Każdy, kto wybiera się na grzybobranie powinien rozpoznawać grzyby jadalne, niejadalne i trujące. Niektóre mają tylko gorzki smak, ale inne są niezwykle toksyczne dla człowieka. Na domiar złego, grzyby jadalne i trujące mogą być podobne do siebie! Dlatego, zanim wybierzesz się do lasu, dokładnie przestudiuj atlas grzybów i sprawdź swoją wiedzę. Pomoże Ci w tym krótki quiz!
Grzybiarze właśnie wyruszyli do lasów w poszukiwaniu swoich ulubionych gatunków grzybów, ale muszą być ostrożni, ponieważ nie wszystkie okazy są jadalne. Niekiedy zdarza się, że trujące czy niejadalne gatunki do złudzenia przypominają te, które można bez obaw jeść. Czy potrafisz je odróżnić? SPRAWDŹ!
Muchomor zielonawy (Amanita phalloides)
Muchomor zielonawy jest niejadalny i śmiertelnie trujący!
Muchomor cesarski (Amanita caesarea)
Muchomor cesarski jest jadalny.
Krowiak podwinięty (Paxillus involutus)
Krowiak podwinięty jest trujący!
Opieńka miodowa (Armillaria mellea)
Opieńka miodowa jest jadalna.
Smardz zwyczajny (Morchella esculenta)
Smardz zwyczajny jest jadalny, ale w postaci surowej toksyczny dla człowieka!
Goryczak żółciowy (Tylopilus felleus)
Goryczak żółciowy jest niejadalny ze względu na wyjątkowo gorzki smak.
Maślanka wiązkowa (Hypholoma fasciculare)
Maślanka wiązkowa jest trująca!
Gołąbek zielonawy (Russula virescens)
Gołąbek zielonkawy jest jadalny.
Mleczaj rydz (Lactarius deliciosus)
Mleczaj rydz jest jadalny.
Gołąbek brudny (Russula illota)
Gołąbek brudny jest niejadalny.
Jeśli masz dostateczną wiedzę, by wybrać się na grzybobranie, sprawdź koniecznie, w jakich miesiącach warto i co trzeba zabrać ze sobą na taką wyprawę: Kiedy jechać na grzyby i co ze sobą zabrać?