Patelnia do grillowania to świetna propozycja na zimne jesienne dni. Pozwoli nam przywołać smak letnich, grillowanych kiełbasek czy karkówki, w warunkach domowych. Jak odpowiednio dbać o to naczynie oraz jaka patelnia grillowa jest najlepsza?

Grillowanie na patelni bez tłuszczu to bardzo dobre rozwiązanie dla osób dbających  linię, ale także dla tych, którzy chcą zadbać o swoje drowie! Patelnia grill posiada specjalne, żłobione dno, dzięki czemu umożliwia zdrowe smażenie mięsa, ryb oraz warzyw. Poniżej znajdziesz mały poradnik, jaką patelnię grillowa kupić i jakie są jej konkretne rodzaje.

Reklama

Patelnia grillowa – czy warto kupić?

Moim zdaniem, bez wątpienia i stanowczo tak! Jeśli jednak nie jesteście zdecydowani poznajcie najważniejsze zalety patelni grillowych.

Patelnia grillowa - zalety

1. Patelnia grillowa pozwala przygotować lekkie i niskokaloryczne dania. Grillowanie jest bowiem najzdrowszą formą obróbki termicznej potraw.

2. Prążkowane dno pozwala na swobodne ociekanie tłuszczu z potraw, dzięki czemu mięso czy ryby nie wchłaniają nadmiaru oleju, przez co są soczyste.

3. Budowa patelni pozwala uzyskać identyczny smak i wygląd potraw, jak tych przygotowanym na klasycznym grillu.

4. Grube dno patelni grillowych po odpowiednim nagrzaniu, długo i równomiernie oddaje skumulowane ciepło, co pozwala idealnie wysmażyć mięso i zaoszczędzić energię.

5. Patelnie grillowe posiadają specjalne powłoki, dzięki którym przygotowywanie jedzenie nie przywiera się i nie przypala, nawet jeśli nie użyjemy tłuszczu.

6. Jedzenie grillowane na patelni bez tłuszczu nie pryska, przez co nie trzeba używać pokrywek. Powoduje to, że mięso jest kruche i smaczne.

7. Większość dobrych patelni grillowych można używać na każdym rodzaju kuchenki, a także w piekarniku.

Patelnia grillowa żeliwna, stalowa czy aluminiowa – która najlepsza?

Korpus patelni grillowej wykonuje się z trzech materiałów. Dostępne na rynku są patelnie grillowe żeliwne, stalowe oraz aluminiowe. Każdy z tych typów może posiadać różne powłoki wewnętrzne, ale  tym później. Teraz skupmy się na budowie najważniejszej części patelni, czyli właśnie korpusu.

Patelnia grillowa żeliwna – to zdecydowanie najbardziej trwała i najsolidniejsza patelnia ze wszystkich. Jej zakup to inwestycja na kilka lub kilkanaście lat. Ceny są stosunkowo wysokie, w porównaniu z innymi patelniami, ale jej trwałość jest nieporównywalna. Patelnia wykonana jest z naturalnego żeliwa, które delikatnie podkreśla smak przygotowywanych dań. Można na niej grillować w bardzo wysokich temperaturach, bez obawy o przypalenie dania. Patelnia doskonale kumuluje ciepło i oddaje je równomiernie grillując mięso, ryby lub warzywa. Patelnie grillowe żeliwne nadają się do użytku w piekarniku, nie zaleca się jednak ich mycia w zmywarce. Żeliwo wymaga impregnacji przed pierwszym użyciem, według zaleceń producenta.

Zobacz produkty: 1. Patelnia grillowa Chasseur, 2. Patelnia grillowa Kitchen Craft

Patelnia do grillowania stalowa – jest równie popularna jak żeliwna. Wykonuje ją się z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Dzięki temu jest odporna na korozje i uszkodzenia mechaniczne. Charakteryzuje się podobną trwałością do patelni żeliwnej. Jest odporna na bardzo wysokie temperatury, dzięki czemu również pozwala na równomierne grillowanie dań. Nie zmienia smaku potraw. Patelnia stalowa wolno się nagrzewa, ale też wolno oddaje skumulowane ciepło, dzięki czemu potrawy na niej przechowywane będą długo ciepłe, nawet po zdjęciu z palnika. Większość patelni grillowych ze stali nierdzewnej nadaje się do użytku w piekarniku oraz do mycia w zmywarce do naczyń.

Patelnia grillowa stalowa de Buyer

Patelnia grillowa aluminiowa – patelnia aluminiowa jest zdecydowanie najmniej trwała ze wszystkich typów. Wykonywana jest zazwyczaj z niskogatunkowego aluminium przez co się odkształca i przypala. Ma zdecydowanie najniższą cenę ze wszystkich proponowanych rodzajów. Nie nadaje się do użytku w piekarniku, ani do mycia w zmywarce.

Patelnia grillowa aluminiowa TEFAL

Patelnia grillowa ceramiczna, teflonowa czy tytanowa? Jaka powłoka lepsza?

Na rynku znaleźć możemy patelnię do grillowania z powłoką nieprzywierającą – mineralną, ceramiczną, teflonową, tytanową i wiele innych. Nie oznacza to jednak, że produkt został wykonany z ceramiki lub tytanu. Jest to informacja, że patelnia posada powłokę wewnętrzną wykonaną z odpowiedniego materiału. Jej korpus nadal pozostaje stalowy, aluminiowy lub żeliwny.

