wolnowary dysponują dwoma trybami pracy (low i high), które określają maksymalną temperaturę osiąganą w czasie pracy urządzenia. Po zakończeniu gotowania, wolnowar powinien przejść w tryb podtrzymywania temperatury posiłku.
Dania z wolnowaru, czyli co gotować w wolnowarze?
Co można ugotować w wolnowarze? Przede wszystkim dania, które wymagają długiego gotowania lub duszenia na wolnym ogniu. W wolnowarze można zatem przygotować:
- bigos
- zupy
- wywary
- gulasz mięsny i warzywny
- leczo
- potrawy jednogarnkowe
- mięsa
- gołąbki
- potrawki
- powidła z owoców
- warzywne przetwory
Wolnowar – do czego i dla kogo?
To kto w końcu będzie najbardziej zadowolony z zakupu wolnowaru? Miłośnicy wszelkiego rodzaju zup, długo gotowanych rosołów i różnych gatunków mięs. Przyda się w szczególności „mięsożercom”, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować w nim warzywne gulasze, leczo i owocowe przetwory. Slow cooker przyda się tym, którzy lubią tego typu dania, a nie mogą poświęcić aż tylko godzin na ich przygotowanie. Wystarczy umieścić składniki w garnku elektrycznym, a urządzenie zrobi to za nas!
Wolnowar – zalety i wady
Zalety | Wady |
|
|
Wolnowar elektryczny: budowa urządzenia
Na rynku możemy znaleźć wiele modeli wolnowarów, ale te standardowe zbudowane są z trzech podstawowych elementów:
- Elektryczna obudowa grzewcza – może być wyposażona w pokrętło lub w elektroniczny panel sterowania. Wbudowany timer określa czas gotowania danej potrawy.
- Naczynie/misa – wyjmowana z obudowy, wykonana z metalu lub kamionki. Niektóre modele wolnowarów posiadają misę, która po wyjęciu z podstawy może być używana w piekarniku lub na kuchence.
- Szklana pokrywa z uchwytem – szklany materiał umożliwia obserwacje gotującego się dania. Uchwyty powinny być antypoślizgowe i nie mogą się nagrzewać.
Wolnowar i zużycie prądu
Ile prądu zużywa wolnowar? Wydaje się, że wielogodzinna praca urządzenia wiąże się z dużym poborem energii, ale nie ma powodów do obaw. Wszystko zależy oczywiście od cen danych dostawców prądu, ale nawet kilkugodzinna praca urządzenia może wiązać się z mniejszymi kosztami niż uruchomienie i kilkuminutowe używanie kuchenki elektrycznej. A w przeciwieństwie do elektrycznego piekarnika, wolnowar ma mniejszą powierzchnię do ogrzania i jest naczyniem, które temperaturę podtrzymuje.
Ile kosztuje garnek wolnowar?
Koszt elektrycznego garnka jest na pewno większy niż tego tradycyjnego, ale trudno jednoznacznie określić jego przedział – jest tu duża rozpiętość cenowa. Cena urządzenia uzależniona jest od producenta, pojemności garnka oraz rodzaju sterowania (wyróżniamy wolnowary z manualne z pokrętłem i cyfrowe z wyświetlaczem). Prosty, całkiem dobry wolnowar kupimy już za ponad 200 zł, np. wolnowar ze stali nierdzewnej marki Camry, ale znajdziemy również urządzenia za blisko 900 zł, czego przykładem jest wolnowar marki WMF.
Warianty wolnowaru – jaki wybrać?
Dostępne na rynku wolnowary mogą różnić się rodzajem sterowania, które decyduje o mniej lub bardziej precyzyjnym dopasowaniem czasu gotowania i wysokości temperatury. Wyróżniamy zatem:
Wolnowary ze sterowaniem manualnym – wyposażone w pokrętło, którym włącza się urządzenie i ustawia moc podgrzewania.
Wolnowary z timerem – pozwalają zaplanować czas gotowania potrawy.
Wolnowary ze sterowaniem elektronicznym – pozwalają na precyzyjne dopasowanie czasu gotowania i mocy.
