Jak oczyścić kurki z piasku i innych zanieczyszczeń? Czy grzyby kurki można mrozić? Jak przechowywać je, aby zachowały wszystkie wartości i wyśmienity smak przez całą zimę? O tym wszystkim w naszym poradniku!

Sezon na kurki i inne grzyby w pełni. To czas kiedy wielu z nas chętnie wybiera się do lasu z koszykiem, w poszukiwaniu grzybów. Ale co zrobić z naszymi zbiorami po powrocie do domu? Przeczytajcie koniecznie poradnik, a zimą będziecie mogli cieszyć się smakiem makaronu z kurkami w sosie śmietanowym lub jajecznicą z kurkami – pycha!

Reklama

Kurki grzyby – wartości odżywcze

Zacznijmy od tego, dlaczego w ogóle warto zbierać i jeść kurki. Oprócz ciekawego wyglądu i oryginalnego smaku, który jest delikatnie korzenny i pieprzny, zawierają dużo witamin i składników odżywczych. Przede wszystkim grzyby te składają się w ok. 90% z wody, dzięki czemu są niskokaloryczne i polecane dla osób odchudzających się. Ponadto są bogatym źródłem witaminy B i D, a także żelaza, cynku, miedzi i potasu. Kurki zawierają również dużo błonnika oraz posiadają wysoki indeks glikemiczny – co jest szczególnie ważne dla osób cierpiących na cukrzycę.

Kurki grzyby – kiedy rosną

koszyk kosz wiklinowy soft


Koszyk na grzyby to niezbędnik każdego grzybiarza!

Kurki to grzyby, których okres występowania przypada od czerwca do listopada. Ale jak to jest w przypadku wszystkich grzybów, ich porost uzależniony jest od pogody. Kurki rosną zwykle w lasach iglastych, na piaszczystym terenie. Najczęściej spotkać można je w większych skupiskach.

Jak szybko wyczyścić grzyby kurki

Charakterystyczne kapelusze kurek powodują, że zbiera się w nich dużo piasku i innych zanieczyszczeń, które niedokładnie usunięte zmieniają smak przygotowanych potraw. Zatem jak najlepiej czyścic kurki grzyby? Są trzy możliwe sposoby:

Sposób 1Najszybszy, ale też niemniej skuteczny sposób to wypłukanie grzybów pod zimną wodą. Najpierw należy je oczyścić małym nożykiem, tak jak w przypadku innych gatunków. Następnie płukać pod bieżącą wodą i układać na papierowym ręczniku do wyschnięcia. Warto delikatnie wdusić grzyby w ręcznik, aby usunąć nadmiar wody. Jeśli tego nie zrobimy zostanie ona wchłonięta przez grzyby, co zmieni ich smak na mniej wyraźny.

nóż do grzybów ze stali nierdzewnej z etui sagaform adventure

Sposób 2Polega na moczeniu kurek w zalewie z soli i wody. Przed przygotowaniem solanki, musimy oczyścić grzyby z większych zanieczyszczeń za pomocą nożyka. Następnie wlewamy do miski ciepłą wodę i wsypujemy 2 łyżeczki soli. Jednorazowo wkładamy do miski kilkanaście kurek i trzymamy kilka minut. Po tym czasie odsączamy grzyby za pomocą ręcznika papierowego, jak w poprzednim przykładzie. Płukane w misce kurki będą unosiły się na górze naczynia, a piasek i inne zanieczyszczenia opadną w dół. Sposób ten nie jest pracochłonny, ale czyszczone grzyby wchłaniają wodę, co zmienia delikatnie ich smak i utrudnia późniejsze smażenie.

Sposób 3Najlepszy, choć zajmujący najwięcej czasu sposób czyszczenia kurek to ten wykorzystujący nożyk i wilgotną ściereczkę. Grzyby podobnie jak w pozostałych przypadkach oczyszczamy nożykiem do grzybów z większych zanieczyszczeń. Następnie za pomocą wilgotnej ścierki oczyszczamy kapelusze. Na końcu używając szczotki do grzybów, oczyszczamy zakamarki, czyli blaszki. W ten sposób ograniczymy kontakt kurek z wodą do minimum i zachowamy pełnię smaku.

szczotka do czyszczenia grzybów cuisipro


Szczotka pozwala precyzyjnie wyczyścisz blaszki pod kapeluszem grzybów

Różnego rodzaju źródła podają jeszcze jeden sposób czyszczenia kurek. Grzyby należy zalać wrzątkiem i zostawić na kilkanaście minut. Jest to zdecydowanie jeden z popularniejszych sposobów, ale ja go stanowczo odradzam! Wrzątek wypłucze z kurek wszystkie witaminy i wartości odżywcze, a także spowoduje, że grzyby nie będą miały już jędrnego i świeżego wyglądu.

Grzyby kurki – jak przechowywać: mrożenie

No dobrze, zebraliście w lesie grzyby, oczyściliście je i co dalej? Jeśli nie zjecie ich w ten sam dzień, możecie przechowywać je kilka dni w lodówce. W szerokim pojemniku do żywności, bez przykrycia. Zachowają świeżość do tygodnia. Jeśli jednak chcecie zachować grzyby na zimę, warto je zamrozić. Aby zachowały pełnię smaku, należy je odpowiednio przygotować przed mrożeniem. Macie następujące możliwości:

Przesmażenie na wybranym tłuszczuNa patelni rozgrzewamy masło lub olej, następnie dodać grzyby i smażyć ok. 10 minut. Gotowe kurki studzimy i przekładamy do woreczków do mrożenia.

Przesmażenie bez tłuszczuSposób ten jest analogiczny do poprzedniego, ale nie dodajemy tłuszczu. Kurki na patelni trzeba cały czas mieszać, aby się nie przypaliły.

Gotowanie na parzeZa pomocą garnka do gotowania na parze, można ugotować kurki, tak jak inne warzywa.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, przeczytajcie konieczne artykuł o tym, jak mrozić kurki na zimę, aby nie były gorzkie!

Mrożenie kurek
Pamiętajcie, że po rozmrożeniu kurki trzeba zjeść w ten sam dzień. Nie wolno dopuszczać do ich ponownego mrożenia.

Pochwalcie się koniecznie swoimi zbiorami. Mam nadzieję, że chętnie pójdziecie na grzybobranie, tym bardziej, że kurki grzyby nie są już dla Was tajemnicą. Wiecie kiedy się zaczynają pojawiać w lasach oraz jak je mrozić. A ja jestem bardzo ciekawy jakie potrawy z nich najbardziej lubicie przygotowywać!

Ocena: 3.0/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...