Domowe gofry jak z budki to zdecydowanie smak lata! Jak w prosty sposób zrobić pyszne gofry w wersji na słodko – z bitą śmietaną i owocami? A jak wersji na słono – z warzywami, szynką, serem, a nawet sadzonym jajkiem? Poznaj różne wariacje na temat domowych gofrów i zajadaj się nimi na śniadanie, obiad i kolację!
Wakacyjny pobyt nad morzem zaostrzył mój apetyt na gofry. Dostępne na każdym kroku – w budkach i w restauracjach, zachęcają swoim zapachem i wyglądem do ciągłego zajadania. Z bitą śmietaną, z polewą i z owocami przywołują moje wspomnienia z dzieciństwa. Tuż po powrocie, postanowiłam przedłużyć sobie ten nadmorski klimat i przygotować gofry! Ale w różnych wersjach – zarówno na słodko, jak i na słono. Zobacz moje propozycje różnych gofrów. 🙂
Jak zrobić gofry na słodko w gofrownicy? Przepis podstawowy:
Składniki:
- mąka pszenna – 2 szkl
- mleko – 2 szkl
- cukier – 2-3 łyżki
- jajka – 2 szt
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- olej – 1/3 szkl
- sól – szczypta
Wykonanie:
- Suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao i szczyptę soli przesiewam przez przesiewacz do mąki.
- Oddzielam żółtka od białek za pomocą separatora do jajek. Żółtka najpierw miksuję z olejem i mlekiem, a powstałą masę z przesianymi, suchymi składnikami.
- Ubijam białka na sztywno i dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam.
- Smaruję gofrownicę tłuszczem i piekę wafle (2-3 minuty), aż z łatwością odejdą od opiekacza.
- Serwuję z dowolnymi dodatkami!
Jak zrobić chrupiące gofry czekoladowe z masłem orzechowym i bananami?
Gofry domowe, mocno czekoladowe to doskonała przekąską, gdy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego. Wyśmienicie smakują już z samym cukrem pudrem, ale ja najlepiej lubię je w wersji z masłem orzechowym i plasterkami banana.
W jaki sposób zrobić dobre gofry czekoladowe? Do podstawowego przepisu dodaję 40 g prawdziwego, gorzkiego kakao, kawałki rozgniecionej gorzkiej czekolady i łyżeczkę ekstraktu z wanilii.
Gofry tradycyjne – z bitą śmietaną i z owocami
Jakie gofry lubię najbardziej? Te klasyczne – posypane po prostu cukrem pudrem lub w bogatszej wersji z dodatkiem bitej śmietany i owoców. Nie żadna frużelina, po prostu świeże owoce – plasterki truskawek, kawałki brzoskwini, całe maliny lub połówki winogron.
Najlepsza bita śmietana to ta przygotowana samemu. Mam wtedy pewność, że nie ma w niej żadnych sztucznych dodatków. Zawsze przygotowuję taką ze śmietany kremówki (30% lub 36%). Ważne, by było mocno schłodzona. Zaczynam ubijać mikserem lub specjalnym ubijakiem do śmietany. Gdy zacznie się pienić, dodaję również trochę cukru pudru i kontynuuję ubijanie do sztywnej piany. Więcej wskazówek jak dobrze ubić bitą śmietanę i to, aż na 6 sposobów, znajdziesz w artykule: Jak zrobić sztywną bitą śmietanę?
Możesz wybrać również dużo prostszy sposób – po prostu wykorzystaj syfon do bitej śmietany! Napełnij butlę śmietanką i cukrem pudrem, wbij nabój i wstrząśnij syfonem – gotowe! Pokryj bitą śmietaną upieczone gofry i ułóż na wierzchu plasterki owoców.
Jak zrobić pyszne, jabłkowe gofry?