Wolnowary pozwalają na ustawienie:
temperatury – możemy ustawić niższą lub wyższą temperaturę dla przygotowywania danej potrawy. Niektóre urządzenia umożliwiają też podtrzymywanie ciepła gotowego już dania, dzięki czemu po powrocie z pracy możemy cieszyć się ciepłym posiłkiem.
czasu gotowania – gotować możesz od kilkudziesięciu minut do nawet kilkunastu godzin! Choć kilkanaście godzin gotowania potrawy może wzbudzać obawy, to praca wolnowaru nie wymaga naszej kontroli. Potrawę w wolnowarze możemy nastawić z samego rana i wyjść do pracy lub wstawić ją wieczorem, by gotowała się przez noc.
Garnek wolno gotujący może pracować w różnych trybach. W zależności od wybranego modelu, są to:
tryb high – danie podgrzewanie jest szybciej, do temperatury około 90°C. Opcja ta przydaje się, gdy chcemy szybciej przygotować dania z delikatnych składników. Poza tym, w trybie tym przyrządzimy dania z wołowiny i z mięs niższej jakości.
tryb low – danie jest podgrzewane znacznie wolnej, do temperatury około 80°C. Taka opcja przydaje się przy gotowaniu bulionów, zup, wywarów, drobiowych potrawek, warzywnych gulaszy, powideł, a nawet… domowych ciast! Opcja przydaje się, gdy chcemy nastawić potrawę przed pracą, a po powrocie cieszyć się gotowym posiłkiem.
tryb warm – służy do podtrzymywania ciepła ugotowanych już dań. W modelach ze sterowaniem elektronicznych, wolnowar sam przestawia się z trybu gotowania na tryb „warm”. Z kolei w modelach ze sterowaniem manualnym, należy to zrobić ręcznie, za pomocą pokrętła.
Najlepszy wolnowar – na co jeszcze zwrócić uwagę?
Wybierając najlepszy dla siebie wolnowar, musisz zwrócić uwagę na kilka parametrów. Oto najważniejsze:
Pojemność wolnowaru – na rynku dostępne są garnki elektryczne o różnej pojemności. Pamiętaj, że nie możesz napełniać wolnowaru, aż po same brzegi! Zazwyczaj należy wypełnić urządzenie do 3/4 jego pojemności. Modele o pojemności ok 2,5 l – 3,4 l będą dobrym rozwiązaniem dla jednej osoby lub pary. Z kolei dla większej liczby domowników, lepiej wybrać garnek wolno gotujący o większej pojemności – 4,5-6 l. Taka pojemność będzie odpowiednia, jeśli planujesz przyrządzać mięsa w całości i jednorazowo przygotowywać większe porcje dania.
Rodzaj misy – wyjmowana z obudowy misa jest często wykonana ze stali nierdzewnej, ale spotykane są także misy kamionkowe, ceramiczne i takie pokryte nieprzywierającą powłoką. Kamionkowe misy dostosowane są do pieczenia w piekarniku, a te odlewane ze stopu metali do użytkowania na różnego rodzaju kuchenkach. Umożliwia to wcześniejsze podsmażenie składników przed rozpoczęciem wielogodzinnego podgrzewania w podstawie grzewczej.
Pokrywa misy – a dokładniej to, z jakiego materiału została wykonania. Szklana pokrywa to możliwość podglądania całego procesu gotowania, bez konieczności jej podnoszenia. Wolnowary mogą posiadać również pokrywę kamienną lub żeliwną, która uniemożliwia zaglądanie do wnętrza, ale można ją za to wykorzystywać w piekarniku. Pamiętaj, że w czasie gotowania w wolnowarze, pokrywę należy podnosić jak najrzadziej lub w ogóle, by ograniczyć straty ciepła.
Gotowanie w wolnowarze – wskazówki
Wolnowar nie jest trudny w obsłudze, ale warto wiedzieć jak dobrze przygotowywać w nim posiłki. Jak gotować w wolnowarze? Oto kilka wskazówek:
- Nie podnoś pokrywy zbyt często. Szklana pokrywa umożliwia podglądanie procesu gotowania bez jej zdejmowania. Gwarantuje również mniejsze straty ciepła i stabilną temperaturę wewnątrz wolnowaru.
- Mięso, przed włożeniem do wolnowaru, możesz wstępnie podsmażyć, dzięki czemu zachowa więcej soków.
- Śmietanę, mleko czy jogurt lepiej dodaj pod koniec gotowania, by długie ogrzewanie nie spowodowało zwarzenia składników,
- Jeśli przygotowujesz danie makaronowe, makaron ugotuj osobno i dodaj dopiero pod koniec (np. pół godziny przed zakończeniem gotowania)
- Gotowane składniki puszczają sporo soków, dlatego nie ma potrzeby dodawania zbyt wielu płynów i częstego podlewania dania.
