Tradycyjne ciasta świąteczne na Boże Narodzenie, takie jak makowiec, piernik czy sernik, to słodkie wypieki, które z pewnością powinny znaleźć się na wigilijnym stole. Jakie jeszcze ciasta bożonarodzeniowe warto przygotować na Wigilię i jakie formy do ciast będą potrzebne do ich wypieku? Zobacz najciekawsze propozycje i zachwyć gości świątecznymi wypiekami!
Wypieki na Boże Narodzenie sprawiają, że w całym domu zaczyna unosić się wyjątkowy aromat świąt. Cynamon, mak, suszone owoce, orzechy, miód, czekolada… To tylko niektóre ze składników, które możesz wykorzystać do przygotowania świątecznych ciast. Wiadomo, że dania przygotowywane na Boże Narodzenie to nie tylko ciasta, ale słodkich przekąsek na pewno nie powinno zabraknąć. Będą świetnym dodatkiem do kawy również i w kolejne dni świąteczne.
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia:
- Piernik staropolski
- Piernikowy domek
- Makowiec
- Sernik wigilijny
- Keks
- Ciasto orzechowe
- Miodownik
- Bûche de Noël
- Tort świąteczny
- Babka choinka
- Bułeczki cynamonowe
- Ciasteczka orzeszki
1. Pyszny piernik na Boże Narodzenie
Tradycyjny piernik powinien być przełożony powidłami śliwkowymi i suto oblany czekoladą. W takiej postaci pięknie się prezentuje i wypełnia swoim niepowtarzalnym zapachem cały dom! Takie świąteczne ciasta najlepiej wypiekać w podłużnej formie do pieczenia, czyli w tak zwanej keksówce, wykonanej z metalu lub z silikonu.
2. Domek z piernika, czyli efektowne ciasta na święta
3. Makowce – pyszne ciasta na Boże Narodzenie
4. Pieczony sernik wigilijny – idealny na Boże Narodzenie
Co można jeszcze upiec na święta Bożego Narodzenia? Oczywiście, że tradycyjny sernik! Głównym składnikiem tego świątecznego ciasta jest biały ser (twaróg). Czasami do masy dodawane są rodzynki, owoce lub wiórki kokosowe. Co kto lubi! W niektórych przepisach przygotowaną masę serową utartą w makutrze lub w maszynce do mielenia) wykłada się na uprzednio upieczony spód z kruchego lub półkruchego ciasta. Wierzch sernika możesz posypać kruszoną, startym ciastem kruchym lub udekorować polewą czekoladową i lukrem. Wszystko zależy od tego, który sernik bardziej przypadł Ci do gustu: wiedeński, zwany także krakowskim, kaszubski czy królewski?
1. Makutra, 2. i 3. Okrągłe tortownice
Bez względu na wybór, takie pyszne ciasto na święta upieczesz w prostokątnej lub okrągłej tortownicy z wyjmowanym dnem. Niektóre z takich form mogą przybierać nawet kształt gwiazdy i serca! Może pokusisz się o wypiek sernika wigilijnego w tak oryginalnym kształcie? 🙂
5. Keks, czyli ciasta wigilijne z bakaliami
Wigilijne ciasta zachwycają nie tylko swoim smakiem i aromatem, ale również wyglądem. Udekorowane bakaliami, lukrem czy czekoladową polewą prezentują się naprawdę okazale. W końcu i one muszą przybrać odświętny wygląd! Nie inaczej jest z keksem babuni, upstrzonym kolorowymi bakaliami i kandyzowanymi owocami. Co ciekawe, takie świąteczne ciasto najlepiej upiec na 3 dni przed samymi świętami, by nabrało odpowiedniej wilgotności. Do wypieczenia keksu, jak sama nazwa wskazuje, przyda Ci się keksówka, czyli podłużna forma wykorzystywana także przy pieczeniu piernika, pasztetu i chleba.