Zamiast układać różne dodatki na ciepłych, wypieczonych już gofrach, czasami dodaję je od razu do masy. Świetnie nadają się do tego jabłka. Ścieram twarde owoce na tarce o grubych oczkach i dodaję je do zmiksowanych składników. Dorzucam szczyptę cynamonu, by gofry nabrały wyjątkowego aromatu. Cukier z przepisu wymieniam na miód. Wypieczone puszyste gofry obowiązkowo posypuję cukrem pudrem – pomaga mi w tym pojemnik do posypywania lub małe sitko do cukru pudru. Pycha!
- Zobacz również prosty przepis od blogerki kulinarnej na gofry w wersji fit: Przepis na gofry z płatkami owsianymi i nasionami chia.
Jak zrobić ciasto na gofry wytrawne? Przepis podstawowy:
Składniki:
- mąka – 2 szkl
- mleko – 2 szkl
- jajka – 2 szt
- olej – 4 łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- sól – szczypta
- przyprawy do smaku – słodka lub ostra papryka, pieprz
Wykonanie:
- Przesiewam suche składniki.
- Oddzielam żółtka od białek.
- Miksuję żółtka z mlekiem, olejem, a później z suchymi składnikami.
- Ubijam białka i dodaję do masy.
- Piekę w gofrownicy posmarowanej tłuszczem przez 2-3 minuty. Do wysmarowania opiekacza wykorzystuję silikonowy pędzel kuchenny, który ładnie rozprowadza olej po powierzchni.
Jak zrobić gofry domowe a’la pizza?
Gofry na słono to jedno z moich niedawnych odkryć. Do tej pory zajadałam chrupiące gofry jak z budki w wersji słodkiej – z bitą śmietaną, owocami, a nawet czekoladową polewą. Ale wystarczył dodatek różnych warzyw i sera do gofrowej masy, by nadać zupełnie inny charakter tym przekąskom. Zapewniam – gofry wytrawne to coś, co zdecydowanie warto spróbować!
Szczególnie upodobałam sobie te gofry a’la pizza – do ciasta dodaję pokrojoną w kosteczkę paprykę i szynkę, odsączoną kukurydzę z puszki, posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki oraz starty na tarce żółty ser. Warto dorzucić również suszone zioła prowansalskie i rozgnieciony ząbek czosnku. Wylewam ciasto na gofrownicę, zapiekam podobnie jak tosty, a gotowe przekładam na kratkę do studzenia ciasta. Serwuję z domowej roboty sosem – pomidorowym lub beszamelowym podanym w miseczkach do dipów. Zobacz poradnik: jak zrobić dobry sos?
Z czym jeszcze zrobić wytrawne gofry? Ze szpinakiem!
Gofry podane ze szpinakiem to ciekawe danie, dobre do zaserwowania nawet na lekki obiad. W gofrownicy wypiekam gofry z podstawowego przepisu, a na patelni przygotowuję szpinak, który nałożę na wierzch. Rozgrzewam olej na patelni, podsmażam posiekaną cebulkę, wrzucam rozmrożony lub świeży szpinak, a także pokrojone suszone pomidory. Po chwili łączę wszystko ze śmietaną i czekam, aż całość trochę zgęstnieje. Nakładam szpinak na gofry, a dodatkowo posypuję je rozkruszonym serem feta. Mniaaam!
Jak zrobić idealne gofry na śniadanie? Z jajkiem i awokado
Gofry a’la pizza i ze szpinakiem to dobre opcje na obiad lub sytą kolację, a co zaserwować na śniadanie? Mój wybór pada na domowe gofry z sadzonym jajkiem i awokado – w plasterkach lub w formie pasty. Jeśli pochłaniaczem gofrów są dzieci, do smażenia warto wykorzystać silikonowe foremki do jajek sadzonych, które nadadzą im kształt chmurki, kwiatka, sówki czy serca. Dla dorosłych proponuję dorzucić kawałki awokado, podsmażane plasterki boczku i rukolę. Całość doprawić jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem. Takie śniadanie nasyci nas na długo!
I mała ściągawka na koniec:
A jakie są Wasze ulubione gofry? Próbowaliście ich wersji wytrawnej? Dajcie znać ;).