Masa marcepanowa to składnik wielu tortów urodzinowych, ale także innych deserów. Zobacz, jak zrobić masę marcepanową samemu, we własnym domu!
Domowy marcepan do ciasta składa się właściwie z migdałów i cukru. To zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla gotowego produktu, dostępnego na sklepowych półkach. Jego zrobienie nie trwa długo i nie wymaga szczególnych zdolności cukierniczych. A przygotowana w domu masa jest na tyle plastyczna, że możesz zrobić z niej także dekoracje na tort i inne wypieki. Poza tym owa masa jest też jednym ze składników nadzienia do rogali marcińskich!
Masa marcepanowa do dekoracji tortów – przepis podstawowy
Jak już wspomniałam, by przygotować masę marcepanową nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Wystarczą obrane migdały i cukier, w takiej samej proporcji. Oznacza to, że jeżeli używasz w przepisie 250 g migdałów, to powinieneś dodać także 250 g cukru pudru. Taka ilość składników wystarczy do przygotowania 0,5 kg masy marcepanowej. Dodatkowo, potrzebna jest także odrobina wody do rozpuszczenia cukru. Ale po kolei!
Domowa masa marcepanowa na tort - przepis
Notatki
Przygotowaną masę marcepanową możesz uformować w marcepanowe kuleczki obtoczone w kakao lub w cynamonie, wykorzystać do pokrycia wypieków (ciast, tortów) oraz do przygotowania ozdób z marcepanu.
Składniki
- 250 g migdałów (bez skórki)
- 250 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania
- Wykonanie masy marcepanowej do tortu zacznij od zmielenia w blenderze migdałów bez skórki. Im mocniej rozdrobnisz migdały, tym gładsza będzie przygotowana przez Ciebie masa.
- Zmieszaj migdały z cukrem pudrem, zagnieć masę razem z wodą i aromatem migdałowym na stolnicy silikonowej. Możesz również zmiksować wszystkie składniki w blenderze.
- Jeśli masz problem z wyrobieniem, możesz dodać jeszcze odrobinę wody.
- Wyrobioną masę uformuj w podłużny wałek, owiń folią spożywcza i przełóż do lodówki na kilka godzin.
Masa marcepanowa do tortów – przechowywanie
Masa marcepanowa do tortu może być przechowywana w szczelnym pojemniku lub woreczku. Dzięki temu można przygotować ją chwilę wcześniej. Musi jednak być trzymana w lodówce i wyjęta chwilę przed nakładaniem na tort. Jeśli jest zbyt krucha i nieplastyczna, podgrzej ją w dłoniach lub mikrofali, do temperatury pokojowej. Przygotowaną, świeżą masę możesz przechowywać w lodówce zaledwie kilka dni. Jeśli chcesz przygotować ją z dużym wyprzedzeniem lub połowę wykorzystać na rogale marcińskie, a pozostałą część na wypieki na Boże Narodzenie, masę możesz zamrozić na kilka miesięcy.
Masa marcepanowa – jak nakładać?
Nakładanie masy marcepanowej nie jest łatwe, ale za każdym kolejnym razem będziesz dochodzić do większej wprawy. Masę na początku trzeba rozwałkować na grubość około 5 mm. Pamiętaj, aby oprószyć stolnicę cukrem pudrem. Następnie przełóż masę na tort i wygładź specjalną szpatułką do ciast.
- Rozwałkuj masę cukrową na kształt koła, większego niż średnica tortu. Tak aby masa zakryła także boki wypieku.
- Jeśli masa po wyrobieniu jest klejąca, dodaj więcej cukru pudru i ugniataj dalej. Przesiej cukier puder przez przesiewacz, aby nie było grudek i oprósz nim także dłonie i wałek.
- Tort przed dekorowaniem powinien być mocno schłodzony i przede wszystkim stabilny. Wyjmij go z lodówki dopiero po przygotowaniu masy i uszykowaniu niezbędnych przyborów do dekoracji.
- Jeśli płat masy jest dość duży i boisz się, że uszkodzi się przy przenoszeniu, nawiń go na wałek. Przenoszona w ten sposób masa na pewno się nie podrze.
- Jeśli robisz małe ozdoby z masy marcepanowej, wyjmij z woreczka lub pojemnika tylko tyle produktu, ile szacunkowo zużyjesz. Resztę masy szczelnie zamknij, aby nie wyschła.
- Masę nakładaj na tort pokryty cienką warstwą kremu maślanego, dzięki temu jej powierzchnia będzie idealnie gładka.
Masa marcepanowa – zastosowanie
Domowy marcepan przydaje się nie tylko do dekoracji tortów. Świetnie sprawdza się także do robienia dekoracji na babeczki oraz ciasteczka. Foremki do marcepanu pozwalają przygotować wiele ciekawych i niebanalnych ozdób. Poza tym masę marcepanową wykorzystuje się też do wypieku wspomnianych rogali marcińskich – przysmaki wyjdą dużo smaczniejsze, jeśli użyjesz własnoręcznie wykonanej masy migdałowej. Ponadto, masa jest obowiązkowym składnikiem pierniczków bożonarodzeniowych, które robimy całą rodziną. Latem natomiast dodaję ją do ciasta drożdżowego z rabarbarem, dzięki czemu wypiek ma wilgotną konsystencję i ciekawszy smak. Tak naprawdę możesz dodać ją niemal do wszystkiego! Jednym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia!
Zastosowanie masy marcepanowej:
- do dekoracji całych tortów i innych wypieków,
- do małych dekoracji na babeczkach i ciasteczkach,
- do wypieku rogali marcińskich,
- do wypieku pierniczków bożonarodzeniowych,
- do ciasta drożdżowego z rabarbarem,
- do przygotowanie trufli.
Myślę, że nikt nie ma wątpliwości, że masa marcepanowa na tort i inne wypieki jest pyszna. Wiesz już, jak zrobić masę marcepanową do dekoracji tortu samemu, więc do dzieła! Nawet jeśli pierwsza masa nie wyjdzie do końca idealna, pamiętaj, że za każdym razem będzie coraz lepiej. A Twoje rogale, pierniczki czy torty urodzinowe będą robiły furorę wśród znajomych!