6. Świąteczne ciasto z orzechami na Boże Narodzenie
Święta Bożego Narodzenia zawsze kojarzą mi się z pomarańczami i orzechami, które często wypełniały świąteczne paczki pod choinką. Warto wykorzystać smak oraz niezwykłe właściwości zdrowotne orzechów i upiec orzechowe ciasta na święta Bożego Narodzenia. Możesz przygotować orzechowiec przekładany masą budyniową i zwieńczony solidną porcją posiekanych orzechów włoskich. Do ich sprawnego rozłupywania na pewno przyda się dziadek do orzechów, znajdujący się na liście świątecznych niezbędników. Pyszne orzechowe ciasta świąteczne dobrze komponują się również z czekoladą i kajmakiem.
7. Miodownik – aromatyczne bożonarodzeniowe wypieki
Wymieniłam już wypieki świąteczne z dodatkiem maku, bakalii i orzechów, ale nie wspomniałam jeszcze o miodzie! Miód to jeden ze składników świątecznych pierniczków, ale również smacznego miodownika. Ciasta wypiekane na Boże Narodzenie powinny zachwycać swoim smakiem i aromatem, a miodownik wzorowo wypełnia to zadanie. To ciasto wigilijne najlepiej upiecz w dużej prostokątnej formie do pieczenia lub okrągłej tortownicy. Sekret miodownika tkwi w dodaniu lekko podgrzanego miodu (wraz z cukrem, mlekiem i masłem) do mąki. Po dodaniu jajek i sody, możesz zagnieść ciasto, rozwałkować i wypiekać kolejne blaty w piekarniku. Kolejnym krokiem będzie przełożenie wypieczonych blatów kajmakiem, kremem budyniowym, orzechowym czy z kaszy manny. Wypiek warto udekorować czekoladową polewą i posiekanymi orzechami. Miodowe ciasto z kremem to kolejna doskonała propozycja na święta.
8. Francuskie Bûche de Noël – ciekawe ciasta na święta
Jakie jeszcze ciasta można upiec na Boże Narodzenie? Możesz odbiec nieco od polskiej tradycji i zaczerpnąć pewne pomysły na świąteczne wypieki z innych kuchni. Bûche de Noël, w języku francuskim dosłownie oznaczające „bożonarodzeniowe polano”, to tradycyjne ciasto świąteczne spożywane po pasterce we Francji i w innych krajach. Jak sama nazwa wskazuje, kształt i kolor ciasta nawiązuje do polana drewna. We Francji niegdyś istniała tradycja przynoszenia dużego polana i palenia go w kominku w świąteczny wieczór. Wraz z zanikiem wielkich pieców ogrzewających domostwa, zaprzestano przynoszenia polan, ale w zamian tego zaczęto wypiekać ciasto mające upamiętniać takową tradycję.
1. Forma do pieczenia polano Nordic Ware, 2. Forma do pieczenia Nordic Ware
Odpowiednio ozdobione ciasto Bûche de Noël prezentuje się naprawdę pięknie! Samo wypieczenie rolady nie jest skomplikowane, ale późniejsza dekoracja wymaga już nieco zdolności. W przygotowaniu wypieku pomoże Ci silikonowa mata do rolad, dzięki której upieczesz biszkoptowy płat ciasta, a następnie wyłożone kremem zwiniesz w roladę. Roladę najlepiej oblać jasną czekoladową polewą, przywodzącą na myśl korę drzewa i obsypać cukrem pudrem, przypominającym śnieg. Tak przygotowane ciasto na święta udekoruj gałązkami świerku i bezowymi grzybkami. Aż szkoda jeść! 😉
9. Tort bożonarodzeniowy, czyli wykwintne ciasta świąteczne
Ciasta świąteczne pieczone specjalnie na Boże Narodzenie mogą przyjąć naprawdę wykwintną formę. Ciasta z kremem i z innymi dodatkami to prawdziwe łakocie na święta, dlatego goście z pewnością ucieszą się, gdy zaserwujesz im tort bożonarodzeniowy! Biszkoptowe płaty ciasta przełożone kremem, a całość oblana ciemną lub białą czekoladą. Taki tort może być mocno czekoladowy, makowo-kasztanowy, chałwowy lub cynamonowo-migdałowy. Do dekoracji gotowego tortu wykorzystaj szablony do dekoracji ciast, a gotowy wypiek zaprezentuj na paterze do ciasta.