Typ powłokiZaletyWady
ceramiczna
  • równomiernie rozprowadza ciepło
  • potrawy nie przywierają do niej
  • odporna na zarysowania
  • nie zaleca się mycia w zmywarce
  • trzeba używać silikonowych lub drewnianych łopatek, aby nie uszkodzić powierzchni powłoki
teflonowa
  • atrakcyjna cena
  • równomiernie rozprowadza ciepło
  • potrawy nie przywierają do niej
  • łatwa w utrzymaniu czystości, jej powichrzenia jest idealnie gładka
  • nie zaleca się mycia w zmywarce
  • trzeba używać silikonowych lub drewnianych łopatek, aby nie uszkodzić powierzchni powłoki
  • po zarysowaniu patelni nie można jej dalej używać, ponieważ jest rakotwórcza
tytanowa
  • równomiernie rozprowadza ciepło
  • potrawy nie przywierają do niej
  • najbardziej odporna na uszkodzenia i zarysowania ze wszystkich rodzajów powłok
  • jest to inwestycja na długie lata
  • wysoka cena

Patelnie do smażenia bez tłuszczu – jakie mogą mieć dodatkowe funkcje?

Dobra patelnia do grillowania powinna mieć kilka funkcji, które znacznie ułatwiają jej użytkowanie.

Patelnia grillowa - dodatkowe funkcje
1. Żaroodporne uchwyty umożliwiają włożenie patelni do piekarnika, dzięki czemu znacznie poszerzymy ilość potraw, które będziemy mogli w niej przygotować.

2. Rowek umożliwiający bezpieczne i szybkie wylanie tłuszczu, który się zgromadzi na dnie patelni.

3. Odpinana rączka pozwala przechowywać patelnie nawet w najmniejszej szafce.

4. Żaroodporna pokrywka nadaje się do użytku w piekarniku, co będzie przydatne między innymi do podgrzewania przygotowanych potraw.

5. Wskaźnik temperatury, który informuje nas kiedy patelnia jest odpowiednio nagrzana, a także kiedy całkowicie ostygnie i można ją umyć. Zazwyczaj formie czerwonego koła na dnie naczynia.

patelnia grillowa żeliwna chesseur soczysta

Żeliwne patelnie dostępne są wielu ciekawych kolorach!

Patelnia do grillowania bez tłuszczu – na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Oprócz budowy, powłoki i funkcji dodatkowych jest jeszcze kilka elementów, na które każdy z nas powinien zwrócić uwagę przed podjęciem decyzji  jaka patelnia do grillowania będzie dla niego najlepsza.

Jakość wykonania przede wszystkim zwróćcie uwagę czy uchwyt patelni jest stabilny i czy naczynie jest dobrze wykonane. Renomowani producenci dbają nawet o najmniejsze detale, ale często można kupić tez nie markowe patelnie w atrakcyjnej cenie. Należy jednak przed zakupem sprawdzić czy warto!

Wielkość patelni musicie zastanowić się dla ilu osób będziecie przygotowywać posiłki i zdecydować jaki rozmiar będzie dla Was najlepszy. Patelnie występują w wielu wariantach, od jednoosobowych do rodzinnych. Pamiętajcie jednak o komforcie używania – nie ma co wybierać za dużych gabarytów, które będą ciężkie i nieporęczne.

Typ kuchenki patelnia grillowa na indukcję będzie idealna dla posiadaczy nowoczesnych kuchenek. Jeśli posiadacie tradycyjną kuchenkę gazową i decydujecie się na zakup solidnej patelni na lata, warto pomyśleć o tej opcji. Nigdy nie wiadomo czy nie zmienicie kuchenki przez kilka lub kilkanaście najbliższych lat! Indukcja staje się coraz bardziej popularna.

Patelnia do grillowania – jak jej używać?

Jak już dokonacie wyboru i wybierzecie idealną dla Was patelnie, warto o nią odpowiednio zadbać. Przygotowałem dla Was kilka wskazówek, których przestrzeganie pozwoli wydłużyć żywotność naczynia o kilkanaście miesięcy.

Patelnia grillowa - jak używać
1. Przed pierwszym użyciem zakonserwuj patelnie zgodnie z zaleceniami producenta.

2. Nie używaj metalowych łopatek ani innych ostrych narzędzi, które mogą uszkodzić powłokę patelni.

3. Podczas przechowywania patelni korzystaj z przekładek filcowych, które ochronią naczynie przed uszkodzeniem.

4. Nie zalewaj gorącej patelni zimną wodą! Zawsze zaczekaj z myciem aż naczynie całkowicie wystygnie.

5. Nie szoruj patelni szorstką stroną gąbki ani druciakiem.

Mam nadzieje, że patelnia do grillowania nie ma już dla Was tajemnic.  Wiecie jaka będzie dla Was najlepsza? Jestem bardzo ciekawy na jaki model się zdecydowaliście lub jaką patelnie macie już w domu. Koniecznie dajcie znać czy jesteście z niej zadowolenia. To z pewnością pomoże podjąć decyzje innym osobom.

Ocena: 4.4/5.
Please wait...