- Wielogodzinne gotowanie osłabia smaki i zapachy, dlatego śmiało dodaj więcej przypraw i ziół do dania.
Jaki wolnowar wybrać? Przegląd najlepszych
Wolnowar ceramiczny Hoffen
Pierwsza propozycja to wolnowar marki Hoffen „Food”. Z zewnątrz wykonany ze stali nierdzewnej, posiada ceramiczną misę i szklaną pokrywę, która ułatwia podglądanie procesu gotowania. W porównaniu do innych garnków elektrycznych, jego cena jest stosunkowo niska. Wyposażony w nienagrzewające się uchwyty, wyświetlacz pokazujący czas do zakończenia gotowania i panel elektroniczny umożliwiający wybranie danych funkcji. Ze względu na ceramiczną misę, wolnowar Hoffen, nie może być używany na kuchenkach.
Pojemność 5,8 litra to doskonałe rozwiązanie dla rodziny z dziećmi (moc 320 W).
Wolnowar cyfrowy Morphy Richards z wyświetlaczem
Wolnowar z wyższej półki cenowej, ale wyróżniający się naprawdę dobrą jakością – garnek elektryczny Morphy Richards „Supreme Precision”. Urządzenie wykonane jest ze stali nierdzewnej, jedynie pokrywa garnka jest szklana. Umożliwia to obserwację procesu przyrządzania dań. Dodatkowo, pokrywa zamykana jest za pomocą klipsa, co zapewnia lepszą szczelność, a co za tym idzie, mniejsze straty ciepła. Taka opcja zapobiega też wylaniu się produktów podczas przenoszenia garnka.
Pokrywka i misa wyposażone w uchwyty pokryte antypoślizgowym materiałem, co zapewnia stabilność i chroni przed wyślizgnięciem się urządzenia nawet z mokrych dłoni. Uchwyty nie nagrzewają się. Wykonana ze stali misa może być używana jako garnek na kuchenkach.
Wolnowar „Supreme Precision” został wyposażony w cyfrowy wyświetlacz. Model ten posiada 3 programy wolnego gotowania, wraz z funkcją podtrzymywania temperatury ugotowanych dań. W takim garnku można zarówno smażyć, jak i dusić składniki.
Moc 800 W i pojemność 6,5 litra umożliwi przygotowanie posiłków dla wielu osób – na rodzinne obiady i proszone kolacje.
Wolnowar Morphy Richards z pokrętłem
Kolejna propozycja od marki Morpchy Richars – wolnowar „Supreme Precision Compact”. Garnek elektryczny w eleganckiej czerni prezentuje się naprawdę ładnie. Mimo iż posiada taką samą pojemność 6,5 litra, to jego moc jest znacznie mniejsza 180 W. Również wykonany ze stali nierdzewnej, dzięki czemu misa może być użytkowana na różnych rodzajach kuchenek. Dzięki temu, możemy wcześniej podsmażyć w tym samym garnku kawałki mięs, a później rozpocząć długie i wolne gotowanie.
Wyposażony w szklaną pokrywę i antypoślizgowe, nienagrzewające się uchwyty. Garnek umożliwia 3 funkcje: smażenie potraw, duszenie dań i serwowanie ich prosto na stół.
W przeciwieństwie, do wcześniejszego modelu, ten wyposażony jest w pokrętło, czyli sterowanie manualne.
Podsumowanie: Jaki wolnowar kupić?
Decyzja o wyborze danego wolnowaru uzależniona jest oczywiście od Twoich potrzeb. Na sam początek być może wystarczy Ci prosty, stalowy wolnowar i mniejszej pojemności. Z kolei jeśli poszukujesz modelu dla licznej rodziny, wybierz taki z większą misą, która pozwoli przygotowywać większe porcje posiłków za jednym razem. Będzie to dobrym rozwiązaniem, jeśli często organizujesz proszone obiady i kolacje. Nie bez znaczenia jest też materiał wykonania misy – stalowe można użytkować na kuchenkach, a kamionkowe czy ceramiczne wstawić do piekarnika. Zwróć uwagę również na rodzaj sterowania. Manualne wymaga nieco więcej uwagi, a elektroniczne będzie doskonałym rozwiązaniem dla osób, które większość czasu przebywają poza domem.