1. Tortownica okrągła, 2. Patera ceramiczna, 3. Szablon do dekoracji
10. Babka w kształcie choinki na Boże Narodzenie
A kto powiedział, że babki to wypieki zarezerwowane na Wielkanoc? Takie ciasta możesz z powodzeniem upiec nawet na Wigilię! Szczególnie jeśli babka na Boże Narodzenie przyjmie postać choinki. Jak przygotować wypiek o takim kształcie? Musisz zaopatrzyć się w specjalną blachę do babki. Forma pozwoli wypiec Ci babkę w kształcie choinki, ale również w innych ciekawych kształtach. Po upieczeniu wystarczy polać takie ciasto świąteczne lukrem i polewą lub oprószyć cukrem pudrem. Słodką choinkę przyozdób cukrowymi kuleczkami, które będą przypominać bombki, a kolorowym lukrem narysuj łańcuchy.
1. Forma do babki 3D Birkmann, 2. Forma silikonowa choinka, 3. Forma do babki klasyczna
11. Łatwe i szybkie ciasta na święta: bułeczki cynamonowe
Zawijane bułeczki cynamonowe to dobra propozycja na poświąteczne śniadanie. Idealnie smakują z kubkiem aromatycznej kawy. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania, dlatego nawet przy natłoku innych obowiązków na pewno znajdziesz czas na ich wypieczenie. Zapewniam, że cudowny aromat cynamonu wprowadzi wyjątkowy klimat świąt do Twojej kuchni, ale i całego domu. Wyrobione i rozwałkowane drożdżowe ciasto posmaruj masłem i dżemem pomarańczowym, a następnie posyp kardamonem i obowiązkowo cynamonem. Do środka bułeczek możesz dodać również bakalie i suszone owoce – posiekane orzechy, rodzynki i żurawinę. Zwiń ciasto w rulon i pokrój na mniejsze części. Każdą część przełóż do papierowych papilotek na muffinki, rozłóż na blaszce i pozwól ciastu jeszcze chwilę wyrosnąć. Możesz również ułożyć wszystkie bułeczki w formie w kształcie serca. Po upieczeniu, aż trudno się powstrzymać przed spróbowaniem choć jednej bułeczki cynamonowej!
1. Papilotki papierowe świąteczne, 2. Forma w kształcie serca
12. Co jeszcze upiec na święta? Orzeszki!
Ostatnia propozycja na wypieki na święta Bożego Narodzenia być może nieco odbiega od wcześniejszych pomysłów, ale warto i jej poświęcić nieco uwagi. Na święta może upiec orzeszki! Ale nie takie włoskie czy laskowe, ale nadziewane i chrupiące ciasteczka w kształcie orzeszków. Na pewno przydadzą Ci się do tego formy do orzeszków – silikonowe lub metalowe. Przeznaczone do pieczenia w piekarniku lub w formie patelni na kuchenkę.
Orzeszki mogą być nadziewane masą orzechową, kakaową lub karmelową. Niegdyś były bardzo popularnym przysmakiem i powoli wracają do łask! Forma pozwoli nadać ciastkom kształt orzechów włoskich, a nawet biedronek. Na Boże Narodzenie warto zatem przygotować i takie wypieki!
Zobacz ofertę foremek do orzeszków >> Klik!
To oczywiście tylko niektóre ciasta świąteczne bożonarodzeniowe, które warto przygotować. Do listy mogłabym dorzucić jeszcze tradycyjne pierniczki świąteczne, ciasto z żurawiną, ciasto pijana śliwka i kremówkę. By ciasta prezentowały się naprawdę pięknie, warto je pomysłowo udekorować. W tym zadaniu pomogą Ci: akcesoria cukiernicze do dekoracji wypieków.
A Wy jakie ciasta pieczecie na święta Bożego Narodzenia? Być może któreś z nich znalazło się już na powyższej liście świątecznych wypieków? Podzielcie się tym koniecznie! 🙂