Olej to produkt spożywczy, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Używamy go do smażenia, przygotowania dressingów do sałatek, a także jako składnik wypieków. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów olejów jadalnych. Wiecie, jaki olej wybrać do smażenia, a jaki olej będzie najzdrowszy do sałatek? Poznaj różnicę pomiędzy poszczególnymi olejami, zobacz ich właściwości, zastosowanie, a także poznaj odpowiedź na pytanie, jaki olej jest najzdrowszy.
Jak wiadomo, tłuszcze w diecie są bardzo ważne. Bez nich organizm człowieka nie funkcjonuje poprawnie. W dzisiejszych czasach wielu z nas rezygnuje z tłuszczu, ponieważ dba o zdrową sylwetkę. To błąd! Olej roślinny jest zdrowy, a spożywany w odpowiedniej ilości posiada dużo pozytywnych właściwości:
- zawiera kwasy omega-3 i omega-6,
- rozpuszczają się w nim witaminy (A, D, E, K),
- chroni przed chorobami układu krążenia,
- obniża poziom złego cholesterolu.
Jaki olej do smażenia najzdrowszy, a jaki do sałatek? Ranking
Szeroki wachlarz smaków sprawia, że nie wiemy, jaki olej wybrać. Warto zwrócić uwagę, że nie każdy z produktów nadaje się do smażenia. Niektóre oleje pod wpływem wysokiej temperatury tracą wszystkie swoje właściwości. Dlatego zanim dokonasz wyboru oleju, zapoznaj się z poniższą infografiką.
Olej kokosowy spożywczy – właściwości i zastosowanie w kuchni
Olej kokosowy ma wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto włączyć go do swojej diety.
Olej kokosowy:
- reguluje poziom cholesterolu, podnosząc poziom dobrego i obniżając poziom złego,
- chroni przed zawałem serca,
- pomaga w walce z chorobami układu pokarmowego.
- zmniejsza uczucie głodu – jest świetną propozycją dla ludzi odchudzających,
- może łagodzić napady padaczkowe oraz epilepsje,
- spożywany regularnie polepsza funkcjonowanie mózgu i chroni przed chorobą Alzheimera,
- jest też naturalnym antybiotykiem, działa antybakteryjnie i antygrzybiczo.
Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni:
- jako zamiennik masła, do smarowania pieczywa,
- do wypieków,
- do sosów i dressingów sałatkowych,
- do smażenia.
Olej lniany – właściwości i zastosowanie w kuchni
Olej lniany również może poszczycić się wieloma właściwościami zdrowotnymi, stanowiąc przy okazji świetny dodatek do wielu dań.
Olej lniany:
- obniża poziom cholesterolu,
- pozytywnie wpływa na skórę i urodę, ponieważ zawiera dużo witaminy E,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia,
- regularnie spożywany olej lniany pozytywnie wpływa na ogólne samopoczucie i zmniejsza odczucie zmęczenia,
- wpływa też pozytywnie na wzrok oraz płodność.
Zastosowanie oleju lnianego w kuchni:
- jako dressing sałatek,
- jako dodatek do ziemniaków, sosów i zup (bez gotowania).
Jego płynna konsystencja umożliwia serwowanie go w butelce z dozownikiem.
Olej konopny spożywczy – właściwości i zastosowanie w kuchni
Olej konopny:
- zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych,
- wspomaga pracę serca i naczyń krwionośnych,
- łagodzi ból reumatyczny,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- wspomaga pracę układu odpornościowego,
- działa uspokajająco i nasennie.
Olej z konopi zastosowanie:
- do dressingów sałatkowych,
- do past i sosów (bez gotowania).
Olej migdałowy spożywczy – właściwości i zastosowanie w kuchni
Olej migdałowy:
- pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu,
- stosowany regularnie obniża ryzyko wystąpienia chorób serca,
- usprawnia pracę mózgu, wspomagając pamięć i koncentrację,
- reguluje pracę układu moczowego oraz wzroku.
Zastosowanie oleju migdałowego w kuchni:
- do sałatek,
- do słodkich zup.
Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie w kuchni
Olej z czarnuszki:
- posiada właściwości obniżające ciśnienie,
- pozytywnie wypływa na wygląd skóry i włosów,
- reguluje pracę tarczycy,
- wpływa leczniczo na problemy z żołądkiem, między innymi wrzody czy refluks.
Zastosowanie w kuchni:
- do sałatek,
- do sosów,
- jako dodatek do kaszy.
Wygodnie dodaje się go do sałatek za pomocą spryskiwacza.