Lato to czas kiedy chętnie spotykamy się w gronie rodziny czy przyjaciół i spędzamy czas w ogrodzie. W weekendy często przygotowujemy pyszności na grillu i biesiadujemy pod gołym niebem. Owoce na grilla to świetna alternatywa dla kiełbasek, szaszłyków i karkówki. Na ruszt wrzucić możemy banany, gruszki, jabłka, ananasa czy arbuza – z grilla smakują wyśmienicie! Jeśli jeszcze nie jedliście, zachęcam do wypróbowania moich ulubionych przepisów.
Banany z grilla z czekoladą – przepis
Banan grillowany to najpopularniejszy owoc wrzucany na ruszt. Nie obieramy go ze skórki. Banany na grilla powinniśmy przekroić wzdłuż lub na pół, aby równomiernie się upiekły. Owoc pieczemy na średnio rozgrzanym grillu, nie bezpośrednio nas ogniem. Trzymamy go na ruszcie do momentu kiedy sczernieje, wtedy odwracamy na drugą stronę. Pieczenie obu stron banana trwa ok. 15 minut. Owoc zyskuje słodszy smak. Świetnie smakuje polany czekoladą mleczną i posypany wiórkami kokosowymi.
Gruszka z grilla z cynamonem
Gruszkę należy odkładnie umyć i przekroić na pół ostrym nożem do owoców. Nie obieramy owocu. Każdą połówkę smarujemy delikatnie masłem, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem. Następnie pieczemy na grillu przez 5 minut z każdej strony. Owoc stanie się miękki, ale nie powinien się rozpadać. Gruszki świetnie smakują podane z lodami waniliowymi lub miodem.
Pieczone jabłka z grilla
Jabłka należy dokładnie umyć, następnie za pomocą krajalnicy do jabłek usunąć środki owoców i wypełnić je miodem lub marmoladą. Jabłka posypujemy cynamonem i pieczemy na grillu przez ok. 10 minut lub dłużej, w zależności od wielkości owoców. Możemy zawinąć owoce w folię aluminiową lub piec bezpośrednio na kratce grilla. Możesz również pokroić jabłka na mniejsze kawałki, wtedy czas grillowania się skróci.
Ananas z grilla – przepis
Ananas również świetnie nadaje się na grilla – mimo, że sięgamy po niego znacznie rzadziej. Owoc pieczemy około 6-10 minut. Przed wrzuceniem go na ruszt powinniśmy obrać skórkę raz wydrążyć twardy środek, za pomocą obieraczki do ananasa. Ananas grillowany jest pysznym dodatkiem do gofrów czy sałatki. Jeszcze lepiej smakuje, jeśli po upieczeniu posypiemy go wiórkami kokosowymi lub polejemy miodem.
Arbuz z grilla
Arbuz na grilla to świetny pomysł na smaczną i zdrową przekąskę. Owoc porcjujemy za pomocą krajacza do arbuza i pieczemy dosłownie 2 minuty na rozżarzonym grillu. Szczypcami przekładamy na drugą stronę pilnując czasu, ponieważ bardzo łatwo spalić owoc. Grillowany arbuz świetnie komponuje się w sałatkach z roszponką, botwinką czy serem mozzarella.
Brzoskwinie z grilla
Brzoskwinia z grilla z pewnością zaskoczy Was wyjątkowym, słodkim smakiem raz delikatną strukturą. Owoc przecinamy na pół, usuwamy pestkę i posypujemy cynamonem oraz skórką z cytryny. Brzoskwinię układamy na grillu skórką do dołu i pieczemy 10 minut. Nie przekładamy brzoskwini na drugą stronę.
To już wszystkie przepisy, jakie dla Was przygotowałem. Mam nadzieję, że Was zaciekawiłem i będziecie chcieli je wypróbować. Pamiętajcie jednak, że owoce szybko się pieką i bardzo łatwo je spalić. Nie trzymajcie ich zbyt długo na ruszcie. Smacznego!