Masełka smakowe to doskonały dodatek do świeżego pieczywa, ale także do różnego rodzaju dań. Domowe masło czosnkowe, ziołowe, chrzanowe, z suszonymi pomidorami lub innymi dodatkami będzie ciekawym urozmaiceniem codziennych posiłków. Jak zrobić takie domowe masło smakowe? W bardzo prosty sposób!
Masła smakowe będą doskonałym dodatkiem do klasycznych kanapek, chrupiących grzanek i tostów, a także zapiekanych mięs i ryb. Sprawdza się niemal do wszystkiego!
Domowe masło czosnkowe – jak zrobić?
Masło czosnkowe to jedno z popularniejszych masełek smakowych. Czosnek to naturalny antybiotyk, niezawodny przy infekcjach i dobroczynnie wpływający na układ trawienny. Z uwagi na jego właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe warto zajadać masło czosnkowe szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Doda smaku zapiekanym bagietkom i tostom z opiekacza.
Składniki:
- masło,
- ząbki czosnku,
- sól,
- świeże zioła.
Przepis na masło czosnkowe: Do zmiksowanego masła dodaję parę ząbków czosnku (ok. 3 ząbki). Wcześniej obranych i przeciśniętych przez wyciskacz do czosnku. Dokładnie mieszam składniki i doprawiam solą. Masło czosnkowe idealnie smakuje ze świeżymi ziołami, dlatego często wzbogacam masełko smakowe o posiekane zioła – tymianek, majeranek lub bazylię. Formuję kształt walca, owijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki, by stężało.
Przepis na masło chrzanowe
Tarty chrzan to symbol krzepy – wysoka zawartość witaminy C i olejków eterycznych dobroczynnie wpływa na odporność organizmu. Masło smakowe z chrzanem będzie świetnie komponować się z wędlinami, pasztetami, daniami mięsnym, rybnymi i jajecznymi.
Składniki:
- masło,
- korzeń chrzanu,
- sól i pieprz,
- miód.
Do utartego masła (ok. 150 g) dodaję 2 łyżki startego na tarce korzenia chrzanu. Przyprawiam solą i pieprzem. Chrzan jest dość ostry, dlatego uważaj z jego ilością! Zbyt ostre w smaku masło możesz złagodzić łyżeczką miodu. Łączę wszystkie składniki i formuję w kostkę lub walcowaty kształt osełki. Przekładam do ceramicznej maselniczki, wstawiam do lodówki i czekam aż stężeje.
Jak zrobić solone masło ziołowe?
Świeże zioła wzbogacają smak wielu dań – z chęcią dodajemy je do włoskiego spaghetti, pieczonych mięs, zapiekanych ryb, a także sosów i kremowych zup. Dobrze komponują się także z masłem! Masło ziołowe wspaniale komponuje się ze świeżym chlebem, ciepłymi bułeczkami, grillowanym mięsem, kolbą kukurydzy i pieczonymi ziemniakami.
Składniki:
- masło,
- świeża bazylia,
- świeże oregano,
- otarta skórka cytryny,
- sól i pieprz.
Świeżą bazylię i oregano drobniutko siekam za pomocą nożyczek do ziół. Dodaję do miękkiego i utartego masła. Mieszam wraz z otartą skórką z cytryny oraz z solą i pieprzem. Przekładam na folię spożywczą, zawijam w rulonik i w takiej postaci masło bazyliowe ląduje w lodówce. Do masła można dodać również inne zioła – tymianek, majeranek lub natkę pietruszki.
Masło smakowe z suszonymi pomidorami – przepis
Suszone pomidory doskonale komponują się z czosnkiem. Razem tworzą duet, który wprowadza włoski klimat do naszej kuchni! Takie masło smakowe z suszonymi pomidorami to świetne smarowidło do chrupiącej bagietki oraz innych przekąsek, szczególnie tych serwowanych na domówkach.
Składniki:
- masło,
- suszone pomidory – 4 szt,
- czosnek włoski w oleju – parę ząbków,
- sól i pieprz.
Miękkie masło miksuję lub rozgniatam widelcem. Dodaję drobno pokrojone suszone pomidory z zalewy oraz posiekane ząbki włoskiego czosnku. Wszystkie składniki mieszam i przyprawiam solą i pieprzem. I tak samo jak przy poprzednich przepisach – przekładam do maselniczki lub owijam folią o wkładam do lodówki, by stężało. Zamiast suszonych pomidorów można użyć także pomidorowego pesto.
Masło cytrynowe z tymiankiem
Orzeźwiające masło cytrynowe z dodatkiem tymianku to dobry dodatek przede wszystkim do dań rybnych.
Składniki:
- masło,
- otarta skórka z cytryny,
- gałązka tymianku,
- sól.
Na małej tarce do imbiru ścieram skórkę z umytej i sparzonej cytryny, a listki tymianku drobno siekam. Jeśli chcesz możesz użyć również suszonych ziół. Skórkę i tymianek łączę z miękkim masłem i doprawiam szczyptą soli. Zwijam w rulon i wkładam do lodówki.
Pikantne masło paprykowe – przepis
Pikantne masło smakowe z dodatkiem słodkiej papryki oraz chilli to dobry wybór dla wielbicieli ostrych potraw. Z pewnością wzbogaci kromkę chleba, a także imprezowe przystawki – krakersy, grzanki, zapiekane bagietki i tosty.
Składniki:
- masło,
- słodka papryka w proszku – 1 łyżeczka,
- suszone chilli – szczypta,
- sól,
- opcjonalnie: pasta harrisa (ostra pasta z chilli, czosnku i ziół) – 1 łyżeczka.[/su_list]
Miękkie masło rozcieram wraz z dodatkiem słodkiej papryki w proszku i szczyptą suszonego chilli. Doprawiam masełko solą. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę ostrej pasty harrisa wytwarzanej z papryczki chilli, czosnku i różnych ziół.
Na słodko – masło czekoladowe
Masło smakowe nie musi być wyłącznie wytrawne! Możesz przygotować wersję na słodko – z czekoladą. Takie masełko szybko poprawi nastrój i zaspokoi ochotę na słodkie co nieco.
Składniki:
- masło,
- tabliczka czekolady.
Ścieram na tarce tabliczkę czekolady (gorzkiej lub mlecznej) i miksuję wraz z masłem. Podobnie jak przy poprzednich przepisach – owijam w folię lub przekłada do maselniczki i wstawiam do lodówki. Ten słodki dodatek będzie doskonale komponował się z chrupiącą grzanką, chałką lub kawałkiem ciasta drożdżowego. Czekoladowe masełko rozsmarowane nożem do masła na ciepłym toście to coś wspaniałego!
Poznaj jeszcze więcej pomysłów i przepisów na domowe masełka smakowe: