Sezon na grzyby trwa! Leśne zbiory warto ususzyć, by w dowolnej chwili dodać je do gulaszu, pierogów z kapustą czy zupy grzybowej. Jak właściwie suszyć grzyby w suszarce, w piekarniku, na kaloryferze, na słońcu i na nitce? Poznaj najpopularniejsze metody na suszenie grzybów, by zachować ich smak i aromat na długo! Zobacz również jak dobrze oczyścić i prawidłowo przechowywać suszone grzyby.
Suszone grzyby to obowiązkowy składnik zupy grzybowej, wigilijnych pierogów, staropolskiego bigosu i kapusty z grzybami. Warto dodać je również do pysznego gulaszu i domowego sosu. Kilka kapeluszy suszonych grzybów od razu sprawia, że danie staje się dużo bardziej aromatyczne! Suszenie żywności, a w tym i grzybów to technika przedłużania świeżości jedzenia, która polega na odparowaniu wody, a tym samym na zabezpieczeniu produktów przed zepsuciem. Suszyć możemy w specjalnej suszarce, piekarniku, kaloryferze lub na nitce… Jak zatem szybko suszyć grzyby różnymi metodami?
Jakie grzyby nadają się do suszenia?
Wybierając się na grzybobranie lub kupując zebrane grzyby od sprawdzonych grzybiarzy, warto zwrócić uwagę na to, czy grzyby faktycznie będą nadawały się do suszenia. Grzyby, które mają zostać ususzone muszą być koniecznie świeże, bez żadnych oznak psucia i nierobaczywe. Ich wielkość również nie pozostaje bez znaczenia. Nie mogą być zbyt małe, bo suszenie grzybów i tak zmniejszy ich rozmiar – małe można zamarynować. Lepiej zrezygnować również z grzybów o wilgotnej skórce (np. maślaków). Najlepsze w smaku grzyby suszone to borowiki, koźlarze, podgrzybki i smardze – ususzone zachowają swoje walory smakowe. Do ususzenia nadadzą się także kurki oraz kanie, które będą ciekawym dodatkiem do różnych potraw.
- Pamiętaj, by przed wyprawą do lasu odpowiednio się przygotować. Zabierz ze sobą niezbędne akcesoria na grzybobranie, a przede wszystkim zapoznaj się z atlasem grzybów. Zobacz również nasz poradnik grzybiarza: Grzybobranie – kiedy jechać na grzyby i co ze sobą zabrać?
Jak odpowiednio przygotować grzyby do suszenia?
Zebrane grzyby musisz właściwie przygotować do suszenia! Jak dobrze oczyścić grzyby? Za pomocą szczotki do czyszczenia grzybów dokładnie oczyścisz zbiory z piasku oraz resztek ściółki leśnej (igliwia, mchu). Grzyby można delikatnie przetrzeć czystą, wilgotną ściereczką. Pamiętaj, że nie można ich myć w wodzie! Woda wniknęłaby do struktury grzybów i utrudniłaby cały proces suszenia.
Na tym etapie przyda się także nożyk do grzybów – dzięki niemu pokroisz większe grzyby na kawałki. Przy borowikach i koźlarzach odkrój trzonki od kapeluszy. Pieprzniki i lejkowce pozostaw całe, a w przypadku kani użyj samych kapeluszy. Większe kapelusze pokrój na plastry o grubości ok. 0,5 cm, a trzonki przekrój na pół.
W jaki sposób wysuszyć grzyby? Różne metody
Grzyby suszone możesz uzyskać na kilka sposobów. Po ich dokładnym oczyszczeniu i pokrojeniu, czas przystąpić do głównego etapu, czyli do suszenia! Możesz zdecydować się na tradycyjną metodę lub wybrać nieco bardziej nowoczesne – z użyciem piekarnika czy specjalnej suszarki. Grzyby wysuszysz:
- w suszarce do żywności (grzybów, owoców, warzyw, ziół),
- w piekarniku nagrzanym do odpowiedniej temperatury.
- na nitce nad kuchenką,
- na słońcu - na siatce lub kamieniach,
- na grzejniku.
Suszenie grzybów w piekarniku
Oczyszczone i pokrojone grzyby rozłóż na siatce do suszenia grzybów. Nagrzej piekarnik i włącz funkcję termoobiegu. Najbardziej optymalna temperatura suszenia grzybów to 40-50°C. Po wstawieniu siatki do piekarnika, pozostaw lekko uchylone drzwiczki. Co jakiś czas obracaj grzyby na siatce, by równomiernie się ususzyły. Suszenie grzybów powinno trwać kilka godzin, dlatego uzbrój się w cierpliwość. 😉 Uważaj również, by grzybów nie przesuszyć, bo wtedy zbyt łatwo się kruszą.
Suszenie grzybów w suszarce elektrycznej
Jak suszyć grzyby w spożywczej suszarce elektrycznej? Bardzo prosto! Suszarka do grzybów i owoców pozwala na łatwe suszenie produktów przy zachowaniu ich wyjątkowego smaku i aromatu na długi czas. Taka suszarka jest doskonała również do suszenia warzyw, mięs, ziół oraz kwiatów.
Urządzenie składa się z kilku poziomów – piętrowo ułożonych sit. Na dole suszarki umieszczony jest wentylator, dzięki któremu powietrze przechodzi między kolejnymi poziomami i osusza rozłożone produkty. Suszarka na grzyby jest wyjątkowo prosta w obsłudze – rozkładamy na sicie oczyszczone grzyby i włączamy nawiew. Co parę godzin będzie trzeba poprzekładać sita i obrócić grzyby, by równomiernie się ususzyły.
Jak długo suszyć grzyby w takiej suszarce? Czas zależy od wielkości produktów i ustawionej mocy, ale zwykle wynosi około 6 godzin. Dobrze ususzone grzyby powinny być elastyczne i pozbawione wilgoci. Będziesz w stanie je złamać dopiero pod mocniejszym naciskiem.
W jaki sposób suszyć grzyby na nitce?
Kolejnym dość znanym sposobem suszenia grzybów jest suszenie ich na nitce. Wystarczy luźno nawlec kawałki grzybów na nitkę i rozwiesić je nad źródłem ciepła. Sposób z nitką sprawdzi się również przy metodzie suszenia grzybów na słońcu lub na kaloryferze. Ułatwia odwracanie ich na drugą stronę i zapewnia równomierne wysuszenie. Nawleczone na nitkę mogą być zawieszone nad kuchenką gazową. Nitki z nawleczonymi grzybami nie mogą być jednak obciążone. Co jakiś czas włączaj malutki palnik od kuchenki, by przyspieszyć suszenie leśnych zbiorów.
Jak prawidłowo suszyć grzyby na słońcu?
Przy suszeniu grzybów najlepiej wspomagać się dodatkowym urządzeniem – suszarką elektryczną lub piekarnikiem. Jeśli jednak nie masz możliwości użyć któregoś z tych urządzeń (bo np. jesteś na urlopie, podczas którego udało Ci się zebrać trochę grzybów), możesz wykorzystać siły natury i ususzyć grzyby na słońcu. Słońce nie spowoduje przypalenia grzybów, a dodatkowo pozwoli na zachowanie ich naturalnego aromatu.
Tu znowu przyda Ci się siatka do suszenia grzybów. Odpowiednio oczyszczone i pokrojone grzyby rozłóż na siatce (można dodatkowo wyłożyć pergaminem). Plastry grzybów możesz nawlec na nitkę lub nabić na szpilki do szaszłyków. Pamiętaj o zachowaniu przestrzeni między grzybami (nie mogą być zbyt ciasno ułożone), która zapewni dobry przepływ ciepłego powietrza. Siatkę z grzybami ustaw w nasłonecznionym i przewiewnym miejscu, a dodatkowo nakryj je gazą, by uchronić przed nieproszonymi owadami. Co jakiś czas przewracaj grzyby, by mogły wysuszyć się równomiernie.
Jak suszyć grzyby bez suszarki w domu? Na kaloryferze!
Suszenie grzybów bez specjalnej suszarki czy piekarnika również jest możliwe! Możesz wykorzystać do tego grzejnik! Jest tylko jeden problem – w lato możemy nie trafić na sezon grzewczy. 😉 Na grzejniku rozłóż papier śniadaniowy i zrób w nim malutkie dziurki, które ułatwią cyrkulację powietrza. Rozłóż grzyby na pergaminie – pamiętaj, by nie układać ich zbyt ciasno! Możesz również nawlec je na nitkę lub nabić na szpilę, co ułatwi ich odwracanie. W jakiej temperaturze suszyć grzyby? Podobnie jak w przypadku suszenia w piekarniku, początkowo nie powinna ona przekraczać 50°C, później można ją nieco zwiększyć. Przykryj grzyby czystą gazą, by uchronić je od kurzu i owadów i pamiętaj, by co jakiś czas je mieszać.
Suszenie grzybów – cenne wskazówki:
- Wybierz tylko grzyby świeże, niezepsute i nierobaczywe.
- Nie myj grzybów przed ich suszeniem! Nasiąkną wodą, przez co proces suszenia zostanie utrudniony.
- Wyczyść grzyby na sucho – wilgotną ściereczką, miękką szczoteczką, pędzelkiem.
- Małe grzyby susz w całości, a większe pokrój na plastry.
- Prawidłowo ususzone grzyby powinny być elastyczne.
- Przechowuj je tylko w szczelnych pojemnikach bez dostępu słońca.
W czym najlepiej przechowywać suszone grzyby?
Właściwie wysuszone grzyby należy przełożyć do szczelnego pojemnika – blaszanej puszki, szklanego słoja z uszczelką, drewnianego lub plastikowego pudełka czy ceramicznego pojemniczka na grzyby. Wypełniony grzybami pojemnik trzymaj w ocienionym miejscu, by ograniczyć dostęp promieni słonecznych. Grzyby dość łatwo chłoną wilgoć i inne zapachy, dlatego pojemnik powinien być naprawdę szczelny. Do każdego pudełka dodaj liść laurowy, który skutecznie odstraszy mole spożywcze.